Leesclub
Overzicht van de (online) Leesclubs uit de afgelopen periode
Leesclub: Polarisatie – Bart Brandsma
Vrouwen tegenover mannen, autochtonen tegenover allochtonen en burgers tegenover politiek: wij-zij denken kan de stabiliteit van een land, stad of bedrijf op het spel zetten. Onlangs stapte nog een staatssecretaris op vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe moeten we met polarisatie omgaan?
Leesclub: Armoede uitgelegd aan mensen met geld – Tim ’S Jongers
Hoe de meeste welvarende mensen denken over armoede, klopt van geen kant, volgens de auteur, Tim ‘S Jongers. In deze spoedcursus voor mensen met geld laat hij zien: armoede bestrijden kan pas als zij anders leren kijken. Dit boek wordt besproken in de leesclub op donderdagavond 17 oktober.
Leesclub: Wat je van bloed weet – Philip Huff
In het boek vol autobiografische elementen neemt de schrijver de lezer mee in het leven van een opgroeiende jongen in een explosief gezin. Het boek maakt invoelbaar hoe het is om elke dag op eieren te moeten lopen, wat onveiligheid inhoudt, hoe fysiek en mentaal geweld in een gezin niet alleen het heden kleurt, maar ook de toekomst.
Leesclub: De macht van het verleden – Ivo van de Wijdeven
Machthebbers als Putin en Erdogan verwijzen steevast naar de grootse geschiedenis van hun land om hun politieke koers in het heden te motiveren. Hoe zetten leiders als deze de geschiedenis precies in voor politiek gewin? Daar geeft historicus Ivo van de Wijdeven in zijn nieuwste boek ‘Macht van het verleden’ inzicht in.
Leesclub: Anders – Frans de Waal
Frans De Waal laat in zijn boek 'Anders' zien dat genderverschillen een biologische basis hebben. De auteur heeft zich over verschillen in sekse en gender gebogen bij de mens en andere dieren. Hij maakte hierbij gebruik van zijn grote kennis van onze naaste verwanten: chimpansees en bonobo’s.
Leesclub: Boekbespreking: Voor ieder wat waars – Rob Wijnberg
Wat kunnen we nog geloven in deze tijd van nepnieuws, complottheorieën en leugens? Volgens Rob Wijnberg van De Correspondent hebben we hoognodig een hoopgevend verhaal nodig voor de 21ste eeuw om niet nog verder uit elkaar te drijven
Leesclub: Rechten voor de natuur – Jessica den Outer
Kan de natuur rechten krijgen? In het boek presenteert milieujurist Jessica den Outer de snelst groeiende juridische beweging van de 21e eeuw: Rechten voor de Natuur. In de leesclub gaat een kleine groep lezers daarover met elkaar in gesprek.
Leesclub: Het tij tegen – Herman Tjeenk Willink
Het boek ‘Het tij tegen’ van Herman Tjeenk Willink staat centraal in de leesclub van de Koppelkerk. In het boek spreekt de Minister van Staat opnieuw zijn zorgen uit over de staat van de Nederlandse democratie. Wat is de eigenlijke verantwoordelijkheid van de politiek? En hoe kan het vertrouwen in de democratie worden hersteld?
Leesclub: De asielloterij – Ruud Koopmans
In de leesclub staat deze keer het boek ‘De asielloterij’ van Ruud Koopmans centraal. In het boek laat Koopmans (hoogleraar sociologie en migratie) zien waarom het Europese asielbeleid contraproductief is, maar ook hoe het beter zou kunnen, als we daarvoor de politieke moed hebben.
Leesclub: Zorg. Een betere kijk op de mens – Lynn Berger
In de leesclub staat dit keer het boek ‘Zorg. Een betere kijk op de mens’ van schrijver en journalist Lynn Berger (De Correspondent) centraal. Het boek laat zien hoe allesomvattend zorg is, maar ook hoe onzichtbaar. Daardoor denderen we ongemerkt af op het grootste zorginfarct ooit.
Leesclub: Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper – Jaap Scholten
In de leesclub staat het boek ‘Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper’ van Jaap Scholten centraal. In het boek doet Scholten verslag van zijn betrokkenheid bij de huidige oorlog in Oekraïne. In de leesclub gaat een kleine groep lezers in gesprek over het boek.
Leesclub: Vertroostingen – Dirk de Wachter
In het dagelijks leven staat hij mensen bij in de moeilijke situaties in het leven, maar nu trof het noodlot hemzelf. In dit persoonlijke boek onderzoekt De Wachter hoe hij in confrontatie met een levensbedreigende ziekte troost vond. In de leesclub gaat een kleine groep lezers in gesprek over het boek.
Leesclub: Verbinding verbroken – Johann Hari
Het boek ‘Verbinding verbroken’ van Johann Hari staat centraal. In het boek gaat Hari als schrijver, journalist én ervaringsdeskundige op zoek naar de ware oorzaken en oplossingen van depressie. In de leesclub gaat een kleine groep lezers in gesprek over het boek.
Leesclub: Verschuivingen – Stefan Hertmans
Het boek ‘Verschuivingen’ van schrijver Stefan Hertmans centraal: een essay over de tijd waarin wij leven. Wat kun je zeggen over de eigen tijd? Eén ding voelen we allen, denkt Stefan Hertmans: dit is een tijd van overgang naar iets wat we nog maar heel gedeeltelijk beginnen te begrijpen.
Leesclub: Jonathan Holslag – Van muur tot muur
In zijn omvangrijke boek 'Van muur tot muur' beschrijft Jonathan Holslag de wereldpolitiek tussen de val van de Berlijnse muur en de bouw van de muur van Trump. Het jaar 1989 luidde een nieuwe periode van vrijheid en welvaart in. Dertig jaar later lijkt dit gouden tijdperk voorbij. Waar ging het mis? Hoe kan het dat het ideaal van globalisering en van internationale verbondenheid teloorging? Een kleine groep lezers gaat met elkaar in gesprek over het boek.
Leesclub: Roxane van Iperen – Eigen welzijn eerst
In haar nieuwste boek 'Eigen welzijn eerst' analyseert schrijfster Roxane van Iperen hoe de Nederlandse middenklasse steeds minder liberaal, conservatiever en rechtser is geworden. Op donderdag 18 augustus bespreken we haar essay over het hedendaagse egoïsme in de leesclub van de Koppelkerk.
Leesclub: Omarm de chaos – Jan Rotmans
We bevinden ons op een kantelpunt in de geschiedenis van de mensheid: wat staat ons te doen? De chaos omarmen, aldus transitiedenker Jan Rotmans. Op zondag 26 juni leest en bespreekt de leesclub van de Koppelkerk Rotmans laatste boek ‘Omarm de chaos’.
Leesclub: ‘De laatste heer’ van Astrid Schutte
Twee mannen kruisen elkaar op de maatschappelijke ladder. De een gaat naar school en werkt zich na avondstudie op tot bankdirecteur. De ander wordt vanwege zijn afkomst heer op huize Baak, maar ziet het eeuwenoude bezit verkruimelen, de familiestatus verdwijnen. Dit verhaal, door Astrid Schutte verteld in ‘De laatste heer’, is het onderwerp van de Leesclub op vrijdag 8 april in de Koppelkerk in Bredevoort.
Leesclub: Een nieuw sociaal contract – Pieter Omtzigt
In de veertiende leesclub leest de Koppelkerk ‘Een nieuw sociaal contract’ van Pieter Omtzigt. In zijn legt hij niet alleen de problemen bloot die hij ontwaart bij de overheid - en die zo pijnlijk aan het licht kwamen door de Toeslagenaffaire - maar doet hij ook concrete voorstellen om het “betonrot in onze rechtsstaat te herstellen”.
Leesclub: Tanja Nijmeijer – van guerrilla naar vredesproces
Terrorist of held? In de dertiende leesclub leest de Koppelkerk ‘Tanja Nijmeijer: van guerrilla naar vredesproces’. Het boek deed het nodige stof opwaaien in de media. De leesclub vindt op donderdag 3 februari plaats in het Boekencafé van de Koppelkerk.
Leesclub: ‘In verwarde staat’ van Karlijn Roex
In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de twaalfde leesclub op zondagavond 14 november staat het boek ‘In verwarde staat’ van socioloog en ervaringsdeskundige Karlijn Roux op het programma.
Leesclub: ‘Tegen verkiezingen’ van David van Reybrouck
In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de elfde leesclub op vrijdagavond 1 oktober staat het boek ‘Tegen verkiezingen’ van schrijver David van Reybrouck (bekend van ‘Congo’ en ‘Revolusi’) op het programma.
Leesclub (online): De fundamenten – Ramsey Nasr
In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. Deze keer lezen we 'De fundamenten’ van Ramsey Nasr. Hij houdt ons een spiegel voor: onze manier van leven heeft logischerwijs tot deze pandemie geleid. De oplossing? We moeten ons leven veranderen.
Leesclub (online): Leugen & Waarheid – Bas Heijne
In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de achtste leesclub op donderdagavond 15 april staat het boek ‘Leugen en waarheid’ van essayist Bas Heijne op het programma. Voor NRC Handelsblad ging Bas Heijne in gesprek met denkers en wetenschappers over de grote vragen van onze tijd en bundelde deze gesprekken in dit boek.
Leesclub (online): Philipp Blom – Het grote wereldtoneel
In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de zesde leesclub op donderdagavond 4 maart staat het boek ‘Het grote wereldtoneel’ van filosoof Philipp Blom op het programma. Het essay draait om de kracht en het belang van de verbeelding in crisistijd.
Leesclub (online): 21 lessen voor de 21ste eeuw – deel 2
In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de achtste leesclub op donderdag 28 januari staat het tweede deel van het boek ’21 lessen voor de 21ste eeuw' van historicus Yuval Noah Harari op het programma.
Leesclub: Fantoomgroei
In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de zesde leesclub op vrijdagavond 23 oktober staat het boek ‘Fantoomgroei’ van onderzoeksjournalist Sander Heijne en bestuurskundige Hendrik Noten op het programma. Hoe moeten we deze crisis aangrijpen om andere keuzes te maken?
Leesclub: Houd afstand, raak me aan
In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de vijfde leesclub op vrijdag 21 augustus staat ‘Houd afstand, raak me aan’ van de Vlaamse hoogleraar en klinisch psycholoog Paul Verhaeghe op het programma. Hoe moeten we deze crisis aangrijpen om andere keuzes te gaan maken?
Leesclub: Melancholie van de onrust
In de vierde leesclub op vrijdag 24 juli staat ‘Melancholie van de onrust’ van schrijver-filosofe Joke Hermsen op het programma. Hoe houden we onze melancholie in toom in deze onzekere en angstige tijden?
Leesclub (online): Alleen de bergen zijn mijn vrienden
Tijdens de coronacrisis biedt de Koppelkerk een online leesclub aan over boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de leesclub op woensdag 24 juni staat ‘Alleen de bergen zijn mijn vrienden’ centraal van de Iraans-Koerdische schrijver Behrouz Boochani die zes jaar vastzat in een Australische ‘asielgevangenis’ op het eiland Manus.
Leesclub (online): De meeste mensen deugen (online)
In tijden van quarantaine biedt de Koppelkerk een online leesclub aan over boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de tweede leesclub op woensdag 20 mei staat ‘De meeste mensen deugen’ van historicus en journalist Rutger Bregman op het programma.
Leesclub (online): De Pest van Albert Camus (online)
In tijden van quarantaine start de Koppelkerk met een online leesclub over boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de eerste leesclub op woensdag 22 april staat De Pest van de Franse schrijver-filosoof Albert Camus op het programma.