Kunstlezing
Kunstlezing: Frederieke Jeletich-Visser over Max van Dam
Tachtig jaar na de vernietiging van Max van Dam in Sobibor neemt kunsthistorica Frederieke Jeletich-Visser je mee in het leven van Max van Dam én in haar schrijfproces wat leidde tot het boek: 'Vastberaden en veelbelovend'
Overzicht van de evenementen uit de afgelopen periode
Kunstlezing: Kandinsky
Op weg naar abstractie . Wassily Kandinsky (1866-1944) geldt als één van de grote wegbereiders van de abstractie in de schilder-kunst. Als gedreven kunstenaar leidde hij een intens en kosmopolitisch leven. Kunsthistorica Maria Driessen geeft een lezing over deze gedreven kunstenaar.
Kunstlezing: La Grande Bleue
‘La Grande Bleue. Schilders van de Méditerranée’ is de titel van een tentoonstelling in het Singer Laren die van 12 september tot en met 7 januari 2024 daar te zien is. Deze fraaie titel verwijst naar het blauw van de Middellandse Zee.
Kunstlezing: Cobra
Cobra uitgelegd door kunsthistorica Maria Driessen. Het onderwerp de invloedrijke na-oorlogse avant-gardebeweging van kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland: Cobra.
Kunstlezing: Sofonisba Anguissola
Op zaterdagavond 6 mei geeft kunsthistorica Maria Driessen een lezing over Sofonisba Anguissola (1532-1625). Sofonisba Anguissola werd geboren in Cremona in een verarmde adellijke familie. Het gezin telde vele dochters en uiteindelijk ook een zoon. Het wordt een inspirerende avond over een vrouw in de 16e eeuw die alle kansen aangreep om haar talent te ontwikkelen en daar wonderwel in slaagde.
Kunstlezing: Johannes Vermeer
Johannes Vermeer is een van de meest bekende Hollandse schilders uit de 17e eeuw. Wereldberoemde schilderijen als ‘Het Melkmeisje’ en het ‘Meisje met de parel’ komen van zijn hand. Kunsthistorica Maria Driessen geeft een lezing over het leven en werk van Vermeer. Deze vindt plaats ter gelegenheid van de grootste Vermeertentoonstelling ooit, die van 10 februari tot 4 juni te zien zal zijn in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Kunstlezing: Antony Gormley
Antony Gormley is een van de meest beroemde en invloedrijke beeldhouwers van dit moment. Met zijn metershoge sculpturen en installaties weet hij keer op keer het menselijk lichaam opnieuw te verbeelden. De meeste van Gormleys mensfiguren zijn levensgroot, in de verhoudingen van zijn eigen lichaam. Naast de mensfiguren ontwikkelt Gormley verrassende installaties waarbij hij door ingrepen in de ruimte de kijker dwingt zich tot die gecreëerde ruimte te verhouden.
Kunstlezing: Barbara Hepworth
De succesvolle kunstenaar Barbara Hepworth was een echte vernieuwer en behoort tot de grootste beeldhouwers van de moderne tijd. Ze brak met tradities en vond met haar beeldhouwkunst nieuwe uitdrukkingsvormen. Het werk van Barbara Hepworth (1903-1975) wordt tot het constructivisme gerekend, al hield ze zich niet strikt aan de regels van deze kunststroming. Kunsthistorica Maria Driessen vertelt op vrijdag 7 oktober meer over het leven en werk van Hepworth ter ere van haar eerste solotentoonstelling in de Rijksmuseumtuinen in Amsterdam.
Kunstlezing: Vrouwen in de kunst
Vrouwen in de kunst zijn er altijd geweest, zij zijn van alle tijden. Het probleem is echter het gebrek aan documentatie. Hoe verder we terug gaan in de tijd, hoe lastiger het wordt om een goed beeld te krijgen van het leven van vrouwelijke kunstenaars. Kunsthistorica Maria Driessen neemt ons donderdag 7 juli mee door de geschiedenis van vrouwelijke kunstenaars. Wie waren deze vrouwen, wat zijn hun onderwerpen en hoe verliep hun leven als kunstenaar?
Kunstlezing: Tinkebell
Op vrijdag 10 juni komt Tinkebell, een van de meest besproken kunstenaars van Nederland naar de Koppelkerk. Met haar sterk politiek en maatschappelijk geëngageerd werk zoekt ze de grenzen op en stelt ze diverse zaken ter discussie.
Kunstlezing: Jaap Nijstad over Joop Kruip
Op vrijdagavond 15 april geeft kunsthistoricus Jaap Nijstad een lezing over Joop Kruip (1935-2016) in de Koppelkerk. Nijstad schreef een monografie over het leven en werk van deze kunstenaar. De lezing sluit aan bij de solo-expositie ‘Joop Kruip’ die van 8 april tot en met 15 mei te zien is in de Koppelkerk.
Kunstlezing: Alphonse Mucha
Zwierige lijnen, wervelende japonnen, jonge en dromerige vrouwengezichten omlijst met decoratieve en sierlijke patronen geïnspireerd op de natuur: zie daar de stijl van kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939). Hij creëerde een unieke stijl die ook wel Art Nouveau of Jugendstil wordt genoemd. Op vrijdag 1 april 2022 vertelde kunsthistorica Maria Driessen tijdens een lezing in de Koppelkerk meer over Mucha en zijn unieke stijl.
Kunstlezing: Alphonse Mucha
Zwierige lijnen, wervelende japonnen, jonge en dromerige vrouwengezichten omlijst met decoratieve en sierlijke patronen geïnspireerd op de natuur: zie daar de stijl van kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939). Hij creëerde een unieke stijl die ook wel Art Nouveau of Jugendstil wordt genoemd. Op vrijdag 1 april vertelt kunsthistorica Maria Driessen tijdens een lezing in de Koppelkerk meer over Mucha en zijn unieke stijl.
Kunstlezing: Het Futurisme
In de eerste decennia van de twintigste eeuw waren kunst en politiek nauw met elkaar verbonden. Kunstenaars als Marinetti droomden van een nieuwe wereld, vol optimisme, snelheid en activisme. Op vrijdag 4 februari geeft kunsthistorica Maria Driessen een kunstlezing over het futurisme en de maatschappelijke ontwikkelingen in het Italië van de vorige eeuw.
Kunstlezing: Het Futurisme
In de eerste decennia van de twintigste eeuw waren kunst en politiek nauw met elkaar verbonden. Kunstenaars als Marinetti droomden van een nieuwe wereld, vol optimisme, snelheid en activisme. Op vrijdag 4 februari 2022 gaf kunsthistorica Maria Driessen een kunstlezing over het futurisme en de maatschappelijke ontwikkelingen in het Italië van de vorige eeuw.
College: Kunst en engagement
Vanaf 14 oktober start er een nieuwe vierdelige kunstgeschiedeniscursus bij de Koppelkerk door kunsthistorica Maria Driessen. De vierdelige cursus staat in het teken van het thema kunst en maatschappijkritiek. Kunstenaars die aan bod komen zijn o.a. Picasso, Ai Wei Wei, Renzo Martens en Tinkebell. De cursus kan zowel fysiek in de Koppelkerk als online via livestream gevolgd worden.
Kunstlezing: Joseph Beuys
Hij wordt beschouwd als één van de invloedrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw: Joseph Beuys (1921-1986). Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Beuys geboren werd. Op verschillende plaatsen wordt de belangrijke conceptuele kunstenaar geëerd met een tentoonstelling. In het kader van dit herdenkingsjaar geeft kunsthistorica Maria Driessen op vrijdagavond 13 augustus een lezing over deze belangrijke kunstenaar in de Koppelkerk.
Kunstlezing: Joseph Beuys
Hij wordt beschouwd als één van de invloedrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw: Joseph Beuys (1921-1986). Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Beuys geboren werd. Op verschillende plaatsen wordt de belangrijke conceptuele kunstenaar geëerd met een tentoonstelling. In het kader van dit herdenkingsjaar gaf kunsthistorica Maria Driessen op vrijdagavond 13 augustus een lezing over deze belangrijke kunstenaar in de Koppelkerk.
Kunstlezing: Zonder verbeelding is er niets
Op zaterdagavond 3 juli geven beeldend kunstenaar Rinke Nijburg en theoloog en filosoof Kees Meijlink een duo-lezing over wijlen Henk Visser (1952-2019) in de Koppelkerk. Beiden waren goede vrienden van Henk Visser en blikken terug op zijn leven en werk. De lezing sluit aan bij de solo-expositie ‘Zonder verbeelding is er niets’ van Henk Visser die momenteel in de Koppelkerk te zien is.
Kunstlezing: Frida Kahlo
Ze was één van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars van de 20e eeuw: Frida Kahlo. Met haar indringende zelfportretten gunde ze kijkers een inkijk in een leven dat niet over rozen ging. Dit jaar staat haar werk in de schijnwerpers in het Cobra Museum en het Drents Museum. Kunsthistorica Maria Driessen geeft een inleiding in haar werk en leven.
Kunstcollege (online): Kunstgeschiedenis – Zon en maan
Vanaf maandagavond 19 april start kunsthistorica Maria Driessen een vijfdelige collegereeks genaamd ‘Zon en maan in de kunst’. De zon en de maan zijn voor iedereen bijna dagelijks goed waarneembaar. De zon hoort bij de dag en de maan bij de nacht. Rond beide hemellichamen hangt van oudsher een cultus waarbij zon en maan elkaars tegenhangers zijn in betekenis in het leven van mensen.
Kunstcollege (online): Kunstgeschiedenis – Zon en maan
Kunsthistorica Maria Driessen geeft een vijfdelige collegereeks genaamd ‘Zon en maan in de kunst’. De zon en de maan zijn voor iedereen bijna dagelijks goed waarneembaar. De zon hoort bij de dag en de maan bij de nacht. Rond beide hemellichamen hangt van oudsher een cultus waarbij zon en maan elkaars tegenhangers zijn in betekenis in het leven van mensen.
Architectuur (online): Van Le Corbusier tot Thomas Rau (drie colleges)
Om meer te leren over onze architectonische buitenruimte, geeft kunsthistorica Maria Driessen een driedelig online college vanuit de Koppelkerk over architectuur vanaf de jaren vijftig tot nu. De ontwikkelingen in Nederland en elders in de wereld worden in beeld gebracht.
Kunstlezing: De vrouw in de Art Nouveau-tijd
Naar aanleiding van de expositie 'Godinnen van de Art Nouveau' in het Allard Pierson Museum (Amsterdam) gaf Jalf Flach op vrijdag 4 december 2020 een kunstlezing in de Koppelkerk met de titel ‘De vrouw in de Art Nouveau-tijd’.
Kunstlezing: Hildo Krop
We vieren dit jaar het Hildo Krop-jaar. Het is 50 jaar geleden dat de stadsbeeldhouwer van Amsterdam overleed. Vrijdag 25 september is kunsthistorica Maria Driessen te gast in de Koppelkerk om de artistieke duizendpoot en idealist in de interessante tijd te plaatsen waarin hij leefde.
Terugkijken: Kunstlezing over Christo
Kunsthistorica Maria Driessen geeft een online kunstlezing over de onlangs overleden kunstenaar Christo. De Bulgaar was naast beeldhouwer ook schilder en tekenaar, maar werd vooral bekend door het inpakken van allerlei grote objecten en gebouwen, zoals de Rijksdag in Berlijn.
Kunstlezing: Jan van Eyck (online)
Op vrijdag 1 mei geeft kunsthistorica Maria Driessen vanuit de Koppelkerk een online lezing over de befaamde Vlaamse kunstschilder Jan van Eyck. Momenteel brengt Museum voor Schone Kunsten Gent een groot eerbetoon aan de kunstschilder. De expositie is vanwege de coronacrisis helaas niet te bezoeken. Je kunt je gelukkig troosten met een kunsthistorische inleiding op Van Eycks werk vanuit je eigen luie stoel.
Kunstlezing: Henk Helmantel
Helmantel vertelt waarom Rembrandt hem een leven lang al inspireert. Aan de hand van zestien afbeeldingen vertelt hij wat hij zo bijzonder vindt aan de werken van Rembrandt en hoe die hem steeds weer boeien en nieuwe inspiratie geven.
Kunstlezing: De tuinen van Monet
Het wordt wel dé tentoonstelling van dit najaar genoemd: de tuinen van Monet in het Kunstmuseum (voorheen: Gemeentemuseum) Den Haag. Kunsthistorica Maria Driessen vertelt er alles over.
Kunstlezing: Niki de Saint-Phalle
Wereldberoemd zijn de Nana’s van de Franse beeldhouwer Niki de Saint Phalle aan wie Museum Beelden aan Zee volop aandacht besteedt dit najaar. Dat vraagt om een inleiding van Maria Driessen op het werk en de invloed van Niki de Saint-Phalle op 28 september in de Koppelkerk.
Kunstlezing: Architectuur van de Wederopbouw
2019 is het jaar van de Wederopbouw. Daarom geeft kunsthistorica Maria Driessen vrijdag 31 mei een lezing over de architectuur van de wederopbouw in de Koppelkerk.
Kunstlezing: Hendrickje Stoffels
Ter gelegenheid van het Rembrandtjaar geeft kunsthistorica Maria Driessen op vrijdag 22 maart een lezing over deze bijzondere vrouw.
Kunstlezing: Stien Eelsingh & Elisabeth Heuff
Kunsthistorici Roel Smit-Muller en Jaap Nijstad geven een lezing over de kunstenaars die in de expositie Boereneenvoud in de Koppelkerk zijn vertegenwoordigd: Stien Eelsingh en Elisabeth Heuff.
Kunstlezing: Caravaggio
Kunsthistorica Maria Driessen is terug in de Koppelkerk met een lezing over Caravaggio en zijn Utrechtse navolgers. De lezing is een inleiding op de grote expositie ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’ . Deze is vanaf 16 december te zien is in het Centraal Museum in Utrecht.
Kunstlezing: Anton Heyboer
Een lezing over het leven en werk van de bijzondere Anton Heyboer door verzamelaars Trees en Willy van Kleef, ter ere van de eerste vriendendag van de Koppelkerk.
Kunstlezing: Ossip Zadkine
In aansluiting op de grote Zadkine-expositie in Museum Beelden aan Zee dit najaar geeft kunsthistorica Maria Driessen een lezing over deze belangrijke kunstenaar.
Kunstlezing: De Ploeg
Honderd jaar geleden werd De Ploeg opgericht in Groningen. Kunsthistorica Maria Driessen geeft een lezing over het kunstenaarscollectief.
Kunstlezing: Realisme in de schilderkunst
Maria Driessen biedt een kunsthistorische inleiding op bij de expositie van Jan Mankes, Dick Ket, Floris Verster en Henk Helmantel in Museum MORE.
Kunstlezing: Charlotte Salomon en de Joodse kunst
Een lezing over het aangrijpende werk en leven van Charlotte Salomon, in aansluiting op de gelijktijdige grote tentoonstelling Joods Historisch Museum.
Kunstlezing: Günter Grass – de kunstenaar
Kunsthistorica Maria Driessen houdt een lezing over schrijver-kunstenaar Grass en andere kunstzinnige multi-talenten.
Kunstlezing: Jean Arp & De Stijl
Lezing over grensoverschrijdende en invloedrijke kunstenaar Jean Arp, mede dankzij wie De Stijl internationaal ging!
Kunstlezing: De kunst van de Renaissance
Maria Driessen geeft een lezing over de kunst van Italiaanse meesters Rafael, Titiaan en Bellini.
Kunstlezing: Rodin
Kunsthistorica Maria Driessen geeft een lezing over deze wereldberoemde beeldhouwer.
Kunstlezing: Symbolisme in de kunst
Kunsthistorica Maria Driessen neemt ons mee naar het symbolisme van Jan Toorop en Johan Thorn Prikker.
Kunstlezing: Gedenkraam van de Oosterkerk in Aalten
Glas-in-lood-kunstenaar Jan ter Haar geeft op zaterdagavond 13 augustus een lezing in de Koppelkerk te Bredevoort over Marius Richters’ gedenkraam van de Oosterkerk in Aalten.
Kunstlezing: Wilden en Nieuwe Wilden
Kunsthistorica Maria Driessen over de 20ste-eeuwse Duitse expressionisten die momenteel te zien zijn in Museum de Fundatie en het Groninger Museum.
Kunstlezing: De visioenen van Jeroen Bosch
Kunsthistorica Maria Driessen geeft in dit jaar van Jeroen Bosch een lezing over deze bijzondere kunstenaar.