Terugkijken
Terugkijken wanneer het jou uitkomt
Veel van de evenementen die de Koppelkerk organiseert kun je ook later terug kijken. Had je geen tijd om een cursus of een kunstlezing rechtstreeks te zien, het kan ook achteraf.
Na registratie en betaling (indien nodig), ontvang je een persoonlijke link naar het event. Hiermee kun je op je computer, tablet of mobiel het programma bekijken. Zo vaak als je wilt.
Tekst gaat verder onder de foto
Kenniscafé: Dirk De Wachter
In het dagelijks leven staat De Wachter mensen bij in de moeilijke situaties in het leven, maar nu trof het noodlot hemzelf: kanker. Tijdens zijn ziekbed onderzocht De Wachter hoe hij in confrontatie met de levensbedreigende ziekte troost vond.
Kenniscafé: De onmisbaren
We spreken niet meer van arbeidersklasse in Nederland. Ons land lijkt klasseloos geworden. Maar dat is niet zo, zegt Ron Meyer in zijn boek ’De onmisbaren’. Dit land kent een grote groep inwoners die ondergewaardeerd zijn. Op zaterdagavond 7 mei 2022 gaf hij hierover een lezing in het Kenniscafé van de Koppelkerk.
Kunstlezing: Alphonse Mucha
Zwierige lijnen, wervelende japonnen, jonge en dromerige vrouwengezichten omlijst met decoratieve en sierlijke patronen geïnspireerd op de natuur: zie daar de stijl van kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939). Hij creëerde een unieke stijl die ook wel Art Nouveau of Jugendstil wordt genoemd. Op vrijdag 1 april 2022 vertelde kunsthistorica Maria Driessen tijdens een lezing in de Koppelkerk meer over Mucha en zijn unieke stijl.
Literair Café: Ellen Deckwitz
Vrijdag 25 maart 2022 was dichter en NRC-columnist Ellen Deckwitz te gast in het Literair Café de Koppelkerk in Bredevoort. Haar bundel ‘Hogere natuurkunde’ werd door zowel Trouw als NRC Handelsblad uitgeroepen tot één van de beste boeken van 2019. Sylvia Heijnen, directeur van culturele vrijplaats de Koppelkerk, ging met haar in gesprek over welke sporen de oorlog naliet bij haar Indische grootmoeder en met welke schaduwkanten van het leven de schrijfster zichzelf geconfronteerd ziet.
Kenniscafé: Pieter Omtzigt
Op vrijdag 18 maart gaf Pieter Omtzigt in het Kenniscafé van de Koppelkerk een lezing over zijn zorgen over de Nederlandse rechtsstaat. In zijn boek ‘Een nieuw sociaal contract’ legt hij niet alleen de problemen bloot die hij ontwaart bij de overheid - en die zo pijnlijk aan het licht kwamen door de Toeslagenaffaire - maar doet ook concrete voorstellen om het “betonrot in onze rechtsstaat te herstellen”.
Voorlichtingsavond: Gastgezin worden voor een vluchteling
Veel mensen spelen met de gedachte om iets te willen betekenen voor vluchtelingen. Het initiatief Takecarebnb maakt het mogelijk dat vluchtelingen met een verblijfsvergunning tijdelijk bij een gastgezin logeren. Op donderdag 17 maart 2022 organiseerden Gemeenten in de Achterhoek samen met Takecarebnb een voorlichtingsavond over het onderwerp in de Koppelkerk.
Tegenlicht Meet Up: De ontgroeiers
De overheid en het bedrijfsleven richten zich steevast op economische groei. Als de economie groeit, wordt alles beter. Maar klopt die aanname wel? En kan het ook anders? Daar praten we over in de Tegenlicht Meet Up ‘De ontgroeiers’ op vrijdag 4 maart 2022 in de Koppelkerk in Bredevoort. De avond was zowel online als live in de zaal te volgen.
Symposium: De Achterhoek in 1572
Het jaar 1572 wordt ook wel de ‘geboorte van Nederland’ genoemd. Voor de inwoners van de Achterhoek was het een jaar om snel te vergeten. 450 jaar na dato staan diverse gemeenten in Nederland stil bij de gebeurtenissen in 1572. Als startsein voor de activiteiten in de Achterhoek werd er op donderdagmiddag 24 februari 2022 een symposium georganiseerd door het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en culturele vrijplaats de Koppelkerk. Met verschillende lezingen in de Koppelkerk in Bredevoort werd stilgestaan bij de gebeurtenissen van 1572 in de Achterhoek.
Literair Café: Jan Brokken
Schrijver Jan Brokken verwierf internationale faam met zijn grensverleggende boeken zoals ‘De rechtvaardigen’, ‘De vergelding’ en ‘Baltische zielen’. Op zaterdag 19 februari is de schrijver te gast in het Literair Café in de Koppelkerk in Bredevoort. Adrian Borggreve gaat met hem in gesprek. De avond is zowel live, als online via livestream bij te wonen. Schrijver Jan Brokken verwierf internationale faam met zijn grensverleggende boeken zoals ‘De rechtvaardigen’, ‘De vergelding’ en ‘Baltische zielen’. Op zaterdag 19 februari is de schrijver te gast in het Literair Café in de Koppelkerk in Bredevoort. Adrian Borggreve gaat met hem in gesprek. De avond is zowel live, als online via livestream bij te wonen.
Kunstlezing: Het Futurisme
In de eerste decennia van de twintigste eeuw waren kunst en politiek nauw met elkaar verbonden. Kunstenaars als Marinetti droomden van een nieuwe wereld, vol optimisme, snelheid en activisme. Op vrijdag 4 februari 2022 gaf kunsthistorica Maria Driessen een kunstlezing over het futurisme en de maatschappelijke ontwikkelingen in het Italië van de vorige eeuw.
Kenniscafé: Ad van Liempt over 1945
Op vrijdagavond 10 december 2021 gaf Ad van Liempt een lezing over zijn laatste boek ‘1945’ in het Kenniscafé. 1945 was een jaar vol contrasten. Van Liempt herinnert ons eraan dat oorlog en bevrijding niet in zwart-wit termen moeten worden herinnerd. Vanwege de corona-maatregelen was de avond alleen via livestream te volgen.
Kenniscafé: Hersendood en bewustzijn
Is hersendood wel dood? Wat is een bijna-dood-ervaring? Is orgaantransplantatie in dat licht bezien wel verantwoord? Oud-cardioloog Pim van Lommel deed uitgebreid onderzoek naar het fenomeen bijna-dood-ervaring en gaf er een lezing over in het Kenniscafé.
Tegenlicht Meet Up: Geestelijke gezondheidszorg
Hoe kun je als samenleving ruimte creëren voor mensen die anders zijn? Wat is er aan voorzieningen nodig? Wat is er aan begrip vanuit de samenleving nodig? Hoe herkennen wij, en hoe gaan wij om met mensen die anders zijn? Over deze vragen (en meer) gingen we aan de hand van de Tegenlicht-documentaire ‘Gewoon Gek’ in gesprek op 5 november 2021. De avond was zowel live in de Koppelkerk, als online via livestream te volgen.
Collegereeks (online): De geschiedenis van de filosofie – de 19e en 20e eeuw
Om meer van ons denken en de geschiedenis van ons denken te begrijpen organiseert de Koppelkerk in Bredevoort een online collegereeks over de geschiedenis van de filosofie onder leiding van Dr Rico Sneller. In de vijfdelige collegereeks staan de denkers Hegel, Schopenhauer, Nietzsche, Heidegger en Levinas centraal.
Kunstcollege (online): Kunst en engagement
Een vierdelige kunstgeschiedeniscursus bij de Koppelkerk door kunsthistorica Maria Driessen. De vierdelige cursus staat in het teken van het thema kunst en maatschappijkritiek. Kunstenaars die aan bod komen zijn o.a. Picasso, Ai Wei Wei, Renzo Martens en Tinkebell.
Literair Café: Özcan Akyol
Op 9 september 2021 is de nieuwe Bibliotheek Aalten officieel geopend en dat is reden voor een feest! De Bibliotheek viert dit uitgebreid in de weken na de opening, met een gevarieerd aanbod gratis activiteiten. Eén van de gangmakers van dit feest, en tevens afsluiter, is schrijver en columnist Özcan Akyol. Hij treedt op vrijdagavond 24 september op in de Koppelkerk in Bredevoort.
Kenniscafé: Liever dier dan mens – Pieter van Os
In zijn boek 'Liever dier dan mens' maakt journalist Pieter van Os ‘bijna tastbaar dat mensen tot alles in staat zijn’. In het Kenniscafé spreekt hij over de altijd terugkerende obsessie met identiteit, nationaliteit en ras. Met zijn boek sleepte hij diverse journalistieke prijzen in de wacht.
Meet Up: Kansen(on)gelijkheid in het onderwijs
Op vrijdag 3 september 2021 stond in de Meet Up van de Koppelkerk in Bredevoort het onderwijs centraal op basis van de documentaire ‘Het advies dat bij je past’ uit de serie ‘Klassen’ van HUMAN. Onderzoeken wijzen uit dat kinderen veel te vroeg een keuze moeten maken, dat de kwaliteit van de lessen immens impact heeft op hun ontwikkeling en dat er te weinig aandacht is voor de sociaal-maatschappelijke context en de thuissituatie. Talent en potentie van een kind zijn meer dan de som kwantitatieve waarden uit het leerlingvolgsysteem.
Kunstlezing: Joseph Beuys
Hij wordt beschouwd als één van de invloedrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw: Joseph Beuys (1921-1986). Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Beuys geboren werd. Op verschillende plaatsen wordt de belangrijke conceptuele kunstenaar geëerd met een tentoonstelling. In het kader van dit herdenkingsjaar gaf kunsthistorica Maria Driessen op vrijdagavond 13 augustus een lezing over deze belangrijke kunstenaar in de Koppelkerk.
Tegenlicht Meet Up: Zorgen voor morgen
Ons zorgsysteem piept en kraakt. Er is een tekort aan personeel, burn-outs rijzen de pan uit, zorgkosten stijgen en ziekenhuizen concurreren met elkaar. De coronapandemie toonde als geen ander aan dat marktwerking en samenwerking met elkaar op gespannen voet staan. Wat heeft de crisis ons geleerd? Hoe zou het zorgsysteem van de toekomst eruit moeten zien? Hoe ziet gezondheidszorg eruit als gezondheid in plaats van ziekte centraal staat?
Collegereeks (online): Midden-Oosten
Wat speelt er nu precies in het Israël-Palestina-conflict? Hoe staat het met de democratisering van de Arabische landen? En hoe is de relatie tussen Iran en Saoedi-Arabië? Leer er meer over in deze driedelige online collegereeks over het Midden-Oosten door UvA-docent Paul Aarts.
Kenniscafé: Droogte in de Achterhoek
De afgelopen drie jaar was er sprake van grote droogte in de Achterhoek. Vrijdagavond 18 juni 2021 gaf dijkgraaf Hein Pieper een lezing in de Koppelkerk over hoe we met ons waterbeheer om moeten gaan om de Achterhoek leefbaar te houden.
Zonder grenzen: De serie Ontmoetingen ‘Zonder grenzen’
Het Nationaal Onderduikmuseum gaat een samenwerking aan met de Koppelkerk Bredevoort voor een reeks van 12 ontmoetingen ‘Zonder grenzen’ in 2021 en 2022, die tevens via livestream zijn te volgen.
Kunstlezing: Frida Kahlo
Ze was één van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars van de 20e eeuw: Frida Kahlo. Met haar indringende zelfportretten gunde ze kijkers een inkijk in een leven dat niet over rozen ging. Dit jaar - 2021- staat haar werk in de schijnwerpers in het Cobra Museum en het Drents Museum. Kunsthistorica Maria Driessen geeft een inleiding in haar werk en leven.
Literair Café (online): Ted van Lieshout
Op vrijdagavond 4 juni was auteur Ted van Lieshout te gast in het Literair Café van de Koppelkerk. Hij schrijft zowel voor volwassenen als voor kinderen en sleepte diverse literaire prijzen in de wacht met zijn werk. Een waar multi-talent: dat is Ted van Lieshout (Eindhoven 1955). Hij is dichter, schrijver, beeldend kunstenaar en grafisch vormgever. Voor zijn kinderboeken ontving hij o.a. de Theo Thijssen-prijs, de staatsprijs voor jeugdliteratuur, de Zilveren Zoen voor zijn jongerenroman ‘Gebr.’, de Gouden Griffel voor zijn dichtbundel ‘Begin een torentje van niks’ en de Nienke van Hichtum-prijs voor ‘Zeer kleine liefde’. Op kinderboekengebied is Ted de laatste jaren vooral bekend van zijn prentenboekenserie over de kleuter ‘Boer Boris’.
Kenniscafe (online): Joke Hermsen over kunst, filosofie en tijd
Op vrijdagavond 14 mei 2021 sprak schrijver en filosoof Joke Hermsen in het Kenniscafé van de Koppelkerk over haar nieuwste werk ‘Ogenblik & eeuwigheid’. Waarom hebben we kunst, muziek en literatuur nodig als brood? En: hoe verhouden kunstenaars en schrijvers zich tot de tijd en de tijdgeest? Een vurig pleidooi voor meer tijd en waardering voor de kunsten.
Tegenlicht Meet Up (online): Wonen buiten de box
We kampen met een groot tekort aan betaalbare woningen. De overheid heeft de regie losgelaten, maar de markt lost de woningnood niet op. Dus hoe kun je nu nog betaalbaar wonen in Nederland? Hoe komen we aan 1 miljoen nieuwe woonplekken voor 2030? En hoe is de situatie in de Achterhoek? Daar praten we met elkaar over in de online Tegenlicht Meet Up met diverse interessante gasten.
Literair Café (online): Désanne van Brederode
Vrijdagavond 30 april was Désanne van Brederode te gast in het Literair Café van de Koppelkerk. Ze is filosoof, schrijver en veelgevraagd spreker op het gebied van zingeving en werd bij het grote publiek bekend door haar columns in het tv-programma Buitenhof en door haar optredens bij De Wereld Draait Door. In de Koppelkerk ging Sylvia Heijnen (directeur Koppelkerk) met haar in gesprek over levensvragen, ziel en bezieling. Wat betekenen ze voor haar persoonlijk? En hoe vinden ze hun weg in haar romans en poëzie?
Kunstcollege (online): Kunstgeschiedenis – Zon en maan
Kunsthistorica Maria Driessen geeft een vijfdelige collegereeks genaamd ‘Zon en maan in de kunst’. De zon en de maan zijn voor iedereen bijna dagelijks goed waarneembaar. De zon hoort bij de dag en de maan bij de nacht. Rond beide hemellichamen hangt van oudsher een cultus waarbij zon en maan elkaars tegenhangers zijn in betekenis in het leven van mensen.
Literair Café (online): Ronit Palache
Het leven van journalist Ischa Meijer ging niet onopgemerkt voorbij. In zijn werk rekende hij genadeloos af met het verstikkende joodse milieu waaruit hij voortkwam. Schrijver en journalist Ronit Palache tekende in de bloemlezing ‘Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan’ deze nalatenschap van Ischa Meijer op. Gerda Brethouwer, directeur van het Nationaal Onderduikmuseum, ging op vrijdag 26 maart 2021 met haar in gesprek in het Literair Café van de Koppelkerk over de joodse identiteit, de oorlog en Ischa Meijer.
Kenniscafé: De bange mens – Daan Heerma van Voss
Wat is angst? Die vraag heeft Daan Heerma van Voss, van jongs af aan geplaagd door angsten, lang beziggehouden. Voor zijn nieuwste boek ging hij op zoek naar de bron van onze angsten. Niet alleen naar zijn eigen angsten, want “angst is de grondtoon van onze samenleving,” aldus de schrijver. Zaterdag 20 maart 2021 vertelde hij erover in het Kenniscafé van de Koppelkerk.
Tegenlicht Meet Up (online): Het nieuwe protesteren
Boerenprotesten, klimaatstakers, Black Lives Matter en de Capitoolbestorming: protesten lijken vandaag de dag alomtegenwoordig. Hoe moeten we dit duiden? Wat is de rol van protest in onze maatschappij? En wat is ons beeld van een actievoerder? In de online Meet Up Bredevoort op vrijdag 12 maart 2021 vanuit de Koppelkerk spraken we met interessante gasten over het thema, zoals historicus James Kennedy.
Collegereeks (online): Moderne Tijd
In de zogenaamde ‘Moderne tijd’ werd de basis gelegd voor ons hedendaagse ‘wetenschappelijke’ bewustzijn. Om meer van ons denken en de geschiedenis van ons denken te begrijpen organiseert de Koppelkerk in Bredevoort een online collegereeks over de geschiedenis van de filosofie onder leiding van Dr Rico Sneller. In de vijfdelige collegereeks komen denkers als Descartes, Spinoza en Kant voorbij. Het is niet noodzakelijk om de eerdere modules over de Oudheid en de Middeleeuwen te hebben gevolgd.
Filosofiecursus (online): Gehele cursus
Altijd al meer willen weten van de filosofie, maar geen idee waar te beginnen? De Koppelkerk biedt de mogelijkheid om kennis te maken met de hoogtepunten van de Westerse filosofie. In vier modules van vijf online colleges behandelt Dr Rico Sneller de geschiedenis van de Westerse filosofie, van de Oudheid tot de 20e eeuw.
Filosofiecursus (online): Middeleeuwen
De Koppelkerk biedt een vijfdelige collegereeks over de filosofie van de middeleeuwen. In de middeleeuwen was filosofie nauw verbonden met het christelijk denken. Het vormt de tweede module van het overzichtscollege ‘Geschiedenis van de filosofie’ dat dit jaar gestart is in de Koppelkerk. De module kan ook separaat van de gehele cursus gevolgd worden.
Filosofiecursus (online): Oudheid
Dr Rico Sneller (Universiteit Leiden, Utrecht en Eindhoven) zal in vijf online colleges de belangrijkste denkers en denktradities uit de oudheid behandelen. Het onderzoeksgebied van denkers uit de oudheid betrof niet alleen de menselijke conditie, maar ook vakgebieden als de natuurkunde, psychologie en biologie.
Boekpresentatie (online): Historische interieurs in de Achterhoek
Volg vanaf onze website de digitale boekpresentatie van het nieuwe Jaarboek Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Marlieke Damstra en Naomi Bisping spraken over het thema van het jaarboek: historische interieurs in de Oost-Achterhoek.
Architectuur (online): Van Le Corbusier tot Thomas Rau (drie colleges)
Om meer te leren over onze architectonische buitenruimte, geeft kunsthistorica Maria Driessen een driedelig online college vanuit de Koppelkerk over architectuur vanaf de jaren vijftig tot nu. De ontwikkelingen in Nederland en elders in de wereld worden in beeld gebracht.
Tegenlicht Meet Up (online): De maatschappij van morgen deel 8 – Welzijn in plaats van welvaart
Hoe gaat de economie de maatschappij van morgen dienen? Vrijdag 15 januari 2021 was dat het onderwerp van gesprek in de online VPRO Tegenlicht Meet Up vanuit de Koppelkerk.
Kenniscafé: Fantoomgroei – Sander Heijne
Op zaterdag 28 november 2020 gaf historicus en onderzoeksjournalist Sander Heijne een lezing in het Kenniscafé van de Koppelkerk. Zijn boek ‘Fantoomgroei’ staat centraal dat hij samen met bestuurskundige Hendrik Noten schreef. De auteurs onderzochten hoe het kan dat de Nederlandse economie elk jaar groeit, terwijl de gewone hardwerkende Nederlander daar niets van merkt.
Boekpresentatie (online): Annegreet van Bergen – Noo kriege wi-j ’t baeter
Live in gesprek met bestseller-auteur Annegreet van Bergen (bekend van Gouden Jaren) over haar nieuwste boek ‘Noo kriege wi-j ’t baeter’ over de wederopbouwtijd in de Achterhoek. Zondagavond 22 november om 19.30 uur vanuit je woonkamer.
Literair Café: Geert Mak (interview door Ad Borggreve)
Op zaterdag 21 november 2020 was Geert Mak te gast in het Literair Café van de Koppelkerk om over zijn nieuwe boek ‘Grote verwachtingen’ te praten. Hij vertelde in boekenstadje Bredevoort over de opvolger van zijn immens succesvolle ‘In Europa’ dat twintig jaar geleden verscheen.
Terugkijken: Maatschappij van morgen deel 7 – Diversiteit is niet zwart-wit
In de online VPRO Tegenlicht Meet Up stond op vrijdag 20 november racisme en discriminatie centraal, vanuit diversiteit en gelijke behandeling. Kathleen Ferrier praat als internationaal voorvechter voor gelijkheid mee tijdens deze discussieavond.
Terugkijken: Maatschappij van morgen deel 6 – Waardering cruciale beroepen
Op vrijdagavond 9 oktober verzorgde de Koppelkerk in Bredevoort opnieuw online een VPRO Tegenlicht Meet Up vanuit de reeks ‘De Maatschappij van Morgen.’ Deze keer stond de waardering van cruciale beroepen centraal.
Terugkijken: Maatschappij van morgen deel 5 – Energietransitie
Op vrijdagavond 11 september verzorgde de Koppelkerk in Bredevoort opnieuw online een VPRO Tegenlicht Meet Up vanuit de reeks ‘De Maatschappij van Morgen.’ Deze keer stond Energietransitie centraal.
Terugkijken: Friedrich Nietzsche
Kijk hier alle delen terug van de vierdelige collegereeks door emeritus-hoogleraar en Nietzsche-deskundige Paul van Tongeren over de invloedrijke Duitse denker Friedrich Nietzsche.
Terugkijken: Maatschappij van morgen deel 3 – Op weg naar een democratie mét de burger
In de Tegenlicht Meet Up staat de Koppelkerk in Bredevoort de komende maanden stil bij de maatschappij van morgen. De kloof tussen burger en politiek lijkt met de dag te groeien. Wat is nodig voor een democratie waarin burgers zich meer vertegenwoordigd en gehoord voelen? In de online discussieavond van vrijdag 17 juli spraken we over het onderwerp aan de hand van de VPRO Tegenlicht-uitzending ‘Na de democratie’.
Terugkijken: Cursus Geologie van de Alpen
Dit jaar kunnen we niet op vakantie naar de Alpen. Maar tijdens de coronacrisis brengt de Koppelkerk de Alpen naar u toe. In een vierdelige online collegereeks neemt hoogleraar geologie Jan Wijbrans (Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Leiden) u mee naar de Alpen. In vier colleges leert u over de verschillende aspecten van het ontstaan van de Alpen.
Kenniscafe (online): Goed leven en sterven volgens het boeddhisme-terugkijken
De Koppelkerk nodigde op zaterdagavond 20 juni 2020 de boeddhistische leraar en schrijver Sebo Ebbens uit voor een online lezing over zijn nieuwe boek ‘Op de golven van geboorte en dood. Goed leven en sterven in boeddhistisch perspectief’.
Terugkijken: Maatschappij van morgen deel 2 – Basisinkomen
In de Tegenlicht Meet Up staat de Koppelkerk de komende maanden stil bij de maatschappij van morgen. De roep om een basisinkomen is sinds de coronacrisis versterkt. Veel zzp’ers en flexwerkers zitten zonder werk en dus zonder inkomen. In de online Tegenlicht Meet Up praten we vrijdag 19 juni over het onderwerp aan de hand van de Tegenlicht-uitzending ‘Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman’.
Terugkijken: Filosofiecursus Wat zou Aristoteles doen?
Kijk hier alle delen terug van de vierdelige collegereeks over de ethiek van Aristoteles. Emeritus-hoogleraar Paul van Tongeren vertelt hoe een denker van meer dan tweeduizend jaar geleden ons vandaag de dag én in deze coronacrisis handvatten kan bieden voor het leiden van goed en gelukkig leven.
Terugkijken: Kunstlezing Jan van Eyck
Kijk hier de online kunstlezing terug over de befaamde Vlaamse kunstschilder Jan van Eyck door kunsthistorica Maria Driessen. Museum voor Schone Kunsten Gent bracht een groot eerbetoon aan de kunstschilder. Door de coronacrisis is de expositie nauwelijks te zien geweest. Je kunt je gelukkig troosten met een kunsthistorische inleiding op Van Eycks werk vanuit je eigen luie stoel.