Staat van de macht

Staat van de macht 1

In het voorjaar en de zomer van 2024 werken de Koppelkerk en Theatergroep Smeedwerk intensief samen aan breed programma waarin het theaterstuk ‘Ik, alleen’ het hartstuk vormt. In dit theaterstuk delen professionals van Theatergroep Smeedwerk het podium met amateurspelers die vanaf begin 2024 worden klaargestoomd voor deelname aan het stuk.

In het programma ‘Staat van de Macht’ willen we gezamenlijk onderzoeken waar de huidige macht zich concentreert, welke vormen van tegenmacht er bestaan, welke rol burgerinitiatieven kunnen spelen en hoe we de kloof tussen burger en politiek kunnen verkleinen en tot meer verbondenheid kunnen komen.

Het programma ‘Staat van de Macht is een initiatief van een flinke groep bevlogen mensen. Er zitten heel wat vrijwillige uren in en ons streven is om kostendekkend te zijn. Tegelijkertijd willen we toegankelijk zijn voor iedereen en het laagdrempelig houden. Daarom stellen we een beperkt aantal gratis kaarten beschikbaar voor hen die op dit moment niet de financiële ruimte hebben een kaartje te kopen. Wil je gebruik maken van deze regeling? Stuur dan een kort mailtje naar hiske@koppelkerk.nl. Je staat op de gastenlijst zodra je een bevestiging per mail hebt ontvangen.’

Het project ‘Staat van de Macht’ door de Koppelkerk en Tg Smeedwerk wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrages van Fonds voor Cultuurparticipatie, Vfonds, VSBfonds, het Cultuurfonds, Lira en de Vrienden van de Koppelkerk.

Staat van de macht 2

Tekst gaat verder onder de foto.

Staat van de liefde

De komende evenementen in het programma 'Staat van de macht'

There are no upcoming events.

De afgelopen evenementen in het programma ‘Staat van de macht’

  Concert: De Niemanders – Gevangenisshow Reprise

  22 jun @ 20:30 - 22:30

  Songschrijvers Rocco Ostermann (Donnerwetter) en Wout Kemkens (Shaking Godspeed) speuren als embedded musicians gevangenissen af naar bijzondere verhalen en muzikanten. Op zoek naar de kantelpunten en sleutelmomenten in de levens van hen die de verkeerde keuzes hebben gemaakt.

  Theater: Ik, alleen – door Tg Smeedwerk

  14 jun @ 20:30 - 16 jun @ 22:30

  'Ik, alleen' is een gloednieuw koningsdrama over koning Willem I. In dit theaterstuk worstelt Willem met zijn koninklijke macht en met wie hij is als mens. In juni te zien in het Vestingpark in Bredevoort. Daarna vervolgt het stuk zijn tocht naar Huis Landfort en kasteel Middachten.

  Workshop: Socratisch gesprek

  9 jun @ 13:30 - 17:00

  Om een goed gesprek te kunnen voeren, moet je vooral goed kunnen luisteren. Leren we dat wel, of wordt vooral van ons verwacht om ad rem te zijn en anderen te overtuigen van ons eigen standpunt? In een socratisch gesprek stellen we ons oordeel uit om te onderzoeken wat we denken en waarom.

  Kenniscafé: Menno Hurenkamp | Democratie als mensenwerk

  7 jun @ 20:00 - 22:00

  Menno Hurenkamp (1971) is hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek. Hij studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Binnen het programma ‘Staat van de Macht’ is een gesprek over de staat van de democratie van groot belang. Immers: het zijn geen makkelijke tijden voor de democratie, die lokaal, nationaal en internationaal onder druk staat.

  Film: De wereld van Carlijn

  1 jun @ 20:00 - 22:30

  Carlijn Kingma gaf filmmaker Ariane Greep toestemming haar te volgen vanaf de eerste dag dat ze begon met het tekenen van haar nieuwste project ‘Het Waterwerk van ons geld’, een gedetailleerde kaart van ons financiële stelsel. Het levert een boeiend document op waar geduld het sleutelwoord is.

  Excursie: Brussel – EU in één dag

  31 mei @ 06:30 - 22:00

  De EU voelt vaak als een ver-van-mijn-bed-show. Om de Europese Unie van dichtbij te ervaren, organiseert culturele vrijplaats de Koppelkerk samen met EUROPE DIRECT Bocholt op vrijdag 31 mei een excursie naar Brussel. Een unieke kans voor een kijkje achter de Brusselse schermen.

  Literair Café: Hanna Bervoets

  24 mei @ 20:00 - 22:00

  GEANNULEERD - Hanna Bervoets (1984, Amsterdam) is schrijver, essayist en scenarist. Zij publiceerde diverse romans, verschillende scenario's, toneelstukken, korte verhalen en essays. Zij geeft hierin blijk van haar gevoel voor de tijdgeest.

  Expositie: Cartooning Ukraine

  18 mei @ 11:00 - 14 jul @ 17:00

  Kunst kan een krachtige stem zijn in een wereld waar al te vaak de wapens worden opgepakt. Cartoonisten nemen de rol van tegenmacht met verve – en vaak met humor - op zich. Op vreedzame wijze, maar zonder zich te schikken in hun lot, drukken getalenteerde tekenaars op scherpe manier hun perspectief op de staat van de wereld uit.

  Kenniscafé: Peter Malcontent

  10 mei @ 20:00 - 22:00

  Onderzoeker en universitair docent dr. Peter Malcontent is een expert op het gebied van de geschiedenis van de internationale betrekkingen. Zijn aandacht gaat vooral uit naar de geschiedenis van de mensenrechten en de geschiedenis van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

  Cabaret: André Manuel – De Zieke Geest

  3 mei @ 20:30 - 22:30

  De Zieke Geest. De mens, het blijft een raadselachtig wezen. Wat is het verschil tussen een clown en een president? Bestaat er goed zonder kwaad? Is zwart mogelijk zonder wit? En wat doen we met al het grijs? Het zijn vragen waarop Manuel een antwoord gaat vinden.

  Literair Café: Ilja Leonard Pfeijffer

  5 apr @ 20:00 - 22:00

  Ilja Leonard Pfeijffer is dichter, classicus en de auteur van moderne klassiekers als La Superba, Brieven uit Genua en Grand Hotel Europa. Alkibiades is zijn meest ambitieuze roman. ‘Democratie had ons vrijheid gegeven en daarmee een heilige reden waarom wij de oorlog niet mochten verliezen, maar met democratie gingen wij de oorlog niet winnen.’

  Staat van de macht: Theaterworkshop

  11 jan @ 19:30 - 21:30

  Op 11 januari is er een vrijblijvende inloop-avond in de Koppelkerk in Bredevoort. Aan het eind van deze interactieve avond horen we graag van je of je mee wil doen en dan kun je je gelijk aanmelden voor de reeks workshops.

  Staat van de macht: Kick-off theaterstuk ‘Ik, alleen’

  2 sep 2023 @ 20:00 - 22:00

  Theatergroep Smeedwerk en Stichting Koppelkerk gaan het project ‘Staat van de Macht samen aan. Naast de voorstellingen wordt een aanvullend programma rond het thema macht en onmacht ontwikkeld. Te denken valt aan lezingen, exposities, MeetUps, filmvertoningen en workshops.

Verdieping
Kunsten
Boeken