Kunstlezing

Kunstlezing: Zonder verbeelding is er niets

3 jul @ 20:00 - 22:00

Op zaterdagavond 3 juli geven beeldend kunstenaar Rinke Nijburg en theoloog en filosoof Kees Meijlink een duo-lezing over wijlen Henk Visser (1952-2019) in de Koppelkerk. Beiden waren goede vrienden van Henk Visser en blikken terug op zijn leven en werk. De lezing sluit aan bij de solo-expositie ‘Zonder verbeelding is er niets’ van Henk Visser die momenteel in de Koppelkerk te zien is.

Overzicht van de evenementen uit de afgelopen periode

Kunstlezing: Frida Kahlo

11 jun @ 20:00 - 22:00

Ze was één van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars van de 20e eeuw: Frida Kahlo. Met haar indringende zelfportretten gunde ze kijkers een inkijk in een leven dat niet over rozen ging. Dit jaar staat haar werk in de schijnwerpers in het Cobra Museum en het Drents Museum. Kunsthistorica Maria Driessen geeft een inleiding in haar werk en leven.

Kunstcollege (online): Kunstgeschiedenis – Zon en maan

19 apr @ 20:00 - 17 mei @ 22:00

Vanaf maandagavond 19 april start kunsthistorica Maria Driessen een vijfdelige collegereeks genaamd ‘Zon en maan in de kunst’. De zon en de maan zijn voor iedereen bijna dagelijks goed waarneembaar. De zon hoort bij de dag en de maan bij de nacht. Rond beide hemellichamen hangt van oudsher een cultus waarbij zon en maan elkaars tegenhangers zijn in betekenis in het leven van mensen.

Kunstlezing: Hildo Krop

25 sep 2020 @ 20:00 - 22:00

We vieren dit jaar het Hildo Krop-jaar. Het is 50 jaar geleden dat de stadsbeeldhouwer van Amsterdam overleed. Vrijdag 25 september is kunsthistorica Maria Driessen te gast in de Koppelkerk om de artistieke duizendpoot en idealist in de interessante tijd te plaatsen waarin hij leefde.

Terugkijken: Kunstlezing Jan van Eyck

3 mei 2020 - 3 mei 2021

Kijk hier de online kunstlezing terug over de befaamde Vlaamse kunstschilder Jan van Eyck door kunsthistorica Maria Driessen. Museum voor Schone Kunsten Gent bracht een groot eerbetoon aan de kunstschilder. Door de coronacrisis is de expositie nauwelijks te zien geweest. Je kunt je gelukkig troosten met een kunsthistorische inleiding op Van Eycks werk vanuit je eigen luie stoel.

Kunstlezing: Jan van Eyck (online)

1 mei 2020 @ 20:00 - 22:00

Op vrijdag 1 mei geeft kunsthistorica Maria Driessen vanuit de Koppelkerk een online lezing over de befaamde Vlaamse kunstschilder Jan van Eyck. Momenteel brengt Museum voor Schone Kunsten Gent een groot eerbetoon aan de kunstschilder. De expositie is vanwege de coronacrisis helaas niet te bezoeken. Je kunt je gelukkig troosten met een kunsthistorische inleiding op Van Eycks werk vanuit je eigen luie stoel.

Kunstlezing: Jan van Eyck

27 mrt 2020 @ 20:00 - 22:00

Kunsthistorica Maria Driessen laat ons kennis maken met de wereld van Jan van Eyck en de Vlaamse Primitieven. De lezing sluit aan bij het grote eerbetoon 'Van Eyck. Een optische revolutie' in Gent.

Kunstlezing: Henk Helmantel

6 mrt 2020 @ 20:00 - 22:00

Helmantel vertelt waarom Rembrandt hem een leven lang al inspireert. Aan de hand van zestien afbeeldingen vertelt hij wat hij zo bijzonder vindt aan de werken van Rembrandt en hoe die hem steeds weer boeien en nieuwe inspiratie geven.

Kunstlezing: De tuinen van Monet

29 nov 2019 @ 20:00 - 22:00

Het wordt wel dé tentoonstelling van dit najaar genoemd: de tuinen van Monet in het Kunstmuseum (voorheen: Gemeentemuseum) Den Haag. Kunsthistorica Maria Driessen vertelt er alles over.

Kunstlezing: Niki de Saint-Phalle

28 sep 2019 @ 20:00 - 22:00

Wereldberoemd zijn de Nana’s van de Franse beeldhouwer Niki de Saint Phalle aan wie Museum Beelden aan Zee volop aandacht besteedt dit najaar. Dat vraagt om een inleiding van Maria Driessen op het werk en de invloed van Niki de Saint-Phalle op 28 september in de Koppelkerk.

Kunstlezing: Caravaggio

14 dec 2018 @ 20:00 - 22:00

Kunsthistorica Maria Driessen is terug in de Koppelkerk met een lezing over Caravaggio en zijn Utrechtse navolgers. De lezing is een inleiding op de grote expositie ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’ . Deze is vanaf 16 december te zien is in het Centraal Museum in Utrecht.

Kunstlezing: Anton Heyboer

24 nov 2018 @ 20:00 - 22:00

Een lezing over het leven en werk van de bijzondere Anton Heyboer door verzamelaars Trees en Willy van Kleef, ter ere van de eerste vriendendag van de Koppelkerk.

Kunstlezing: Ossip Zadkine

14 sep 2018 @ 20:00 - 22:00

In aansluiting op de grote Zadkine-expositie in Museum Beelden aan Zee dit najaar geeft kunsthistorica Maria Driessen een lezing over deze belangrijke kunstenaar.

Kunstlezing: De Ploeg

22 jun 2018 @ 20:00 - 22:00

Honderd jaar geleden werd De Ploeg opgericht in Groningen. Kunsthistorica Maria Driessen geeft een lezing over het kunstenaarscollectief.