College

Er zijn momenteel geen toekomstige events.

Overzicht van de evenementen uit de afgelopen periode

Collegereeks (online): De geschiedenis van de filosofie – de 19e en 20e eeuw

25 okt 2021 @ 20:00 - 29 nov 2021 @ 22:00

Om meer van ons denken en de geschiedenis van ons denken te begrijpen organiseert de Koppelkerk in Bredevoort een online collegereeks over de geschiedenis van de filosofie onder leiding van Dr Rico Sneller. In de vijfdelige collegereeks, die vanaf maandagavond 25 oktober start, staan de denkers Hegel, Schopenhauer, Nietzsche, Heidegger en Levinas centraal.

College: Kunst en engagement

14 okt 2021 @ 19:00 - 25 nov 2021 @ 21:00

Vanaf 14 oktober start er een nieuwe vierdelige kunstgeschiedeniscursus bij de Koppelkerk door kunsthistorica Maria Driessen. De vierdelige cursus staat in het teken van het thema kunst en maatschappijkritiek. Kunstenaars die aan bod komen zijn o.a. Picasso, Ai Wei Wei, Renzo Martens en Tinkebell. De cursus kan zowel fysiek in de Koppelkerk als online via livestream gevolgd worden.

Collegereeks (online): De geschiedenis van de filosofie – Moderne Tijd

31 aug 2021 @ 20:00 - 28 sep 2021 @ 22:00

In de zogenaamde ‘Moderne tijd’ werd de basis gelegd voor ons hedendaagse ‘wetenschappelijke’ bewustzijn. Om meer van ons denken en de geschiedenis van ons denken te begrijpen organiseert de Koppelkerk in Bredevoort een online collegereeks over de geschiedenis van de filosofie onder leiding van Dr Rico Sneller. In de vijfdelige collegereeks die vanaf dinsdagavond 31 augustus start komen denkers als Descartes, Spinoza en Kant voorbij. Het is niet noodzakelijk om de eerdere modules over de Oudheid en de Middeleeuwen te hebben gevolgd.

Collegereeks (online): Midden-Oosten

29 jun 2021 @ 20:00 - 6 jul 2021 @ 22:00

Wat speelt er nu precies in het Israël-Palestina-conflict? Hoe staat het met de democratisering van de Arabische landen? En hoe is de relatie tussen Iran en Saoedi-Arabië? Leer er meer over in deze driedelige online collegereeks over het Midden-Oosten door UvA-docent Paul Aarts.

Filosofiecursus (online): De geschiedenis van de filosofie – Middeleeuwen

18 mei 2021 @ 20:00 - 15 jun 2021 @ 22:00

Dinsdag 18 mei start een vijfdelige collegereeks over de filosofie van de middeleeuwen. In de middeleeuwen was filosofie nauw verbonden met het christelijk denken. Het vormt de tweede module van het overzichtscollege ‘Geschiedenis van de filosofie’ dat dit jaar gestart is in de Koppelkerk. De module kan ook separaat van de gehele cursus gevolgd worden.

Kunstcollege (online): Kunstgeschiedenis – Zon en maan

19 apr 2021 @ 20:00 - 17 mei 2021 @ 22:00

Vanaf maandagavond 19 april start kunsthistorica Maria Driessen een vijfdelige collegereeks genaamd ‘Zon en maan in de kunst’. De zon en de maan zijn voor iedereen bijna dagelijks goed waarneembaar. De zon hoort bij de dag en de maan bij de nacht. Rond beide hemellichamen hangt van oudsher een cultus waarbij zon en maan elkaars tegenhangers zijn in betekenis in het leven van mensen.

Filosofiecursus (online): De geschiedenis van de filosofie – Oudheid

11 mrt 2021 @ 20:00 - 8 apr 2021 @ 22:00

Donderdagavond 11 maart start bij de Koppelkerk een vijfdelige collegereeks over de antieke filosofie. Dr Rico Sneller (Universiteit Leiden, Utrecht en Eindhoven) zal in vijf online colleges de belangrijkste denkers en denktradities uit de oudheid behandelen. Het onderzoeksgebied van denkers uit de oudheid betrof niet alleen de menselijke conditie, maar ook vakgebieden als de natuurkunde, psychologie en biologie.

Terugkijken: Friedrich Nietzsche

11 sep 2020 - 31 dec 2021

Kijk hier alle delen terug van de vierdelige collegereeks door emeritus-hoogleraar en Nietzsche-deskundige Paul van Tongeren over de invloedrijke Duitse denker Friedrich Nietzsche.

Cursus: Geologie van de Alpen (online)

9 jul 2020 @ 20:00 - 30 jul 2020 @ 22:00

Dit jaar kunnen we niet op vakantie naar de Alpen. Maar tijdens de coronacrisis brengt de Koppelkerk de Alpen naar u toe. In een vierdelige online collegereeks neemt hoogleraar geologie Jan Wijbrans u mee naar de Alpen. Leer in vier colleges meer over het ontstaan van de Alpen.