Leesclub

There are no upcoming events.

Overzicht van de (online) Leesclubs uit de afgelopen periode

  Leesclub: De macht van het verleden – Ivo van de Wijdeven

  16 mei @ 20:00 - 22:00

  Machthebbers als Putin en Erdogan verwijzen steevast naar de grootse geschiedenis van hun land om hun politieke koers in het heden te motiveren. Hoe zetten leiders als deze de geschiedenis precies in voor politiek gewin? Daar geeft historicus Ivo van de Wijdeven in zijn nieuwste boek ‘Macht van het verleden’ inzicht in.

  Leesclub: Anders – Frans de Waal

  11 apr @ 20:00 - 22:00

  Frans De Waal laat in zijn boek 'Anders' zien dat genderverschillen een biologische basis hebben. De auteur heeft zich over verschillen in sekse en gender gebogen bij de mens en andere dieren. Hij maakte hierbij gebruik van zijn grote kennis van onze naaste verwanten: chimpansees en bonobo’s.

  Leesclub: Het tij tegen – Herman Tjeenk Willink

  4 okt 2023 @ 20:00 - 22:00

  Het boek ‘Het tij tegen’ van Herman Tjeenk Willink staat centraal in de leesclub van de Koppelkerk. In het boek spreekt de Minister van Staat opnieuw zijn zorgen uit over de staat van de Nederlandse democratie. Wat is de eigenlijke verantwoordelijkheid van de politiek? En hoe kan het vertrouwen in de democratie worden hersteld?

  Leesclub: De asielloterij – Ruud Koopmans

  14 aug 2023 @ 20:00 - 22:00

  In de leesclub staat deze keer het boek ‘De asielloterij’ van Ruud Koopmans centraal. In het boek laat Koopmans (hoogleraar sociologie en migratie) zien waarom het Europese asielbeleid contraproductief is, maar ook hoe het beter zou kunnen, als we daarvoor de politieke moed hebben.

  Leesclub: Zorg. Een betere kijk op de mens – Lynn Berger

  26 jun 2023 @ 20:00 - 22:00

  In de leesclub staat dit keer het boek ‘Zorg. Een betere kijk op de mens’ van schrijver en journalist Lynn Berger (De Correspondent) centraal. Het boek laat zien hoe allesomvattend zorg is, maar ook hoe onzichtbaar. Daardoor denderen we ongemerkt af op het grootste zorginfarct ooit.

  Leesclub: Vertroostingen – Dirk de Wachter

  29 mrt 2023 @ 20:00 - 22:00

  In het dagelijks leven staat hij mensen bij in de moeilijke situaties in het leven, maar nu trof het noodlot hemzelf. In dit persoonlijke boek onderzoekt De Wachter hoe hij in confrontatie met een levensbedreigende ziekte troost vond. In de leesclub gaat een kleine groep lezers in gesprek over het boek.

  Leesclub: Verbinding verbroken – Johann Hari

  23 feb 2023 @ 20:00 - 22:00

  Het boek ‘Verbinding verbroken’ van Johann Hari staat centraal. In het boek gaat Hari als schrijver, journalist én ervaringsdeskundige op zoek naar de ware oorzaken en oplossingen van depressie. In de leesclub gaat een kleine groep lezers in gesprek over het boek.

  Leesclub: Verschuivingen – Stefan Hertmans

  5 jan 2023 @ 20:00 - 22:00

  Het boek ‘Verschuivingen’ van schrijver Stefan Hertmans centraal: een essay over de tijd waarin wij leven. Wat kun je zeggen over de eigen tijd? Eén ding voelen we allen, denkt Stefan Hertmans: dit is een tijd van overgang naar iets wat we nog maar heel gedeeltelijk beginnen te begrijpen.

  Leesclub: Jonathan Holslag – Van muur tot muur

  24 nov 2022 @ 20:00 - 22:00

  In zijn omvangrijke boek 'Van muur tot muur' beschrijft Jonathan Holslag de wereldpolitiek tussen de val van de Berlijnse muur en de bouw van de muur van Trump. Het jaar 1989 luidde een nieuwe periode van vrijheid en welvaart in. Dertig jaar later lijkt dit gouden tijdperk voorbij. Waar ging het mis? Hoe kan het dat het ideaal van globalisering en van internationale verbondenheid teloorging? Een kleine groep lezers gaat met elkaar in gesprek over het boek.

  Leesclub: Roxane van Iperen – Eigen welzijn eerst

  18 aug 2022 @ 20:00 - 22:00

  In haar nieuwste boek 'Eigen welzijn eerst' analyseert schrijfster Roxane van Iperen hoe de Nederlandse middenklasse steeds minder liberaal, conservatiever en rechtser is geworden. Op donderdag 18 augustus bespreken we haar essay over het hedendaagse egoïsme in de leesclub van de Koppelkerk.

  Leesclub: Omarm de chaos – Jan Rotmans

  26 jun 2022 @ 20:00 - 22:00

  We bevinden ons op een kantelpunt in de geschiedenis van de mensheid: wat staat ons te doen? De chaos omarmen, aldus transitiedenker Jan Rotmans. Op zondag 26 juni leest en bespreekt de leesclub van de Koppelkerk Rotmans laatste boek ‘Omarm de chaos’.

  Leesclub: ‘De laatste heer’ van Astrid Schutte

  8 apr 2022 @ 20:00 - 22:00

  Twee mannen kruisen elkaar op de maatschappelijke ladder. De een gaat naar school en werkt zich na avondstudie op tot bankdirecteur. De ander wordt vanwege zijn afkomst heer op huize Baak, maar ziet het eeuwenoude bezit verkruimelen, de familiestatus verdwijnen. Dit verhaal, door Astrid Schutte verteld in ‘De laatste heer’, is het onderwerp van de Leesclub op vrijdag 8 april in de Koppelkerk in Bredevoort.

  Leesclub: Een nieuw sociaal contract – Pieter Omtzigt

  11 mrt 2022 @ 20:00 - 22:00

  In de veertiende leesclub leest de Koppelkerk ‘Een nieuw sociaal contract’ van Pieter Omtzigt. In zijn legt hij niet alleen de problemen bloot die hij ontwaart bij de overheid - en die zo pijnlijk aan het licht kwamen door de Toeslagenaffaire - maar doet hij ook concrete voorstellen om het “betonrot in onze rechtsstaat te herstellen”.

  Leesclub: ‘In verwarde staat’ van Karlijn Roex

  14 nov 2021 @ 19:30 - 21:30

  In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de twaalfde leesclub op zondagavond 14 november staat het boek ‘In verwarde staat’ van socioloog en ervaringsdeskundige Karlijn Roux op het programma.

  Leesclub: ‘Tegen verkiezingen’ van David van Reybrouck

  1 okt 2021 @ 19:30 - 21:30

  In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de elfde leesclub op vrijdagavond 1 oktober staat het boek ‘Tegen verkiezingen’ van schrijver David van Reybrouck (bekend van ‘Congo’ en ‘Revolusi’) op het programma.

  Leesclub (online): De fundamenten – Ramsey Nasr

  3 jun 2021 @ 19:30 - 21:30

  In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. Deze keer lezen we 'De fundamenten’ van Ramsey Nasr. Hij houdt ons een spiegel voor: onze manier van leven heeft logischerwijs tot deze pandemie geleid. De oplossing? We moeten ons leven veranderen.

  Leesclub (online): Leugen & Waarheid – Bas Heijne

  15 apr 2021 @ 19:30 - 21:30

  In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de achtste leesclub op donderdagavond 15 april staat het boek ‘Leugen en waarheid’ van essayist Bas Heijne op het programma. Voor NRC Handelsblad ging Bas Heijne in gesprek met denkers en wetenschappers over de grote vragen van onze tijd en bundelde deze gesprekken in dit boek.

  Leesclub (online): Philipp Blom – Het grote wereldtoneel

  4 mrt 2021 @ 19:30 - 21:30

  In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de zesde leesclub op donderdagavond 4 maart staat het boek ‘Het grote wereldtoneel’ van filosoof Philipp Blom op het programma. Het essay draait om de kracht en het belang van de verbeelding in crisistijd.

  Leesclub (online): 21 lessen voor de 21ste eeuw – deel 2

  28 jan 2021 @ 19:30 - 21:30

  In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de achtste leesclub op donderdag 28 januari staat het tweede deel van het boek ’21 lessen voor de 21ste eeuw' van historicus Yuval Noah Harari op het programma.

  Leesclub: Fantoomgroei

  23 okt 2020 @ 19:30 - 21:30

  In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de zesde leesclub op vrijdagavond 23 oktober staat het boek ‘Fantoomgroei’ van onderzoeksjournalist Sander Heijne en bestuurskundige Hendrik Noten op het programma. Hoe moeten we deze crisis aangrijpen om andere keuzes te maken?

  Leesclub: Houd afstand, raak me aan

  21 aug 2020 @ 19:30 - 21:30

  In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de vijfde leesclub op vrijdag 21 augustus staat ‘Houd afstand, raak me aan’ van de Vlaamse hoogleraar en klinisch psycholoog Paul Verhaeghe op het programma. Hoe moeten we deze crisis aangrijpen om andere keuzes te gaan maken?

  Leesclub: Melancholie van de onrust

  24 jul 2020 @ 19:30 - 22:30

  In de vierde leesclub op vrijdag 24 juli staat ‘Melancholie van de onrust’ van schrijver-filosofe Joke Hermsen op het programma. Hoe houden we onze melancholie in toom in deze onzekere en angstige tijden?

  Leesclub (online): Alleen de bergen zijn mijn vrienden

  24 jun 2020 @ 19:30 - 21:30

  Tijdens de coronacrisis biedt de Koppelkerk een online leesclub aan over boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de leesclub op woensdag 24 juni staat ‘Alleen de bergen zijn mijn vrienden’ centraal van de Iraans-Koerdische schrijver Behrouz Boochani die zes jaar vastzat in een Australische ‘asielgevangenis’ op het eiland Manus.

  Leesclub (online): De meeste mensen deugen (online)

  20 mei 2020 @ 19:30 - 21:30

  In tijden van quarantaine biedt de Koppelkerk een online leesclub aan over boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de tweede leesclub op woensdag 20 mei staat ‘De meeste mensen deugen’ van historicus en journalist Rutger Bregman op het programma.

  Leesclub (online): De Pest van Albert Camus (online)

  22 apr 2020 @ 15:00 - 17:00

  In tijden van quarantaine start de Koppelkerk met een online leesclub over boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de eerste leesclub op woensdag 22 april staat De Pest van de Franse schrijver-filosoof Albert Camus op het programma.

Verdieping
Kunsten
Boeken