Kenniscafé
Kenniscafé: Hersendood en bewustzijn
Op vrijdag 23 april 2021 geeft Pim van Lommel een lezing in de Koppelkerk met de titel ‘Hersendood en bewustzijn’. Van Lommel is cardioloog van huis uit en deed uitgebreid onderzoek naar bijna-doodervaringen. Dit resulteerde onder andere in de bestseller ‘Eindeloos bewustzijn’. Hoe beziet hij de nieuwe donorwet in het kader van bijna-doodervaringen? Is hersendood wel dood?
Geologiecursus (online): De oorsprong van ons zonnestelsel, de aarde en het leven
Vanaf donderdag 22 april neemt professor Jan Wijbrans (Vrije Universiteit) deelnemers mee naar de oorsprong van ons zonnestelsel, de aarde en het leven in een vierdelig geologiecollege. De colleges vinden plaats in de Koppelkerk in Bredevoort en kunnen ook via livestream worden gevolgd.
Filosofiecursus (online): Oudheid
Donderdagavond 11 maart start bij de Koppelkerk een vijfdelige collegereeks over de antieke filosofie. Dr Rico Sneller (Universiteit Leiden, Utrecht en Eindhoven) zal in vijf online colleges de belangrijkste denkers en denktradities uit de oudheid behandelen. Het onderzoeksgebied van denkers uit de oudheid betrof niet alleen de menselijke conditie, maar ook vakgebieden als de natuurkunde, psychologie en biologie.
Filosofiecursus (online): Geschiedenis van de filosofie
Altijd al meer willen weten van de filosofie, maar geen idee waar te beginnen? Vanaf 11 maart bieden we de mogelijkheid om kennis te maken met de hoogtepunten van de Westerse filosofie. In vier modules van vijf online colleges behandelt Dr Rico Sneller de geschiedenis van de Westerse filosofie, van de Oudheid tot de 20e eeuw. De modules en de colleges zijn ook los te volgen.
Kenniscafé: Fantoomgroei – Sander Heijne
Op zaterdag 28 november 2020 gaf historicus en onderzoeksjournalist Sander Heijne een lezing in het Kenniscafé van de Koppelkerk. Zijn boek ‘Fantoomgroei’ staat centraal dat hij samen met bestuurskundige Hendrik Noten schreef. De auteurs onderzochten hoe het kan dat de Nederlandse economie elk jaar groeit, terwijl de gewone hardwerkende Nederlander daar niets van merkt.
Overzicht van de (online) Kenniscafé’s uit de afgelopen periode
Kenniscafé: Fantoomgroei
Op zaterdag 28 november geeft historicus en onderzoeksjournalist Sander Heijne een lezing in het Kenniscafé van de Koppelkerk. Zijn boek ‘Fantoomgroei’ staat centraal dat hij samen met bestuurskundige Hendrik Noten schreef. De auteurs onderzochten hoe het kan dat de Nederlandse economie elk jaar groeit, terwijl de gewone hardwerkende Nederlander daar niets van merkt.
Kenniscafé: Loek Wagenaar over vitamine D en K
Apotheker Loek Wagenaar spreekt op vrijdag 16 oktober in het Kenniscafé in de Koppelkerk. Hij legt uit wat het nut van vitamine D en vitamine K is en waar mensen last van krijgen als ze daarvan te weinig hebben. Een leerzame avond met veel informatie over het belang van voldoende vitamine D en K.
Kenniscafé: Kringlooplandbouw
Hoe geven we concreet vorm aan de kringlooplandbouw? In het Kenniscafé van vrijdag 18 september nodigt de Koppelkerk John Arink van Ekoboerderij Arink (Lievelde) uit om erover te vertellen. Arink pleit voor een hernieuwde binding van de boer met zijn omgeving en zijn markt.
Filosofiecursus (online): Friedrich Nietzsche
Maak in vier colleges kennis met één van de meest invloedrijke denkers van de Europese geschiedenis. Nietzsche-deskundige Paul van Tongeren is de docent.
Kenniscafe (online): Goed leven en sterven volgens het boeddhisme
De Koppelkerk nodigt op zaterdagavond 20 juni de boeddhistische leraar en schrijver Sebo Ebbens uit voor een online lezing over zijn nieuwe boek ‘Op de golven van geboorte en dood. Goed leven en sterven in boeddhistisch perspectief’.
Filosofiecursus (online): Wat zou Aristoteles doen? (online)
Emeritus-hoogleraar Paul van Tongeren start vanaf donderdag 16 april een vierdelige collegereeks over Aristoteles. Hoe kan een denker van meer dan tweeduizend jaar geleden ons vandaag de dag én in deze coronacrisis handvatten bieden in het leiden van goed en gelukkig leven?
Kenniscafé: Proefcollege van Nel Schellekens
- AFGELAST - Maak in dit proefcollege kennis met het Van Kop tot Kont-koken van chef Nel Schellekens. In haar wijze van koken wordt niets weggegooid. Natuurlijk bestaat het proefcollege ook uit proeven: ‘van schil tot pit’ en ‘van kop tot kont’.
Kenniscafé: Gerrit Wiechert Kleisen
Gerrit Wiechert Kleisen was een verzetsstrijder, die in de Tweede Wereldoorlog op meerdere plaatsen in het land actief is geweest. Eerst in Wernhout; daarna in Aalten. Zijn zoon onderzocht de rol van zijn vader in het verzet en het verraad dat hem uiteindelijk het leven kostte, en geeft hier zaterdag 15 februari een lezing over in de Koppelkerk.
Lezing: Voeding vanuit de 5 elementen
De Oosterse geneeskunde stelt dat een gezonde leefstijl begint bij gebalanceerde voeding. Ellen Richardson en Sietske Nogueras geven er een lezing over mét een kleine proeverij. Vrije toegang, maar reserveren is gewenst.
Kenniscafé: Ad van Liempt
Was Gemmeker, de commandant van kamp Westerbork, zich bewust dat hij met zijn deportaties 80.000 Joden, Roma en Sinti de dood injoeg? Historicus en journalist Ad van Liempt zocht het uit en geeft een lezing.
Kenniscafé: Daan Roovers
'Politiek is bij uitstek een zaak die je niet aan politici moet overlaten,’ aldus Denker des Vaderlands Daan Roovers. Vrijdagavond 13 december geeft ze een lezing in de Koppelkerk over onze democratie, want 'het wordt tijd om groot onderhoud te plegen’.
Kenniscafé: Joke Hermsen
Wat hebben de massale burgerprotesten van nu met Rosa Luxemburg en Hannah Arendt te maken? Een heleboel, stelt filosofe Joke Hermsen. Op zaterdag 16 november is Hermsen opnieuw in de Koppelkerk om te vertellen wat we kunnen leren van deze twee politieke denkers voor het heden.
Kenniscafé: Leven is ook doodgaan
Leven is ook doodgaan: denk erover, praat erover Dat is de boodschap die de landelijke Stichting STEM onder de aandacht wil brengen op vrijdag 11 oktober in de Koppelkerk in Bredevoort. Want vroeg of laat krijgt iedereen direct of indirect met sterven te maken.
Kenniscafé: Het verander(en)de landschap in de Achterhoek
Het landschap is continu in verandering. Grote veranderingen voltrekken zich vaak in een korte periode. Hoe is dat de laatste 150 jaar gegaan in de Achterhoek? Hier vertelt landschapsecoloog Anton Stortelder over in een lezing in het Kenniscafé in de Koppelkerk op zaterdag 21 september.
Kenniscafé: De toekomst van ons geldsysteem
Staat het geldsysteem in dienst van de mens, of staat de mens in dienst van het geldsysteem? Bart Jan Krouwel (oud-bankier en mede oprichter Triodos Bank) en Edgar Wortmann (Ons Geld) geven een lezing over hun visie op het geldsysteem, waarin de mens weer centraal i.p.v. het systeem.
Kenniscafé: Marco Verhoef
NOS-weerman Marco Verhoef geeft een lezing in het Kenniscafé van de Koppelkerk. Hij gaat in op hoe de weersverwachting tot stand komt. Ook geeft Verhoef een blik achter de schermen bij de NOS én geeft zijn kijk op het klimaat.
Kenniscafé: Man en Paard
Na 75 jaar vrede in dit werelddeel staat Europa onder druk. Op zaterdag 20 april reflecteert Hans de Graaf op deze vrede aan de hand van een vergeten oorlog: de Zevenjarige Oorlog (1756-1763). In de lezing ‘Man en paard’ staat hij stil wat nationale staten elkaar kunnen aandoen.
Kenniscafé: Arjan Erkel – Vrijheid van denken en doen
In 2002 werd hij ontvoerd door rebellen uit Dagestan. Arjan Erkel vertelt over hij zijn ervaringen uit de heftigste periode van zijn leven. Gitarist Jan Wilm Tolkamp omlijst de vertelling muzikaal.
Kenniscafé: Waterschappen
De Waterschapsverkiezingen komen eraan. Maar wat doen de waterschappen precies? Antoinet van Helvoirt geeft een lezing.
Kenniscafé: Thomas Quartier
Zijn mensen vandaag nog in staat om écht keuzes te maken? Veel is vrijblijvend geworden, flexibel en vrij. Thomas Quartier vertelt wat de spiritualiteit van het kloosterleven ons biedt.
Kenniscafé: Sander Heijne
Onderzoeksjournalist en historicus Sander Heijne (De Correspondent) geeft een lezing over de mislukte marktwerking in de publieke sector.
Kenniscafé: Joke Hermsen
Schrijfster en filosofe Joke Hermsen geeft een lezing over haar werk Kairos: een filosofisch pleidooi voor inspiratie, creativiteit en bevlogenheid in ‘meetbare’ tijden.
Kenniscafé: Het Plakkaat van Verlatinge
Het is de eerste onafhankelijkheidsverklaring ter wereld: het Nederlandse Plakkaat van Verlatinge uit 1581. Anton van Hooff schreef er een boek over en geeft een lezing.
Kenniscafé: Achterhoek klimaatneutraal
Wat is de opdracht voor de Achterhoek voor een klimaatneutrale toekomst? Thijs de la Court van het Gelders Energie Akkoord geeft een lezing.
Kenniscafé: Plato’s oplossing voor de planeet
Democratisch zijn wereldproblemen niet op te lossen. Wat is dan Plato's oplossing voor de planeet? Gerard Koolschijn geeft een lezing.
Kenniscafé: Armoede
Hoewel het goed gaat met de Nederlandse economie neemt de langdurige armoede toe. Kenner Martin Pragt houdt een lezing over dit nijpende probleem.
Concertlezing: De oudheid in Schubert, Schumann en Brahms
Hoe werden Schubert, Schumann en Brahms beïnvloed door de oude Grieken? Leer er meer over en geniet van een concert van zang en piano.
Kenniscafé: Stress
Wat is stress, wat doet het met je lichaam en hoe ga je ermee om? Die vragen staan centraal in de lezing van apotheker Loek Wagenaar.
Kenniscafé: De fresco’s van de Oude Helenakerk
Kunsthistoricus Paul le Blanc vertelt over de unieke fresco's die in 1973 onder de kalk vandaan kwamen.
Kenniscafé: Günter Grass – de schrijver
Vertaler Jan Gielkens geeft een lezing over de literaire nalatenschap van de wereldberoemde schrijver Günter Grass.
Kenniscafé: Het Achterhoekse landschap
Lezing en excursie over het ontstaan van het Achterhoekse landschap door aardwetenschapper Dick Brus.
Kenniscafé: Boekbinden
Leer meer over de bijzondere kunst van het handboekbinden van erkende boekbinder Annebet Tannemaat!
Kenniscafé: Bob Dylan
Journalist en radiomaker Marc Stakenburg geeft een lezing over de ongrijpbare Bob Dylan.
Kenniscafé: Het einde van het Darwinisme?
Bioloog Peter Borger neemt het op tegen de invloedrijke evolutietheorie van Darwin.
Kenniscafé: De grutto
Zaterdagavond 18 maart geeft bioloog en ecoloog Albert Beintema een lezing over de grutto in het maandelijkse Kenniscafé van de Koppelkerk.
Kenniscafé: Moderne Devotie
Hans de Graaf geeft een lezing over deze spirituele beweging en hun klooster 'Nazareth' bij Bredevoort.
Kenniscafé: Tuinarchitectuur
Tuin- en landschapsontwerper Harry Esselink geeft een lezing.
Kenniscafé: Kerst in de kunst
Waar komen de os en de ezel vandaan? Waarom is Jozef een oude man? Kunsthistoricus Paul le Blanc geeft een lezing over de symboliek van het kerstverhaal.
Kenniscafé: Ethiek
Waar hebben we het over als het over ethiek gaat? Dr. Jan te Lindert geeft een lezing over ethiek, of de vraag naar het goede leven.
Kenniscafé: Duurzame energie
Hoe kunnen we in het klein en in het groot bijdragen aan een duurzame toekomst?
Kenniscafé: Van Jezus tot Constantijn
Hoe kon een joodse hervormingsbeweging binnen één generatie uitgroeien tot een wereldgodsdienst? Prof. Lietaert Peerbolte (VU) geeft een lezing.
Kenniscafé: De plantenleer van Darwin
Filosoof Norbert Peeters laat ons kennismaken met de botanische Darwin.
Kenniscafé: Richard Wagner en de Religie
De opera moest meer zijn dan een gezellig een avondje uit. Johan Maarsingh vertelt over Richard Wagners kunst over de grote vragen des levens.
Kenniscafé: Kunst op de vlucht
Michael Richartz geeft een lezing over de de grote stroom "ontaarde" kunstenaars die de terreur van nazi-Duitsland ontvluchtten en naar Nederland trokken.
Kenniscafé: De kunst van de reisfotografie
Hoe maak je als buitenstaander oprechte portretten van een lokale bevolking aan de andere kant van de wereld? Chris König vertelt over zijn vak als reisfotograaf.
Kenniscafé: Migranten en de samenleving
Hoe vinden nieuwe migranten hun weg in de Nederlandse samenleving? Hoogleraar Marcel Lubbers van de Radboud Universiteit Nijmegen geeft een lezing.
Kenniscafé: Kosmische deeltjes op aarde
Naast gewoon licht komen er nog vele andere deeltjes uit de ruimte. Om deze deeltjes te onderzoeken hebben wetenschappers meetstations gebouwd op de vreemdste uithoeken van de aarde. Astrofysicus Harm Schoorlemmer vertelt ons meer over het meten van deze kosmische deeltjes.
Kenniscafé: Egypte in de oudheid
Op zaterdagavond 20 februari voert kenner Arris Kramer ons in het Kenniscafé van de Koppelkerk terug naar het Egypte in de oudheid. Eeuwenlang heeft de Egyptische cultuur standgehouden. Eeuw na eeuw werden de vele goden door alle Egyptenaren aanbeden. Maar plotseling is er farao Achnaton die er geheel andere denkbeelden op na lijkt te houden. Wie was deze farao?
Kenniscafé: Lezing over scholtengoederen
Wat is de betekenis van het begrip “scholte”? Wat is er nog over van het scholtendom en wat moet je je heden ten dage voorstellen bij een scholte? Wat is een ”echte” scholte? Wim Scholtz komt met antwoorden.