Verdieping

Overzicht van de lezingen uit de afgelopen periode

  Tegenlicht meet up: Gendergelijkheid – zijn wie je bent

  30 sep @ 20:00 - 22:00

  We worden, nog voor we geboren zijn, in hokjes als jongen-meisje geplaatst, maar wat als je niet in zo’n standaard hokje past? Met drie interessante gasten gaan we vrijdag 30 september in gesprek over gendergelijkheid – zijn wie je bent – tijdens de Meet Up in de Koppelkerk in Bredevoort. Wat betekenen gender en identiteit in de wereld van vandaag? Wat zijn maatschappelijke knelpunten en kansen?

  Tolerantie College: De dialoog tussen andersdenkenden – Hedwig te Molder

  22 sep @ 20:00 - 22:00

  - UITGESTELD - De Koppelkerk staat dit jaar met vier Tolerantie Colleges van prominente wetenschappers stil wat tolerantie betekent en van ons als burger vraagt. In dit college: hoe bevorderen we de dialoog tussen andersdenkenden? Hoogleraar Taal en Communicatie Hedwig te Molder houdt op een nader te bepalen datum een lezing in de Koppelkerk hoe we in deze gepolariseerde tijden met elkaar in gesprek kunnen blijven.

  Kenniscafé: Stine Jensen over zelfliefde

  2 sep @ 20:00 - 22:00

  Op vrijdag 2 september komt Stine Jensen naar de Koppelkerk in Bredevoort voor een interactieve lezing over zelfliefde. Deze nazomer wordt in Bredevoort met een breed cultureel programma 'De staat van de liefde' nader onderzocht vanuit allerlei disciplines. Ook het actief deelnemen aan deze lezing is hier onderdeel van.

  Liefdeslezing: Frank Meester

  19 aug @ 20:00 - 22:00

  Op vrijdagavond 19 augustus komt Frank Meester naar de Koppelkerk voor een lezing over de huidige staat van de liefde. Frank Meester is filosoof, schrijft voor Filosofie Magazine, de Volkskrant en geeft les bij The School of Life in Amsterdam.

  Meet Up Achterhoek: Leven om te werken of werken om te leven?

  16 jun @ 19:30 - 21:30

  De Achterhoek staat breed bekend om zijn werklust. Maar hoe creëren we een gezonde balans tussen werk en privé? Is onze kijk op werk veranderd in de loop der jaren? In tijden waarin stress en burn-out beroepsziekte nummer één zijn, gaan we in Meet Up Achterhoek op donderdagavond 16 juni in de Koppelkerk samen met interessante gasten in gesprek over de huidige én de gewenste rol van werk in ons leven.

  Tolerantie College: 3. Religie en tolerantie

  9 jun @ 20:00 - 22:00

  De tolerantie in onze maatschappij staat onder druk. Om die reden staat de Koppelkerk dit jaar met vier prominente wetenschappers stil bij wat tolerantie betekent, en wat het van ons als burger vraagt. In het derde Tolerantie College op donderdag 9 juni gaat historicus, theoloog en predikant Leen den Besten in op het thema ‘Religie en tolerantie’. Hoe leven we vreedzaam samen in een samenleving met een veelvoud aan religies?

  Kenniscafé: Angela Maas

  3 jun @ 20:00 - 22:00

  Het vrouwenhart, maar eigenlijk het hele vrouwenlichaam, krijgt in de geneeskunde nog niet de aandacht die het verdient. Mannen zijn namelijk vaak de norm voor hoe er naar hart- en vaatziekten wordt gekeken. Daardoor wordt een hartafwijking, hartfalen of een hartinfarct bij vrouwen vaak te laat ontdekt. Angela Maas, cardioloog en gespecialiseerd in vrouwenharten, brengt hier verandering in. Op vrijdag 3 juni geeft ze een lezing in de Koppelkerk over het vrouwenhart.

  Meet up: De kloof tussen stad en platteland

  13 mei @ 20:00 - 22:00

  De kloof tussen kansarm en kansrijk Nederland groeit. Banen, kapitaal en hoogopgeleiden concentreren zich in een aantal grote steden. Op andere plekken verdwijnt werkgelegenheid, krimpt de bevolking en moeten ziekenhuizen en scholen hun deuren sluiten. Met drie interessante gasten gaan we vrijdag 13 mei in gesprek over de kloof tussen stad en platteland tijdens de Meet Up in de Koppelkerk in Bredevoort. Wat kan de Achterhoek doen om die kloof te dichten?

  Kenniscafé: De onmisbaren

  7 mei @ 20:00 - 22:00

  We spreken niet meer van arbeidersklasse in Nederland. Ons land lijkt klasseloos geworden. Maar dat is niet zo, zegt Ron Meyer in zijn boek ’De onmisbaren’. Dit land kent een grote groep inwoners die ondergewaardeerd zijn. Op zaterdagavond 7 mei geeft hij hierover een lezing in het Kenniscafé van de Koppelkerk.

  Zonder grenzen: Vrijheidslezing Jan Slomp

  5 mei @ 20:00 - 22:00

  In samenwerking met de Koppelkerk in Bredevoort organiseert het Nationaal Onderduikmuseum een serie ‘grenzeloze ontmoetingen’. Ter gelegenheid van 5 mei is Jan Slomp gevraagd een vrijheidslezing te houden.

  Literair café: Astrid Schutte

  29 apr @ 20:00 - 22:00

  Op vrijdag 29 april komt schrijfster Astrid Schutte naar het Literair Café van de Koppelkerk in Bredevoort. Haar boek ‘De laatste heer’ is uitgeroepen tot het Beste Boek van de Achterhoek & Liemers van 2021.

  Tolerantie College: 1572: Tolerantie voor beginners

  21 apr @ 20:00 - 22:00

  De Koppelkerk staat in het kader van het herdenkingsjaar 1572 met vier Tolerantie Colleges van prominente wetenschappers stil wat tolerantie betekent en van ons als burger vraagt: zowel in 1572 als nu. Hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse Geschiedenis en Tachtigjarige Oorlog-deskundige Judith Pollmann bijt het spits af van de Tolerantie Colleges op donderdag 21 april met het thema ‘Tolerantie in 1572 en nu’.

  Zonder grenzen: De 46 van Rademakersbroek

  7 apr @ 20:00 - 22:00

  Op initiatief van het Nationaal Onderduikmuseum worden ook in 2022 een reeks ‘Ontmoetingen zonder grenzen’ georganiseerd in samenwerking met de Koppelkerk in Bredevoort. Op 7 april gaat directeur Gerda Brethouwer in gesprek met Ad van Liempt over het drama Rademakersbroek. Het gesprek sluit aan bij de expositie “Geef de namen een gezicht - Rademakersbroek” die in het Nationaal Onderduikmuseum te zien is over de massa-executie van 46 mannen op de grens van Aalten en Varsseveld.

  Literair café: Ellen Deckwitz

  25 mrt @ 20:00 - 22:00

  Vrijdag 25 maart 2022 is dichter en NRC-columnist Ellen Deckwitz te gast in het Literair Café de Koppelkerk in Bredevoort. Haar bundel ‘Hogere natuurkunde’ werd door zowel Trouw als NRC Handelsblad uitgeroepen tot één van de beste boeken van 2019. Sylvia Heijnen, directeur van culturele vrijplaats de Koppelkerk, gaat met haar in gesprek over welke sporen de oorlog naliet bij haar Indische grootmoeder en met welke schaduwkanten van het leven de schrijfster zichzelf geconfronteerd ziet.

  Kenniscafé: Pieter Omtzigt

  18 mrt @ 20:00 - 22:00

  Op vrijdag 18 maart geeft Pieter Omtzigt in het Kenniscafé van de Koppelkerk een lezing over zijn zorgen over de Nederlandse rechtsstaat. In zijn boek ‘Een nieuw sociaal contract’ legt hij niet alleen de problemen bloot die hij ontwaart bij de overheid - en die zo pijnlijk aan het licht kwamen door de Toeslagenaffaire - maar doet ook concrete voorstellen om het “betonrot in onze rechtsstaat te herstellen”. De lezing is zowel live in de Koppelkerk, als online via livestream te volgen.

  Voorlichtingsavond: Gastgezin worden voor een vluchteling

  17 mrt @ 19:30 - 21:00

  Veel mensen spelen met de gedachte om iets te willen betekenen voor vluchtelingen. Het initiatief Takecarebnb maakt het mogelijk dat vluchtelingen met een verblijfsvergunning tijdelijk bij een gastgezin logeren. Op donderdag 17 maart organiseren Gemeenten in de Achterhoek samen met Takecarebnb een voorlichtingsavond over het onderwerp in de Koppelkerk.

  Meet Up Achterhoek: Woonerven in het buitengebied

  10 mrt @ 19:30 - 21:30

  We staan voor grote maatschappelijke uitdagingen, die we alleen samen het hoofd kunnen bieden. Tegelijkertijd groeit de kloof tussen burger en overheid en verhardt het maatschappelijk debat. Dat moet toch anders? Het nieuwe maatschappelijke programma Meet Up Achterhoek wil burgers, bedrijven en overheid samenbrengen om vanuit een open dialoog aan de slag te gaan met de maatschappelijke thema’s van nu. Donderdag 10 maart 2022 vindt de eerste Meet Up plaats over het bevorderen van woonerven in het buitengebied.

  Tegenlicht meet up: De ontgroeiers

  4 mrt @ 20:00 - 22:00

  De overheid en het bedrijfsleven richten zich steevast op economische groei. Als de economie groeit, wordt alles beter. Maar klopt die aanname wel? En kan het ook anders? Daar praten we over in de Tegenlicht Meet Up ‘De ontgroeiers’ op vrijdag 4 maart in de Koppelkerk in Bredevoort. De avond is zowel online als live in de zaal te volgen.

  Symposium: De Achterhoek in 1572

  24 feb @ 14:00 - 16:00

  Het jaar 1572 wordt ook wel de ‘geboorte van Nederland’ genoemd. Voor de Achterhoek was het een jaar om snel te vergeten. 450 jaar na dato staan diverse gemeenten stil bij de gebeurtenissen in 1572. Als startsein voor de activiteiten in de Achterhoek wordt er op donderdag 24 februari een symposium georganiseerd waarin wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen van 1572 in de Achterhoek. Iedereen is welkom en de middag is ook via livestream te volgen.

  Kunstlezing: Het Futurisme

  4 feb @ 20:00 - 22:00

  In de eerste decennia van de twintigste eeuw waren kunst en politiek nauw met elkaar verbonden. Kunstenaars als Marinetti droomden van een nieuwe wereld, vol optimisme, snelheid en activisme. Op vrijdag 4 februari geeft kunsthistorica Maria Driessen een kunstlezing over het futurisme en de maatschappelijke ontwikkelingen in het Italië van de vorige eeuw.

  Kenniscafé: Ad van Liempt over 1945

  10 dec 2021 @ 20:00 - 22:00

  Op vrijdagavond 10 december geeft Ad van Liempt een lezing over zijn laatste boek ‘1945’ in het Kenniscafé. 1945 was een jaar vol contrasten. Van Liempt herinnert ons eraan dat oorlog en bevrijding niet in zwart-wit termen moeten worden herinnerd. Vanwege de corona-maatregelen is de avond alleen via livestream te volgen.

  True Stories Told Live: Niet – Alleen – Gek

  20 nov 2021 @ 20:00 - 22:00

  Op zaterdagavond 20 november organiseert de Koppelkerk in Bredevoort samen met storyteller Jantien Klein Ikink een editie van True Stories Told Live. Met de titel ‘Niet - Alleen - Gek’ vertellen deze avond vier doodgewone mensen over hun eigen ervaringen met psychische problematiek. Om begrip te kweken en herkenning te vinden. Want één ding is zeker: jij bent niet alleen in psychisch lijden.

  Kenniscafé: Hersendood en bewustzijn

  19 nov 2021 @ 20:00 - 22:00

  Is hersendood wel dood? Wat is een bijna-dood-ervaring? Is orgaantransplantatie in dat licht bezien wel verantwoord? Oud-cardioloog Pim van Lommel deed uitgebreid onderzoek naar het fenomeen bijna-dood-ervaring en geeft er een lezing over in het Kenniscafé.

  Zonder grenzen: Een gesprek over Leo Kok

  18 nov 2021 @ 20:00 - 22:00

  Op donderdag 18 november gaat Gerda Brethouwer, directeur van het Nationaal Onderduikmuseum, in gesprek met kunsthistoricus Jaap Nijstad over de tekeningen die kunstenaar Leo Kok (1923-1945) tijdens zijn internering in Kamp Westerbork heeft gemaakt.

  Tegenlicht meet up: Geestelijke gezondheidszorg

  5 nov 2021 @ 20:00 - 22:00

  Hoe kun je als samenleving ruimte creëren voor mensen die anders zijn? Wat is er aan voorzieningen nodig? Wat is er aan begrip vanuit de samenleving nodig? Hoe herkennen wij, en hoe gaan wij om met mensen die anders zijn? Over deze vragen (en meer) gaan we aan de hand van de Tegenlicht-documentaire ‘Gewoon Gek’ in gesprek op 5 november. De avond is zowel live in de Koppelkerk, als online via livestream te volgen.

  Zonder grenzen: Een gesprek over Zwarte Kees

  4 nov 2021 @ 20:00 - 22:00

  Op donderdag 4 november gaat Gerda Brethouwer, directeur van het Nationaal Onderduikmuseum, in gesprek met Paul Westmeijer, die een boek publiceerde over zijn grootvader Cornelis Ruizendaal, ook wel bekend als: ‘Zwarte Kees’.

  Ervaringscafé: Hoe is het om te leven met een verstandelijke beperking?

  29 okt 2021 @ 20:00 - 22:00

  Vrijdagavond 29 oktober vertelt Team Samen Sterk van zorginstelling Estinea in de Koppelkerk over hoe het is om te leven met een verstandelijke beperking. Team Samen Sterk bestaat uit gemotiveerde mensen met een beperking. Ze werken als ervaringsdeskundige en vertellen uit eigen ervaring hoe het is om te leven met een beperking.

  Collegereeks (online): De geschiedenis van de filosofie – de 19e en 20e eeuw

  25 okt 2021 @ 20:00 - 29 nov 2021 @ 22:00

  Om meer van ons denken en de geschiedenis van ons denken te begrijpen organiseert de Koppelkerk in Bredevoort een online collegereeks over de geschiedenis van de filosofie onder leiding van Dr Rico Sneller. In de vijfdelige collegereeks, die vanaf maandagavond 25 oktober start, staan de denkers Hegel, Schopenhauer, Nietzsche, Heidegger en Levinas centraal.

  Kenniscafé: Op weg naar een volledig hernieuwbare energievoorziening

  15 okt 2021 @ 20:00 - 22:00

  Het klimaat en de toekomstige energievoorziening zijn twee belangrijke uitdagingen voor de 21e eeuw. Hoe zorgen we ervoor dat de klimaatverandering zo beperkt mogelijk blijft? Hoe houden we de aarde bewoonbaar voor onze kleinkinderen? Hoe organiseren we de energievoorziening die daarbij past? Gerard van Bussel, Hoogleraar Windenergie aan de TU Delft, geeft vrijdagavond 15 oktober een lezing in het Kenniscafé van de Koppelkerk.

  Literair café: Özcan Akyol

  24 sep 2021 @ 20:00 - 22:00

  Op 9 september is de nieuwe Bibliotheek Aalten officieel geopend en dat is reden voor een feest! De Bibliotheek viert dit uitgebreid in de weken na de opening, met een gevarieerd aanbod gratis activiteiten. Eén van de gangmakers van dit feest, en tevens afsluiter, is schrijver en columnist Özcan Akyol. Hij treedt op vrijdagavond 24 september op in de Koppelkerk in Bredevoort.

  Kenniscafé: Liever dier dan mens – Pieter van Os

  17 sep 2021 @ 20:00 - 22:00

  In zijn boek 'Liever dier dan mens' maakt journalist Pieter van Os ‘bijna tastbaar dat mensen tot alles in staat zijn’. In het Kenniscafé spreekt hij over de altijd terugkerende obsessie met identiteit, nationaliteit en ras. Met zijn boek sleepte hij diverse journalistieke prijzen in de wacht.

  Excursie: Uuthuuskes

  16 sep 2021 @ 19:00 - 21:00

  Meer dan honderd mensen meldden zich onlangs aan voor de Tegenlicht Meet Up (discussieavond) over de wooncrisis en alternatieve woonvormen bij de Koppelkerk. Om de breed gedragen problematiek verder uit te diepen en inspiratie op te doen organiseert de Koppelkerk de komende tijd excursies naar innovatieve woonvormen. Op donderdagavond 16 september worden de Uuthuuskes bezocht in de gemeente Aalten.

  Meet up: Kansen(on)gelijkheid in het onderwijs

  3 sep 2021 @ 20:00 - 22:00

  Op vrijdag 3 september staat in de Meet Up van de Koppelkerk in Bredevoort het onderwijs centraal op basis van de documentaire ‘Het advies dat bij je past’ uit de serie ‘Klassen’ van HUMAN. Onderzoeken wijzen uit dat kinderen veel te vroeg een keuze moeten maken, dat de kwaliteit van de lessen immens impact heeft op hun ontwikkeling en dat er te weinig aandacht is voor de sociaal-maatschappelijke context en de thuissituatie. Talent en potentie van een kind zijn meer dan de som kwantitatieve waarden uit het leerlingvolgsysteem.

  Zonder grenzen: Fredrik Slomp en Alfred Mozer

  2 sep 2021 @ 20:00 - 22:00

  In samenwerking met de Koppelkerk in Bredevoort organiseert het Nationaal Onderduikmuseum twaalf ontmoetingen met de titel ‘Zonder grenzen’. Tijdens de derde ontmoeting op donderdagavond 2 september praat directeur Gerda Brethouwer met Jan Slomp over zijn vader Fredrik Slomp, alias Frits de Zwerver, en met biograaf Paul Weller, biograaf over de betekenis van Alfred Mozer voor onze democratie. De avond is live bij te wonen in de Koppelkerk of te volgen via livestream.

  Collegereeks (online): De geschiedenis van de filosofie – Moderne Tijd

  31 aug 2021 @ 20:00 - 28 sep 2021 @ 22:00

  In de zogenaamde ‘Moderne tijd’ werd de basis gelegd voor ons hedendaagse ‘wetenschappelijke’ bewustzijn. Om meer van ons denken en de geschiedenis van ons denken te begrijpen organiseert de Koppelkerk in Bredevoort een online collegereeks over de geschiedenis van de filosofie onder leiding van Dr Rico Sneller. In de vijfdelige collegereeks die vanaf dinsdagavond 31 augustus start komen denkers als Descartes, Spinoza en Kant voorbij. Het is niet noodzakelijk om de eerdere modules over de Oudheid en de Middeleeuwen te hebben gevolgd.

  Excursie: Op bezoek bij woonpioniers – Aardehuizen in Olst

  8 aug 2021 @ 12:00 - 14:00

  Meer dan honderd mensen meldden zich onlangs aan voor de Tegenlicht Meet Up (discussieavond) over de wooncrisis en alternatieve woonvormen bij de Koppelkerk. Om de breed gedragen problematiek verder uit te diepen en inspiratie op te doen organiseert de Koppelkerk de komende tijd excursies naar innovatieve woonvormen. De eerste is op zondag 8 augustus naar het collectieve, ecologische zelfbouwproject Aardehuizen in Olst.

  Tegenlicht meet up: Zorgen voor morgen

  2 jul 2021 @ 20:00 - 22:00

  Ons zorgsysteem piept en kraakt. Er is een tekort aan personeel, burn-outs rijzen de pan uit, zorgkosten stijgen en ziekenhuizen concurreren met elkaar. De coronapandemie toonde als geen ander aan dat marktwerking en samenwerking met elkaar op gespannen voet staan. Wat heeft de crisis ons geleerd? Hoe zou het zorgsysteem van de toekomst eruit moeten zien? Hoe ziet gezondheidszorg eruit als gezondheid in plaats van ziekte centraal staat? Daar praten we met elkaar over in de Tegenlicht Meet Up op vrijdag 2 juli met twee interessante deskundigen.

  Zonder grenzen: Het drama van het Korenburgerveen

  1 jul 2021 @ 20:00 - 22:00

  In samenwerking met de Koppelkerk in Bredevoort organiseert het Nationaal Onderduikmuseum twaalf ontmoetingen met de titel ‘Zonder grenzen’. Tijdens de tweede ontmoeting op donderdagavond 1 juli vertelt historicus Astrid Dekkers over haar onderzoek naar het drama van het Korenburgerveen bij Winterswijk. Een groep van 23 personen uit drie Joodse families was daar enkele maanden ondergedoken, maar werd verraden en opgepakt. De avond is live bij te wonen in de Koppelkerk of te volgen via livestream.

  Collegereeks (online): Midden-Oosten

  29 jun 2021 @ 20:00 - 6 jul 2021 @ 22:00

  Wat speelt er nu precies in het Israël-Palestina-conflict? Hoe staat het met de democratisering van de Arabische landen? En hoe is de relatie tussen Iran en Saoedi-Arabië? Leer er meer over in deze driedelige online collegereeks over het Midden-Oosten door UvA-docent Paul Aarts.

  Literair café: Simone Atangana Bekono

  25 jun 2021 @ 20:00 - 22:00

  Op vrijdagavond 25 juni is schrijfster Simone Atangana Bekono te gast in het Literair Café van de Koppelkerk. Ze dacht in de schaduw te debuteren met haar roman ‘Confrontaties’, maar haar debuut werd direct genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2021. Simone zal vertellen over haar leven en werk. De avond is zowel live bij te wonen in de Koppelkerk, als via livestream te volgen.

  Kenniscafé: Droogte in de Achterhoek

  18 jun 2021 @ 20:00 - 22:00

  De afgelopen drie jaar was er sprake van grote droogte in de Achterhoek. Vrijdagavond 18 juni geeft dijkgraaf Hein Pieper een lezing in de Koppelkerk over hoe we met ons waterbeheer om moeten gaan om de Achterhoek leefbaar te houden.

  Zonder grenzen: Kind van de vrijheid

  17 jun 2021 @ 20:00 - 22:00

  Het Nationaal Onderduikmuseum gaat een samenwerking aan met de Koppelkerk Bredevoort voor een reeks van 12 ontmoetingen ‘Zonder grenzen’ in 2021 en 2022, die tevens via livestream zijn te volgen. Tijdens de eerste ontmoeting op donderdagavond 17 juni, staat het thema ‘Kind van de Vrijheid’ centraal.

  Literair café (online): Ted van Lieshout

  4 jun 2021 @ 20:00 - 22:00

  Op vrijdagavond 4 juni treedt auteur Ted van Lieshout op in het Literair Café van de Koppelkerk. Hij schrijft zowel voor volwassenen als voor kinderen en sleepte diverse literaire prijzen in de wacht met zijn werk. De lezing vindt vanwege de corona-maatregelen plaats via livestream.

  Leesclub (online): De fundamenten – Ramsey Nasr

  3 jun 2021 @ 19:30 - 21:30

  In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. Deze keer lezen we 'De fundamenten’ van Ramsey Nasr. Hij houdt ons een spiegel voor: onze manier van leven heeft logischerwijs tot deze pandemie geleid. De oplossing? We moeten ons leven veranderen.

  Filosofiecursus (online): De geschiedenis van de filosofie – Middeleeuwen

  18 mei 2021 @ 20:00 - 15 jun 2021 @ 22:00

  Dinsdag 18 mei start een vijfdelige collegereeks over de filosofie van de middeleeuwen. In de middeleeuwen was filosofie nauw verbonden met het christelijk denken. Het vormt de tweede module van het overzichtscollege ‘Geschiedenis van de filosofie’ dat dit jaar gestart is in de Koppelkerk. De module kan ook separaat van de gehele cursus gevolgd worden.

  Kenniscafe (online): Joke Hermsen over kunst, filosofie en tijd

  14 mei 2021 @ 20:00 - 22:00

  Op vrijdagavond 14 mei spreekt schrijver en filosoof Joke Hermsen in het Kenniscafé van de Koppelkerk over haar nieuwste werk ‘Ogenblik & eeuwigheid’. Waarom hebben we kunst, muziek en literatuur nodig als brood? En: hoe verhouden kunstenaars en schrijvers zich tot de tijd en de tijdgeest? Een vurig pleidooi voor meer tijd en waardering voor de kunsten.

  Tegenlicht Meet Up (online): Wonen buiten de box – Meet Up over woningtekort

  7 mei 2021 @ 19:00 - 22:00

  We kampen met een groot tekort aan betaalbare woningen. De overheid heeft de regie losgelaten, maar de markt lost de woningnood niet op. Dus hoe kun je nu nog betaalbaar wonen in Nederland? Hoe komen we aan 1 miljoen nieuwe woonplekken voor 2030? En hoe is de situatie in de Achterhoek? Daar praten we met elkaar over in de online Tegenlicht Meet Up op vrijdag 7 mei met diverse interessante gasten.

  Literair café (online): Désanne van Brederode

  30 apr 2021 @ 20:00 - 22:00

  Vrijdagavond 30 april was Désanne van Brederode te gast in het Literair Café van de Koppelkerk. Ze is filosoof, schrijver en veelgevraagd spreker op het gebied van zingeving en werd bij het grote publiek bekend door haar columns in het tv-programma Buitenhof en door haar optredens bij De Wereld Draait Door. In de Koppelkerk ging Sylvia Heijnen (directeur Koppelkerk) met haar in gesprek over levensvragen, ziel en bezieling. Wat betekenen ze voor haar persoonlijk? En hoe vinden ze hun weg in haar romans en poëzie?

  Leesclub (online): Leugen & Waarheid – Bas Heijne

  15 apr 2021 @ 19:30 - 21:30

  In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de achtste leesclub op donderdagavond 15 april staat het boek ‘Leugen en waarheid’ van essayist Bas Heijne op het programma. Voor NRC Handelsblad ging Bas Heijne in gesprek met denkers en wetenschappers over de grote vragen van onze tijd en bundelde deze gesprekken in dit boek.

  Evenement (online): Uw monument duurzaam

  8 apr 2021 @ 19:30 - 21:00

  Op donderdagavond 8 april organiseren de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk in samenwerking met Dijkoraad en Gelders Genootschap een webinar met als onderwerp: ‘Uw monument duurzaam’. Interessante sprekers nemen u mee bij het verduurzamen van uw monument. De avond wordt uitgezonden vanuit de Koppelkerk in Bredevoort en is gratis te volgen via livestream.

  Literair café: Ronit Palache

  26 mrt 2021 @ 20:00 - 22:00

  Het leven van journalist Ischa Meijer ging niet onopgemerkt voorbij. In zijn werk rekende hij genadeloos af met het verstikkende joodse milieu waaruit hij voortkwam. Schrijver en journalist Ronit Palache tekende in de bloemlezing ‘Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan’ deze nalatenschap van Ischa Meijer op. Gerda Brethouwer, directeur van het Nationaal Onderduikmuseum, gaat op vrijdag 26 maart met haar in gesprek in het Literair Café van de Koppelkerk over de joodse identiteit, de oorlog en Ischa Meijer.

  Tegenlicht Meet Up (online): Protest

  12 mrt 2021 @ 20:00 - 22:00

  Boerenprotesten, klimaatstakers, Black Lives Matter en de Capitoolbestorming: protesten lijken vandaag de dag alomtegenwoordig. Hoe moeten we dit duiden? Wat is de rol van protest in onze maatschappij? En wat is ons beeld van een actievoerder? In de online Meet Up Bredevoort op vrijdag 12 maart vanuit de Koppelkerk spreken we met interessante gasten over het thema, zoals historicus James Kennedy.

  Filosofiecursus (online): De geschiedenis van de filosofie – Oudheid

  11 mrt 2021 @ 20:00 - 8 apr 2021 @ 22:00

  Donderdagavond 11 maart start bij de Koppelkerk een vijfdelige collegereeks over de antieke filosofie. Dr Rico Sneller (Universiteit Leiden, Utrecht en Eindhoven) zal in vijf online colleges de belangrijkste denkers en denktradities uit de oudheid behandelen. Het onderzoeksgebied van denkers uit de oudheid betrof niet alleen de menselijke conditie, maar ook vakgebieden als de natuurkunde, psychologie en biologie.

  Evenement (online): Politiek Café

  5 mrt 2021 @ 20:00 - 22:00

  In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, organiseert culturele vrijplaats de Koppelkerk in Bredevoort op vrijdagavond 5 maart een Politiek Café. Moderator Jan Bart Wilschut gaat in gesprek met zes landelijke partijen over drie prangende thema’s: klimaat, de groeiende kloof tussen arm en rijk en het coronavirus. De avond is gratis te volgen via livestream.

  Evenement (online): Politiek Café

  5 mrt 2021 - 5 mrt 2022

  In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, organiseert culturele vrijplaats de Koppelkerk in Bredevoort op vrijdagavond 5 maart een Politiek Café. Moderator Jan Bart Wilschut gaat in gesprek met zes landelijke partijen over drie prangende thema’s: klimaat, de groeiende kloof tussen arm en rijk en het coronavirus. De avond is gratis te volgen via livestream.

  Leesclub (online): Philipp Blom – Het grote wereldtoneel

  4 mrt 2021 @ 19:30 - 21:30

  In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de zesde leesclub op donderdagavond 4 maart staat het boek ‘Het grote wereldtoneel’ van filosoof Philipp Blom op het programma. Het essay draait om de kracht en het belang van de verbeelding in crisistijd.

  Leesclub (online): 21 lessen voor de 21ste eeuw – deel 2

  28 jan 2021 @ 19:30 - 21:30

  In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de achtste leesclub op donderdag 28 januari staat het tweede deel van het boek ’21 lessen voor de 21ste eeuw' van historicus Yuval Noah Harari op het programma.

  Tegenlicht Meet Up (online): Welzijn in plaats van welvaart

  15 jan 2021 @ 20:00 - 22:00

  Hoe gaat de economie de maatschappij van morgen dienen? Steeds meer ondernemers realiseren zich dat alleen maar sturen op winst een doodlopende weg is. Steeds meer consumenten denken na over duurzaamheid, maatschappelijke en mondiale impact voordat zij iets aanschaffen. Is hierin een kantelpunt voor de hele maatschappij te verwachten? Vrijdag 15 januari 2021 is dat het onderwerp van gesprek in de online VPRO Tegenlicht Meet Up vanuit de Koppelkerk.

  Kenniscafé: Fantoomgroei

  28 nov 2020 @ 20:00 - 22:00

  Op zaterdag 28 november geeft historicus en onderzoeksjournalist Sander Heijne een lezing in het Kenniscafé van de Koppelkerk. Zijn boek ‘Fantoomgroei’ staat centraal dat hij samen met bestuurskundige Hendrik Noten schreef. De auteurs onderzochten hoe het kan dat de Nederlandse economie elk jaar groeit, terwijl de gewone hardwerkende Nederlander daar niets van merkt.

  Literair café (online): Geert Mak

  21 nov 2020 @ 20:00 - 22:30

  Op zaterdag 21 november is Geert Mak te gast in het Literair Café van de Koppelkerk om over zijn nieuwe boek ‘Grote verwachtingen’ te praten. Hij vertelt in boekenstadje Bredevoort over de opvolger van zijn immens succesvolle ‘In Europa’ dat twintig jaar geleden verscheen.

  Tegenlicht Meet Up (online): Diversiteit is niet zwart-wit

  20 nov 2020 @ 19:00 - 22:00

  In de online VPRO Tegenlicht Meet Up van de Koppelkerk, staat op vrijdag 20 november racisme en discriminatie centraal, vanuit diversiteit en gelijke behandeling. Kathleen Ferrier praat als internationaal voorvechter voor gelijkheid mee tijdens deze discussieavond.

  Literair café: Bert Wagendorp

  30 okt 2020 @ 20:00 - 22:00

  Op vrijdag 30 oktober is schrijver en Volkskrant-columnist Bert Wagendorp te gast in het Literair Café. Hij vertelt over zijn bestseller Ventoux en over zijn nieuwste boek Ferrara.

  Leesclub: Fantoomgroei

  23 okt 2020 @ 19:30 - 21:30

  In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de zesde leesclub op vrijdagavond 23 oktober staat het boek ‘Fantoomgroei’ van onderzoeksjournalist Sander Heijne en bestuurskundige Hendrik Noten op het programma. Hoe moeten we deze crisis aangrijpen om andere keuzes te maken?

  Kenniscafé: Vitamine D en K

  16 okt 2020 @ 20:00 - 22:00

  Op vrijdag 16 oktober gaat het Kenniscafé over het nut van vitamine D en vitamine K en waar mensen last van krijgen als ze daarvan te weinig hebben. Een leerzame avond met veel informatie over het belang van beide vitaminen.

  Tegenlicht Meet Up (online): De waardering van cruciale beroepen

  9 okt 2020 @ 20:00 - 22:00

  Op vrijdag 9 oktober vindt alweer de zesde online Tegenlicht Meet Up plaats in de reeks ‘de maatschappij van morgen’ die de Koppelkerk is gestart aan het begin van de coronacrisis. In deze Tegenlicht Meet Up staan de cruciale beroepen centraal onder de titel ‘De waardering van cruciale beroepen’.

  Literair café: Koetsveld & Odaci

  19 sep 2020 @ 20:00 - 22:00

  De één moslim, de ander christen. Enis Odaci en Herman Koetsveld. Voorbij het gepolariseerde wij-zij denken bouwen ze bruggen waarin ze uitgaan van een gemeenschappelijke grond onder beide geloven. Zaterdag 19 september spreken ze in het Literair Café van de Koppelkerk.

  Kenniscafé: Kringlooplandbouw

  18 sep 2020 @ 20:00 - 22:00

  Hoe geven we concreet vorm aan de kringlooplandbouw? In het Kenniscafé van vrijdag 18 september nodigt de Koppelkerk John Arink van Ekoboerderij Arink (Lievelde) uit om erover te vertellen. Arink pleit voor een hernieuwde binding van de boer met zijn omgeving en zijn markt.

  Leesclub: Houd afstand, raak me aan

  21 aug 2020 @ 19:30 - 21:30

  In tijden van corona staat de Koppelkerk met een leesclub stil bij boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de vijfde leesclub op vrijdag 21 augustus staat ‘Houd afstand, raak me aan’ van de Vlaamse hoogleraar en klinisch psycholoog Paul Verhaeghe op het programma. Hoe moeten we deze crisis aangrijpen om andere keuzes te gaan maken?

  Tegenlicht Meet Up (online): Pionieren op het land

  14 aug 2020 @ 20:00 - 22:00

  In de Tegenlicht Meet Up staat de Koppelkerk in Bredevoort de komende maanden stil bij de maatschappij van morgen. Landbouw zoals die nu is, staat onder druk. De balans tussen gezond voedsel, natuurbeheer en exportbelang is verdwenen. In de online discussieavond praten we vrijdagavond 14 augustus over het onderwerp aan de hand van de VPRO Tegenlicht-uitzending ‘Plattelandspioniers’.

  Cursus: Geologie van de Alpen (online)

  9 jul 2020 @ 20:00 - 30 jul 2020 @ 22:00

  Dit jaar kunnen we niet op vakantie naar de Alpen. Maar tijdens de coronacrisis brengt de Koppelkerk de Alpen naar u toe. In een vierdelige online collegereeks neemt hoogleraar geologie Jan Wijbrans u mee naar de Alpen. Leer in vier colleges meer over het ontstaan van de Alpen.

  Leesclub (online): Alleen de bergen zijn mijn vrienden

  24 jun 2020 @ 19:30 - 21:30

  Tijdens de coronacrisis biedt de Koppelkerk een online leesclub aan over boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de leesclub op woensdag 24 juni staat ‘Alleen de bergen zijn mijn vrienden’ centraal van de Iraans-Koerdische schrijver Behrouz Boochani die zes jaar vastzat in een Australische ‘asielgevangenis’ op het eiland Manus.

  Tegenlicht Meet Up (online): Basisinkomen

  19 jun 2020 @ 19:00 - 22:00

  De coronacrisis, die veel mensen hun baan kost, heeft de discussie over een basisinkomen nieuw leven ingeblazen. In de online Tegenlicht Meet Up van de Koppelkerk in Bredevoort praten we 19 juni over het onderwerp aan de hand van de Tegenlicht-uitzending ‘Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman’.

  Tegenlicht meet up: Koop lokaal – in een globale wereld (online)

  22 mei 2020 @ 19:00 - 22:00

  De coronacrisis zet ons op diverse manieren aan het denken over hoe we onze samenleving hebben ingericht. Moeten we bouwen aan een toekomst die beter in balans is? We staan in de komende Tegenlicht Meet Ups stil bij de maatschappij van morgen. In de eerste meet up op vrijdag 22 mei staat ‘de wending naar lokaal’ centraal

  Leesclub (online): De meeste mensen deugen (online)

  20 mei 2020 @ 19:30 - 21:30

  In tijden van quarantaine biedt de Koppelkerk een online leesclub aan over boeken die ons juist nu wat te zeggen kunnen hebben. In de tweede leesclub op woensdag 20 mei staat ‘De meeste mensen deugen’ van historicus en journalist Rutger Bregman op het programma.

  Filosofiecursus (online): Wat zou Aristoteles doen? (online)

  16 apr 2020 @ 20:00 - 7 mei 2020 @ 22:00

  Emeritus-hoogleraar Paul van Tongeren start vanaf donderdag 16 april een vierdelige collegereeks over Aristoteles. Hoe kan een denker van meer dan tweeduizend jaar geleden ons vandaag de dag én in deze coronacrisis handvatten bieden in het leiden van goed en gelukkig leven?

  Kenniscafé: Proefcollege van Nel Schellekens

  20 mrt 2020 @ 20:00 - 22:00

  - AFGELAST - Maak in dit proefcollege kennis met het Van Kop tot Kont-koken van chef Nel Schellekens. In haar wijze van koken wordt niets weggegooid. Natuurlijk bestaat het proefcollege ook uit proeven: ‘van schil tot pit’ en ‘van kop tot kont’.

  Vriendendag: Cultuurproeverij

  29 feb 2020 @ 20:00 - 23:00

  Toegang is deze avond vrij voor vrienden en aspirant-vrienden. De Koppelkerk biedt een welkomstdrankje en pauzedrankje aan. Aspirant-vrienden kunnen zich deze avond inschrijven als vriend.

  Literair café: Annet Schaap

  28 feb 2020 @ 20:00 - 22:30

  Annet Schaap geeft een lezing over haar veelbekroonde boek ‘Lampje’: een avonturenverhaal vol magie en tegelijkertijd een hoopvol epos met psychologische diepgang. Na de pauze vertelt ze tevens over haar nieuwste boek 'De boom met het oor'.

  Kenniscafé: Gerrit Wiechert Kleisen

  15 feb 2020 @ 20:00 - 22:00

  Gerrit Wiechert Kleisen was een verzetsstrijder, die in de Tweede Wereldoorlog op meerdere plaatsen in het land actief is geweest. Eerst in Wernhout; daarna in Aalten. Zijn zoon onderzocht de rol van zijn vader in het verzet en het verraad dat hem uiteindelijk het leven kostte, en geeft hier zaterdag 15 februari een lezing over in de Koppelkerk.

  Tegenlicht meet up: Jong Achterhoek

  14 feb 2020 @ 20:00 - 22:00

  De cijfers liegen er niet om: we missen de 25- tot 40-jarigen in de Achterhoek. Hoe kunnen we een gezonde structuur bereiken ? Waarom hebben we die – op lange termijn – nodig? Wat missen we nu al?

  Literair café: Helma Snelooper

  31 jan 2020 @ 20:00 - 22:00

  Tijdens Poëzieweek treedt Dichter des Achterhoeks Helma Snelooper op in de Koppelkerk met haar nieuwe dichtbundel ‘Opvouwbaar bos’. Haar poëzie wordt omlijst door trekharmonicaspeelster Gerda Reijnders.

  Kenniscafé: Ad van Liempt

  24 jan 2020 @ 20:00 - 22:00

  Was Gemmeker, de commandant van kamp Westerbork, zich bewust dat hij met zijn deportaties 80.000 Joden, Roma en Sinti de dood injoeg? Historicus en journalist Ad van Liempt zocht het uit en geeft een lezing.

  Kenniscafé: Daan Roovers

  13 dec 2019 @ 20:00 - 22:00

  'Politiek is bij uitstek een zaak die je niet aan politici moet overlaten,’ aldus Denker des Vaderlands Daan Roovers. Vrijdagavond 13 december geeft ze een lezing in de Koppelkerk over onze democratie, want 'het wordt tijd om groot onderhoud te plegen’.

  Schrijfmarathon: Write for Rights

  7 dec 2019 @ 11:00 - 15:00

  Op 10 december vieren we de Dag van de Rechten van de Mens. In de gemeente Aalten jaar viert Amnesty International dit met de internationale ‘Write for Rights’-actie. Iedereen wordt uitgenodigd om mensen die opstaan tegen onrecht een hart onder de riem te steken middels een persoonlijke boodschap. Op 7 december bijvoorbeeld in de Koppelkerk.

  Literair café: Linda Polman

  22 nov 2019 @ 20:00 - 22:00

  In het boek ‘Niemand wil ze hebben’ onderzoekt onderzoeksjournalist Linda Polman het Europese vluchtelingenbeleid door de jaren heen. Wat is er terechtgekomen van de belofte van 'nooit meer' van het VN-vluchtelingenverdrag in 1951?

  Kenniscafé: Joke Hermsen

  16 nov 2019 @ 20:00 - 22:00

  Wat hebben de massale burgerprotesten van nu met Rosa Luxemburg en Hannah Arendt te maken? Een heleboel, stelt filosofe Joke Hermsen. Op zaterdag 16 november is Hermsen opnieuw in de Koppelkerk om te vertellen wat we kunnen leren van deze twee politieke denkers voor het heden.

  Lezing: Wagner

  9 nov 2019 @ 20:00 - 22:00

  Een kunstwerk ga je meer waarderen als je het beter begrijpt: zo ook de Ring des Nibelungen van Wagner. Leer op zaterdagavond 9 november de muzikale thema’s van de opera beter kennen en het verhaal erachter beter begrijpen met pianist en Wagner-kenner Johan Meerdink.

  Tegenlicht meet up: Grenzen aan toerisme?

  1 nov 2019 @ 19:00 - 22:00

  Toerisme brengt een hoop geld in het laatje en is belangrijk om de economie op peil te houden; al helemaal in krimpregio's als de Achterhoek. Maar wanneer slaat toerisme door, en hoe zouden we dat kunnen reguleren?

  Kenniscafé: Leven is ook doodgaan

  11 okt 2019 @ 20:00 - 22:00

  Leven is ook doodgaan: denk erover, praat erover Dat is de boodschap die de landelijke Stichting STEM onder de aandacht wil brengen op vrijdag 11 oktober in de Koppelkerk in Bredevoort. Want vroeg of laat krijgt iedereen direct of indirect met sterven te maken.

  Literair café: Manon Uphoff

  27 sep 2019 @ 20:00 - 22:00

  Vrijdag 27 september gaat het literaire seizoen van de Koppelkerk in boekenstadje Bredevoort weer van start. Op deze avond zal schrijfster Manon Uphoff over haar nieuwste boek ‘Vallen is als vliegen’ vertellen. Het semi autobiografische boek draait om het misbruikverleden in haar eigen familie.

  Kenniscafé: Het verander(en)de landschap in de Achterhoek

  21 sep 2019 @ 20:00 - 22:00

  Het landschap is continu in verandering. Grote veranderingen voltrekken zich vaak in een korte periode. Hoe is dat de laatste 150 jaar gegaan in de Achterhoek? Hier vertelt landschapsecoloog Anton Stortelder over in een lezing in het Kenniscafé in de Koppelkerk op zaterdag 21 september.

  Boekpresentatie: Can I come over?

  19 sep 2019 @ 19:00 - 21:30

  Marleen Hoftijzer pakte twee jaar geleden haar koffers en besloot om als ‘digital nomad’ de wereld rond te reizen. Ze overnachtte bij locals en onderzocht wat ’thuis’ betekent. Het mondde uit in het boek ‘Can I come over’ met zestig inspirerende verhalen.

  Meet up: Circulaire economie in de Achterhoek

  6 sep 2019 @ 20:00 - 22:00

  Onze gangbare manier van produceren heeft een grote impact op het milieu. Grondstofvoorraden raken uitgeput, afval stapelt zich op en het klimaat verandert. We moeten op zoek naar nieuwe vormen van duurzame productie. Op vrijdagavond 6 september discussiëren we erover in de Koppelkerk met verschillende Achterhoekse bedrijven die het duurzame pad zijn ingeslagen

  Kenniscafé: De toekomst van ons geldsysteem

  29 jun 2019 @ 20:00 - 22:00

  Staat het geldsysteem in dienst van de mens, of staat de mens in dienst van het geldsysteem? Bart Jan Krouwel (oud-bankier en mede oprichter Triodos Bank) en Edgar Wortmann (Ons Geld) geven een lezing over hun visie op het geldsysteem, waarin de mens weer centraal i.p.v. het systeem.

  Literair café: Jonah Falke

  7 jun 2019 @ 20:00 - 22:00

  De jonge schrijver en columnist Jonah Falke is te gast om over zijn gloednieuwe roman ‘De mooiste vrouw van de wereld’ te vertellen. Gerjon Gijsbers gaat met hem in gesprek over zijn boek, zijn schrijverschap en zijn levenswandel.

  Kenniscafé: Marco Verhoef

  25 mei 2019 @ 20:00 - 22:00

  NOS-weerman Marco Verhoef geeft een lezing in het Kenniscafé van de Koppelkerk. Hij gaat in op hoe de weersverwachting tot stand komt. Ook geeft Verhoef een blik achter de schermen bij de NOS én geeft zijn kijk op het klimaat.

  Literair café: A.L. Snijders

  26 apr 2019 @ 20:00 - 22:00

  Op vrijdagavond 26 april is schrijver A. L. Snijders te gast in het Literair Café. Snijders is bekend van zijn zeer korte verhalen (zkv’s); een genre dat hij zelf introduceerde in de literatuur.

  Kenniscafé: Man en Paard

  20 apr 2019 @ 20:00 - 22:00

  Na 75 jaar vrede in dit werelddeel staat Europa onder druk. Op zaterdag 20 april reflecteert Hans de Graaf op deze vrede aan de hand van een vergeten oorlog: de Zevenjarige Oorlog (1756-1763). In de lezing ‘Man en paard’ staat hij stil wat nationale staten elkaar kunnen aandoen.

  Kenniscafé: Thomas Quartier

  19 jan 2019 @ 20:00 - 22:00

  Zijn mensen vandaag nog in staat om écht keuzes te maken? Veel is vrijblijvend geworden, flexibel en vrij. Thomas Quartier vertelt wat de spiritualiteit van het kloosterleven ons biedt.

  Literair café: Midwinterverhalen bij het haardvuur

  21 dec 2018 @ 20:00 - 22:00

  Op vrijdagavond 21 december wordt in de Koppelkerk ‘de wende’ gevierd. In het Boekencafé kan onder het genot van het gezellig brandende haardvuur genieten van midwinterverhalen van Ankh Gussinklo en mooie liedjes van Wilma Pastors-Scholten.

  Kenniscafé: Sander Heijne

  15 dec 2018 @ 20:00 - 22:00

  Onderzoeksjournalist en historicus Sander Heijne (De Correspondent) geeft een lezing over de mislukte marktwerking in de publieke sector.

  Tegenlicht meet up: Amazon zij met ons

  7 dec 2018 @ 19:00 - 22:00

  Het is de wereldwijde versie van bol.com en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste winkel ter wereld: Amazon. Met de laagste prijzen en de snelste levertijden is de klant koning. Maar welke prijs betaalt de samenleving?

  Kenniscafé: Joke Hermsen

  17 nov 2018 @ 20:00 - 21:30

  Schrijfster en filosofe Joke Hermsen geeft een lezing over haar werk Kairos: een filosofisch pleidooi voor inspiratie, creativiteit en bevlogenheid in ‘meetbare’ tijden.

  Literair café: Annegreet van Bergen

  26 okt 2018 @ 20:00 - 22:00

  Op vrijdagavond 26 oktober is bestsellerauteur Annegreet van Bergen te gast in het Literair Café in boekenstad Bredevoort. Ze geeft deze avond een lezing over haar nieuwste boek ‘Het goede leven’, het vervolg op de bestseller ‘Gouden jaren’.

  Lezing: 75 jaar Trouw

  19 okt 2018 @ 20:00 - 22:00

  Peter Bootsma geeft een lezing over 75 jaar Trouw: van verzetskrant naar een krant voor een breed publiek. Hoofdredacteur Cees van der Laan houdt een pleidooi over het belang van een onafhankelijke pers.

  Kunstlezing: Ossip Zadkine

  14 sep 2018 @ 20:00 - 22:00

  In aansluiting op de grote Zadkine-expositie in Museum Beelden aan Zee dit najaar geeft kunsthistorica Maria Driessen een lezing over deze belangrijke kunstenaar.

  Meet up: Slingeplas

  6 jul 2018 @ 20:00 - 22:00

  De plannen voor recreatiegebied de Slingeplas zijn vanwege onvoldoende draagvlak ingetrokken. Wat wil de samenleving dan wel? Dat gaan we deze avond verkennen in een creatief ontwerpatelier.

  Kunstlezing: De Ploeg

  22 jun 2018 @ 20:00 - 22:00

  Honderd jaar geleden werd De Ploeg opgericht in Groningen. Kunsthistorica Maria Driessen geeft een lezing over het kunstenaarscollectief.

  Kenniscafé: Armoede

  10 mrt 2018 @ 20:00 - 22:00

  Hoewel het goed gaat met de Nederlandse economie neemt de langdurige armoede toe. Kenner Martin Pragt houdt een lezing over dit nijpende probleem.

  Kenniscafé: Stress

  20 jan 2018 @ 20:00 - 22:00

  Wat is stress, wat doet het met je lichaam en hoe ga je ermee om? Die vragen staan centraal in dit Kenniscafé.

  Film: Die Blechtrommel

  15 dec 2017 @ 20:00 - 22:00

  Bij een expositie van Günter Grass hoort natuurlijk ook de beroemde verfilming van Grass' Die Blechtrommel! Te zien in Filmhuis Bredevoort.

  Lezing: De kat in de kunst

  29 jul 2017 @ 20:00 - 22:00

  De kat: al eeuwenlang een inspiratiebron voor kunstenaars. Meta Dame neemt u mee op een reis door de geschiedenis van de kat in de kunst.

  Kenniscafé: De grutto

  18 mrt 2017 @ 20:00 - 22:00

  Zaterdagavond 18 maart geeft bioloog en ecoloog Albert Beintema een lezing over de grutto in het maandelijkse Kenniscafé van de Koppelkerk.

  Kenniscafé: Kosmische deeltjes op aarde

  26 mrt 2016 @ 20:00 - 22:00

  Naast gewoon licht komen er nog vele andere deeltjes uit de ruimte. Om deze deeltjes te onderzoeken hebben wetenschappers meetstations gebouwd op de vreemdste uithoeken van de aarde. Astrofysicus Harm Schoorlemmer vertelt ons meer over het meten van deze kosmische deeltjes.

  Kenniscafé: Egypte in de oudheid

  20 feb 2016 @ 19:30 - 22:30

  Op zaterdagavond 20 februari voert kenner Arris Kramer ons in het Kenniscafé van de Koppelkerk terug naar het Egypte in de oudheid. Eeuwenlang heeft de Egyptische cultuur standgehouden. Eeuw na eeuw werden de vele goden door alle Egyptenaren aanbeden. Maar plotseling is er farao Achnaton die er geheel andere denkbeelden op na lijkt te houden. Wie was deze farao?

  Kenniscafé: Lezing over scholtengoederen

  23 jan 2016 @ 19:30 - 22:00

  Wat is de betekenis van het begrip “scholte”? Wat is er nog over van het scholtendom en wat moet je je heden ten dage voorstellen bij een scholte? Wat is een ”echte” scholte? Wim Scholtz komt met antwoorden.

  Lezing: Verhalen over de Heilige Nicolaas

  29 nov 2015 @ 16:00 - 18:00

  Onder het genot van warme chocolademelk en geurende bisschopswijn gaat Henk Waaijenberg met ons de geschiedenis in. Ken jij het oorspronkelijke Sinterklaasverhaal? Wist je dat in de oude legende van de goedheiligman helemaal geen Zwarte Piet voorkomt? Samen met Henk Waaijenberg gaan we zondag 29 november om 16 uur terug…

Verdieping
Kunsten
Boeken