Meet Up Bredevoort

Meet Up Bredevoort

Stichting Koppelkerk in Bredevoort organiseert in samenwerking met VPRO Tegenlicht een maandelijkse programmareeks: de Tegenlicht Meet Up. Een discussieavond naar aanleiding van een Tegenlicht-documentaire.

Iedere zondagavond worden bij VPRO Tegenlicht nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap onderzocht. Elke maand discussiëren we in de Koppelkerk aan de hand van een gekozen Tegenlicht-uitzending samen met relevante gasten uit de regio na over het betreffende onderwerp. Zo brengen we grote thema’s en wereldproblemen dichtbij huis.

Denk en praat ook mee! De toegang is gratis.

Het Meet Up programma van de Koppelkerk wordt uitgevoerd door de leden van de werkgroep Meet Up. Doel van de avond is om de geest te slijpen, inzichten te delen en burgerschap te activeren.

Deze keer in Meet Up Bredevoort

Arbeidsmigratie

Arbeidsmigratie 1
3 nov @ 20:00 - 22:00
Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland

Eerder in (Tegenlicht) Meet Up Bredevoort

  Tegenlicht Meet Up: Arbeidsmigratie

  3 nov @ 20:00 - 22:00

  De documentaire ‘Rebranding Migration’ werpt een verrassend positief licht op migratie en de kansen die daaruit voortvloeien. De mooie dingen die uit arbeidsmigratie ontstaan komen ook zeker aan bod tijdens de avond.

  Tegenlicht Meet Up: De prijs van AI

  8 sep @ 20:00 - 22:00

  Met deze Tegenlicht Meet-up duiken we in de wereld van de kunstmatige intelligentie (AI). Kansen en bedreigingen komen aan de orde. Wat is AI, hoe hebben we er mee te maken, waarvoor moeten we opletten en betekent het echt een omwenteling zoals de uitvinding van de stoommachine of internet?

  Tegenlicht Meet Up: Stem van de natuur

  7 jul @ 20:00 - 22:00

  VPRO Tegenlicht Meet Up “Rechten voor de natuur” in de Koppelkerk. Wanneer precies is de mens ‘buiten de natuur’ getreden? Met welke impact? Wat betekent dit nu en voor de toekomst? Wat kunnen of moeten we rechtzetten? Tijdens de VPRO Tegenlicht Meet Up gaan we samen het gesprek aan over ontwikkelingen in het algemeen èn in onze directe omgeving.

  Meet Up Bredevoort: Hoe dichten we de kloof

  10 mrt @ 20:00 - 22:00

  De kloof. Iedereen heeft het erover. Arm en rijk, hoog- en laagopgeleid, gezond en ongezond, Randstad en de regio, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In deze Tegenlicht Meet Up Bredevoort gaan we onderzoeken wat nu precies de oorzaken van al die kloven zijn en hoe we ze kunnen dichten.

  Meet Up Bredevoort: Duurzaam bouwen

  20 jan @ 20:00 - 22:00

  Hoe kunnen we met zoveel mensen leven en wonen zonder dat we de aarde overvragen? Een van de antwoorden is duurzaam wonen. Maar wat betekent het om duurzaam te wonen? Op vrijdag 20 januari gaan we tijdens de Meet Up met drie interessante gasten in gesprek over duurzaam bouwen.

  Meet Up: Vluchtelingenopvang

  11 nov 2022 @ 20:00 - 22:00

  In Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa worden veel mensen wanhopig door armoede, honger, oorlog of repressie. Een deel van hen zoekt heil in Europa. Hoe bieden wij vluchtelingen de veiligheid die zij nodig hebben? Hoe dragen wij samen bij aan een goede integratie? En hoe behouden wij in eigen land ons thuisgevoel met de vele nieuwkomers? Over dit en meer organiseert de Koppelkerk in Bredevoort een Meet Up op vrijdag 11 november.

  Tegenlicht Meet Up: Gendergelijkheid – zijn wie je bent

  30 sep 2022 @ 20:00 - 22:00

  We worden, nog voor we geboren zijn, in hokjes als jongen-meisje geplaatst, maar wat als je niet in zo’n standaard hokje past? Met drie interessante gasten gaan we vrijdag 30 september in gesprek over gendergelijkheid – zijn wie je bent – tijdens de Meet Up in de Koppelkerk in Bredevoort. Wat betekenen gender en identiteit in de wereld van vandaag? Wat zijn maatschappelijke knelpunten en kansen?

  Meet Up Achterhoek: Leven om te werken of werken om te leven?

  16 jun 2022 @ 19:30 - 21:30

  De Achterhoek staat breed bekend om zijn werklust. Maar hoe creëren we een gezonde balans tussen werk en privé? Is onze kijk op werk veranderd in de loop der jaren? In tijden waarin stress en burn-out beroepsziekte nummer één zijn, gaan we in Meet Up Achterhoek op donderdagavond 16 juni in de Koppelkerk samen met interessante gasten in gesprek over de huidige én de gewenste rol van werk in ons leven.

  Meet Up: De kloof tussen stad en platteland

  13 mei 2022 @ 20:00 - 22:00

  De kloof tussen kansarm en kansrijk Nederland groeit. Banen, kapitaal en hoogopgeleiden concentreren zich in een aantal grote steden. Op andere plekken verdwijnt werkgelegenheid, krimpt de bevolking en moeten ziekenhuizen en scholen hun deuren sluiten. Met drie interessante gasten gaan we vrijdag 13 mei in gesprek over de kloof tussen stad en platteland tijdens de Meet Up in de Koppelkerk in Bredevoort. Wat kan de Achterhoek doen om die kloof te dichten?

  Meet Up Achterhoek: Woonerven in het buitengebied

  10 mrt 2022 @ 19:30 - 21:30

  We staan voor grote maatschappelijke uitdagingen, die we alleen samen het hoofd kunnen bieden. Tegelijkertijd groeit de kloof tussen burger en overheid en verhardt het maatschappelijk debat. Dat moet toch anders? Het nieuwe maatschappelijke programma Meet Up Achterhoek wil burgers, bedrijven en overheid samenbrengen om vanuit een open dialoog aan de slag te gaan met de maatschappelijke thema’s van nu. Donderdag 10 maart 2022 vindt de eerste Meet Up plaats over het bevorderen van woonerven in het buitengebied.

  Tegenlicht Meet Up: De ontgroeiers

  4 mrt 2022 @ 20:00 - 22:00

  De overheid en het bedrijfsleven richten zich steevast op economische groei. Als de economie groeit, wordt alles beter. Maar klopt die aanname wel? En kan het ook anders? Daar praten we over in de Tegenlicht Meet Up ‘De ontgroeiers’ op vrijdag 4 maart in de Koppelkerk in Bredevoort. De avond is zowel online als live in de zaal te volgen.

  Tegenlicht Meet Up: Geestelijke gezondheidszorg

  5 nov 2021 @ 20:00 - 22:00

  Hoe kun je als samenleving ruimte creëren voor mensen die anders zijn? Wat is er aan voorzieningen nodig? Wat is er aan begrip vanuit de samenleving nodig? Hoe herkennen wij, en hoe gaan wij om met mensen die anders zijn? Over deze vragen (en meer) gaan we aan de hand van de Tegenlicht-documentaire ‘Gewoon Gek’ in gesprek op 5 november. De avond is zowel live in de Koppelkerk, als online via livestream te volgen.

  Meet Up: Kansen(on)gelijkheid in het onderwijs

  3 sep 2021 @ 20:00 - 22:00

  Op vrijdag 3 september staat in de Meet Up van de Koppelkerk in Bredevoort het onderwijs centraal op basis van de documentaire ‘Het advies dat bij je past’ uit de serie ‘Klassen’ van HUMAN. Onderzoeken wijzen uit dat kinderen veel te vroeg een keuze moeten maken, dat de kwaliteit van de lessen immens impact heeft op hun ontwikkeling en dat er te weinig aandacht is voor de sociaal-maatschappelijke context en de thuissituatie. Talent en potentie van een kind zijn meer dan de som kwantitatieve waarden uit het leerlingvolgsysteem.

  Tegenlicht Meet Up: Zorgen voor morgen

  2 jul 2021 @ 20:00 - 22:00

  Ons zorgsysteem piept en kraakt. Er is een tekort aan personeel, burn-outs rijzen de pan uit, zorgkosten stijgen en ziekenhuizen concurreren met elkaar. De coronapandemie toonde als geen ander aan dat marktwerking en samenwerking met elkaar op gespannen voet staan. Wat heeft de crisis ons geleerd? Hoe zou het zorgsysteem van de toekomst eruit moeten zien? Hoe ziet gezondheidszorg eruit als gezondheid in plaats van ziekte centraal staat? Daar praten we met elkaar over in de Tegenlicht Meet Up op vrijdag 2 juli met twee interessante deskundigen.

  Tegenlicht Meet Up (online): Wonen buiten de box – Meet Up over woningtekort

  7 mei 2021 @ 19:00 - 22:00

  We kampen met een groot tekort aan betaalbare woningen. De overheid heeft de regie losgelaten, maar de markt lost de woningnood niet op. Dus hoe kun je nu nog betaalbaar wonen in Nederland? Hoe komen we aan 1 miljoen nieuwe woonplekken voor 2030? En hoe is de situatie in de Achterhoek? Daar praten we met elkaar over in de online Tegenlicht Meet Up op vrijdag 7 mei met diverse interessante gasten.

  Tegenlicht Meet Up (online): Protest

  12 mrt 2021 @ 20:00 - 22:00

  Boerenprotesten, klimaatstakers, Black Lives Matter en de Capitoolbestorming: protesten lijken vandaag de dag alomtegenwoordig. Hoe moeten we dit duiden? Wat is de rol van protest in onze maatschappij? En wat is ons beeld van een actievoerder? In de online Meet Up Bredevoort op vrijdag 12 maart vanuit de Koppelkerk spreken we met interessante gasten over het thema, zoals historicus James Kennedy.

  Tegenlicht Meet Up (online): Welzijn in plaats van welvaart

  15 jan 2021 @ 20:00 - 22:00

  Hoe gaat de economie de maatschappij van morgen dienen? Steeds meer ondernemers realiseren zich dat alleen maar sturen op winst een doodlopende weg is. Steeds meer consumenten denken na over duurzaamheid, maatschappelijke en mondiale impact voordat zij iets aanschaffen. Is hierin een kantelpunt voor de hele maatschappij te verwachten? Vrijdag 15 januari 2021 is dat het onderwerp van gesprek in de online VPRO Tegenlicht Meet Up vanuit de Koppelkerk.

  Tegenlicht Meet Up (online): Diversiteit is niet zwart-wit

  20 nov 2020 @ 19:00 - 22:00

  In de online VPRO Tegenlicht Meet Up van de Koppelkerk, staat op vrijdag 20 november racisme en discriminatie centraal, vanuit diversiteit en gelijke behandeling. Kathleen Ferrier praat als internationaal voorvechter voor gelijkheid mee tijdens deze discussieavond.

  Tegenlicht Meet Up (online): De waardering van cruciale beroepen

  9 okt 2020 @ 20:00 - 22:00

  Op vrijdag 9 oktober vindt alweer de zesde online Tegenlicht Meet Up plaats in de reeks ‘de maatschappij van morgen’ die de Koppelkerk is gestart aan het begin van de coronacrisis. In deze Tegenlicht Meet Up staan de cruciale beroepen centraal onder de titel ‘De waardering van cruciale beroepen’.

  Tegenlicht Meet Up (online): Pionieren op het land

  14 aug 2020 @ 20:00 - 22:00

  In de Tegenlicht Meet Up staat de Koppelkerk in Bredevoort de komende maanden stil bij de maatschappij van morgen. Landbouw zoals die nu is, staat onder druk. De balans tussen gezond voedsel, natuurbeheer en exportbelang is verdwenen. In de online discussieavond praten we vrijdagavond 14 augustus over het onderwerp aan de hand van de VPRO Tegenlicht-uitzending ‘Plattelandspioniers’.

  Tegenlicht Meet Up (online): Basisinkomen

  19 jun 2020 @ 19:00 - 22:00

  De coronacrisis, die veel mensen hun baan kost, heeft de discussie over een basisinkomen nieuw leven ingeblazen. In de online Tegenlicht Meet Up van de Koppelkerk in Bredevoort praten we 19 juni over het onderwerp aan de hand van de Tegenlicht-uitzending ‘Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman’.

  Tegenlicht Meet Up: Koop lokaal – in een globale wereld (online)

  22 mei 2020 @ 19:00 - 22:00

  De coronacrisis zet ons op diverse manieren aan het denken over hoe we onze samenleving hebben ingericht. Moeten we bouwen aan een toekomst die beter in balans is? We staan in de komende Tegenlicht Meet Ups stil bij de maatschappij van morgen. In de eerste meet up op vrijdag 22 mei staat ‘de wending naar lokaal’ centraal

  Tegenlicht Meet Up: Jong Achterhoek

  14 feb 2020 @ 20:00 - 22:00

  De cijfers liegen er niet om: we missen de 25- tot 40-jarigen in de Achterhoek. Hoe kunnen we een gezonde structuur bereiken ? Waarom hebben we die – op lange termijn – nodig? Wat missen we nu al?

  Tegenlicht Meet Up: Grenzen aan toerisme?

  1 nov 2019 @ 19:00 - 22:00

  Toerisme brengt een hoop geld in het laatje en is belangrijk om de economie op peil te houden; al helemaal in krimpregio's als de Achterhoek. Maar wanneer slaat toerisme door, en hoe zouden we dat kunnen reguleren?

  Meet Up: Circulaire economie in de Achterhoek

  6 sep 2019 @ 20:00 - 22:00

  Onze gangbare manier van produceren heeft een grote impact op het milieu. Grondstofvoorraden raken uitgeput, afval stapelt zich op en het klimaat verandert. We moeten op zoek naar nieuwe vormen van duurzame productie. Op vrijdagavond 6 september discussiëren we erover in de Koppelkerk met verschillende Achterhoekse bedrijven die het duurzame pad zijn ingeslagen

  Tegenlicht Meet Up: Amazon zij met ons

  7 dec 2018 @ 19:00 - 22:00

  Het is de wereldwijde versie van bol.com en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste winkel ter wereld: Amazon. Met de laagste prijzen en de snelste levertijden is de klant koning. Maar welke prijs betaalt de samenleving?

  Meet Up: Slingeplas

  6 jul 2018 @ 20:00 - 22:00

  De plannen voor recreatiegebied de Slingeplas zijn vanwege onvoldoende draagvlak ingetrokken. Wat wil de samenleving dan wel? Dat gaan we deze avond verkennen in een creatief ontwerpatelier.

  Tegenlicht Meet Up: Is een basisinkomen betaalbaar?

  11 feb 2016 @ 19:30 - 22:00

  In een tijd waarin de kloof tussen arm en rijk alleen maar toeneemt en er geen betaald werk voor iedereen is en zal zijn, is de tijd rijp om over nieuwe manieren na te denken om onze welvaart te verdelen. Donderdagavond 11 februari staat daarom het basisinkomen centraal in de maandelijkse Tegenlicht Meet Up. Leidraad voor de discussie is de Tegenlichtuitzending ‘Experimenteren met gratis geld’.

Nabeschouwingen (Tegenlicht) Meet Up Bredevoort

Twee vluchtelingen: 30 jaar na elkaar in Nederland
Twee vluchtelingen: 30 jaar na elkaar in Nederland

“Vreemdeling, buurman, vriend”. Gasten waren op die avond Mariwan Kani, politicoloog aan de UvA Amsterdam en Fuad Almaghari uit Aalten, re-integratieconsulent bij Laborijn. Hoe verschillend was hun vlucht uit hun moederland, reis en startpositie in Nederland. De discussie ging o.a. over het verschil tussen nu en 30 jaar geleden.

GGZ kan wachtlijsten niet alleen oplossen
GGZ kan wachtlijsten niet alleen oplossen

Er staan meer dan 90.000 mensen op de wachtlijsten van de GGZ-instellingen. Dat is onacceptabel, hoe kunnen we dit als samenleving oplossen? Die vraag liep als een rode draad door de VPRO Tegenlicht Meet Up over geestelijke gezondheidszorg op vrijdagavond 5 november in de Koppelkerk te Bredevoort. Deze Meet Up werd georganiseerd als onderdeel van het najaarsprogramma van de Koppelkerk in Bredevoort waarin psychische kwetsbaarheid centraal staat.

Geen makkelijke oplossingen voor de wooncrisis
Geen makkelijke oplossingen voor de wooncrisis

Op vrijdagavond 7 december was er weer een Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk te Bredevoort. Dit keer over de steeds toenemende invloed van bedrijven als Amazon. Vier fragmenten en stellingen begeleidden de discussie. Dilemma’s en een groot gevoel van “enerzijds, anderzijds” bleven achter. Hier en daar kwam iemand met een mogelijk creatieve oplossing.

Dilemma’s te over bij “Amazon zij met ons”
Dilemma’s te over bij “Amazon zij met ons”

Op vrijdagavond 7 december was er weer een Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk te Bredevoort. Dit keer over de steeds toenemende invloed van bedrijven als Amazon. Vier fragmenten en stellingen begeleidden de discussie. Dilemma’s en een groot gevoel van “enerzijds, anderzijds” bleven achter. Hier en daar kwam iemand met een mogelijk creatieve oplossing.

Levendige discussie over de donut economie
Levendige discussie over de donut economie

Aanwezige deskundigen De werkgroep Tegenlicht Meet Up slaagde er weer in om een drietal gasten naar Bredevoort te halen die in hun werk te maken hebben met duurzaamheid. Zij zwengelden elk vanuit hun deskundigheid en ervaring de discussie met de zaal aan. Daarbij werd...

Verslag: Meet Up Slingeplas
Verslag: Meet Up Slingeplas

Op 6 juli jongstleden vond er in de Koppelkerk een Meet Up plaats over de Bredevoortse Slingeplas. Eerder dit jaar werden de plannen voor het recreatiegebied vanwege onvoldoende draagvlak ingetrokken. Wat wil de samenleving dan wel? Dat werd in een creatief en pro-actieve avond verkend. Hier vindt u het naverslag.

Verslag: Meet up over grensoverschrijdende samenwerking
Verslag: Meet up over grensoverschrijdende samenwerking

Vrijdag 8 juni organiseerde de Koppelkerk een meet up over grensoverschrijdende samenwerking in de techniek. Er waren een viertal interessante gasten met praktijkervaringen. Tom Lamers (nu nog werkzaam bij de gemeente Aalten, maar straks adjunct directeur-bestuurder bij de Euregio) gaf in vogelvlucht het ontstaan van de Euregio weer.

De Euregio is in 1958 opgericht door Alfred Mozer. Hij was ervan overtuigd dat duurzame vrede alleen bereikt kon worden door samenwerking en contacten op cultureel en economisch gebied. Volgens Tom is samenwerking een must. Dat wil niet zeggen dat alles goed gaat. De aandacht van de overheden is wisselend. De praktische en juridische hobbels zijn groot.

Een leuk initiatief is de oprichting van Grenzhoppers. Een netwerk van inmiddels 250 professionals, bedrijven, onderwijsmensen die de praktische samenwerking verder willen brengen.

Is er toekomst voor lokale media? Een naverslag
Is er toekomst voor lokale media? Een naverslag

De maandelijkse Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk te Bredevoort stond vrijdag 1 december in het teken van de media. Aan de hand van de uitzending “Een kwestie van vertrouwen” werd gediscussieerd over de toekomst van de lokale regionale media.

Tegenlicht : Hoe voeden we 9 miljard monden?
Tegenlicht : Hoe voeden we 9 miljard monden?

Dat is de centrale vraag in de Tegenlicht-uitzending “Boer zoekt voedselflat”. Die uitzending was basis van een meet-up op vrijdagavond 16 juni in de Koppelkerk te Bredevoort. Er waren drie spraakzame en deskundige gasten. André Wikkerink, geboren in ’t Klooster,...

Verdieping
Kunsten
Boeken