Staat van de macht
In het voorjaar en de zomer van 2024 werken de Koppelkerk en Theatergroep Smeedwerk intensief samen aan breed programma waarin het theaterstuk ‘Ik, alleen’ het hartstuk vormt. In dit theaterstuk delen professionals van Theatergroep Smeedwerk het podium met amateurspelers die vanaf begin 2024 worden klaargestoomd voor deelname aan het stuk.
In het programma ‘Staat van de Macht’ willen we gezamenlijk onderzoeken waar de huidige macht zich concentreert, welke vormen van tegenmacht er bestaan, welke rol burgerinitiatieven kunnen spelen en hoe we de kloof tussen burger en politiek kunnen verkleinen en tot meer verbondenheid kunnen komen.
Het programma ‘Staat van de Macht is een initiatief van een flinke groep bevlogen mensen. Er zitten heel wat vrijwillige uren in en ons streven is om kostendekkend te zijn. Tegelijkertijd willen we toegankelijk zijn voor iedereen en het laagdrempelig houden. Daarom stellen we een beperkt aantal gratis kaarten beschikbaar voor hen die op dit moment niet de financiële ruimte hebben een kaartje te kopen. Wil je gebruik maken van deze regeling? Stuur dan een kort mailtje naar hiske@koppelkerk.nl. Je staat op de gastenlijst zodra je een bevestiging per mail hebt ontvangen.’
Het project ‘Staat van de Macht’ door de Koppelkerk en Tg Smeedwerk wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrages van Fonds voor Cultuurparticipatie, Vfonds, VSBfonds, het Cultuurfonds, Lira en de Vrienden van de Koppelkerk.
Tekst gaat verder onder de foto.
De komende evenementen in het programma 'Staat van de macht'
De afgelopen evenementen in het programma ‘Staat van de macht’
Kenniscafé: Jacco Pekelder – Ware vrijheid. Nederland tussen burgerparticipatie en populisme
Het woord ‘vrijheid’ wordt vaak genoemd in de politiek, in het nieuws en als het gaat om het uiten van meningen en standpunten. Wat wordt verstaan onder ‘vrijheid’ is echter aan verandering onderhevig. Op vrijdag 12 juli neemt Jacco Pekelder ons mee in het Nederlandse denken over vrijheid door de eeuwen heen.
Concert: De Niemanders – Gevangenisshow Reprise
Songschrijvers Rocco Ostermann (Donnerwetter) en Wout Kemkens (Shaking Godspeed) speuren als embedded musicians gevangenissen af naar bijzondere verhalen en muzikanten. Op zoek naar de kantelpunten en sleutelmomenten in de levens van hen die de verkeerde keuzes hebben gemaakt.
Expositie: Special Love – Grietje Bouman
‘Special Love’ gaat over machtsverhoudingen binnen liefdevolle relaties. Hoewel de gefotografeerde mensen zich bewust waren van Grietjes aanwezigheid, heeft de fotograaf haar modellen gevraagd niet te poseren.
Theater: Ik, alleen – door Tg Smeedwerk
'Ik, alleen' is een gloednieuw koningsdrama over koning Willem I. In dit theaterstuk worstelt Willem met zijn koninklijke macht en met wie hij is als mens. In juni te zien in het Vestingpark in Bredevoort. Daarna vervolgt het stuk zijn tocht naar Huis Landfort en kasteel Middachten.
Workshop: Socratisch gesprek
Om een goed gesprek te kunnen voeren, moet je vooral goed kunnen luisteren. Leren we dat wel, of wordt vooral van ons verwacht om ad rem te zijn en anderen te overtuigen van ons eigen standpunt? In een socratisch gesprek stellen we ons oordeel uit om te onderzoeken wat we denken en waarom.
Kenniscafé: Menno Hurenkamp | Democratie als mensenwerk
Menno Hurenkamp (1971) is hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek. Hij studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Binnen het programma ‘Staat van de Macht’ is een gesprek over de staat van de democratie van groot belang. Immers: het zijn geen makkelijke tijden voor de democratie, die lokaal, nationaal en internationaal onder druk staat.
Film: De wereld van Carlijn
Carlijn Kingma gaf filmmaker Ariane Greep toestemming haar te volgen vanaf de eerste dag dat ze begon met het tekenen van haar nieuwste project ‘Het Waterwerk van ons geld’, een gedetailleerde kaart van ons financiële stelsel. Het levert een boeiend document op waar geduld het sleutelwoord is.
Excursie: Brussel – EU in één dag
De EU voelt vaak als een ver-van-mijn-bed-show. Om de Europese Unie van dichtbij te ervaren, organiseert culturele vrijplaats de Koppelkerk samen met EUROPE DIRECT Bocholt op vrijdag 31 mei een excursie naar Brussel. Een unieke kans voor een kijkje achter de Brusselse schermen.
Literair Café: Hanna Bervoets
GEANNULEERD - Hanna Bervoets (1984, Amsterdam) is schrijver, essayist en scenarist. Zij publiceerde diverse romans, verschillende scenario's, toneelstukken, korte verhalen en essays. Zij geeft hierin blijk van haar gevoel voor de tijdgeest.
Expositie: Cartooning Ukraine
Kunst kan een krachtige stem zijn in een wereld waar al te vaak de wapens worden opgepakt. Cartoonisten nemen de rol van tegenmacht met verve – en vaak met humor - op zich. Op vreedzame wijze, maar zonder zich te schikken in hun lot, drukken getalenteerde tekenaars op scherpe manier hun perspectief op de staat van de wereld uit.
Kenniscafé: Peter Malcontent
Onderzoeker en universitair docent dr. Peter Malcontent is een expert op het gebied van de geschiedenis van de internationale betrekkingen. Zijn aandacht gaat vooral uit naar de geschiedenis van de mensenrechten en de geschiedenis van het Israëlisch-Palestijnse conflict.
Cabaret: André Manuel – De Zieke Geest
De Zieke Geest. De mens, het blijft een raadselachtig wezen. Wat is het verschil tussen een clown en een president? Bestaat er goed zonder kwaad? Is zwart mogelijk zonder wit? En wat doen we met al het grijs? Het zijn vragen waarop Manuel een antwoord gaat vinden.
Kenniscafé: Suzanna Jansen: De omwenteling of de eeuw van de vrouw
Suzanna Jansen is schrijfster en verteller. In haar boeken onderzoekt ze het verleden omdat ze het heden wil begrijpen. Het gaat haar om gewone mensenlevens, en hoe grote maatschappelijke ontwikkelingen daarop ingrijpen.
Literair Café: Ilja Leonard Pfeijffer
Ilja Leonard Pfeijffer is dichter, classicus en de auteur van moderne klassiekers als La Superba, Brieven uit Genua en Grand Hotel Europa. Alkibiades is zijn meest ambitieuze roman. ‘Democratie had ons vrijheid gegeven en daarmee een heilige reden waarom wij de oorlog niet mochten verliezen, maar met democratie gingen wij de oorlog niet winnen.’
Staat van de macht: Theaterworkshop
Op 11 januari is er een vrijblijvende inloop-avond in de Koppelkerk in Bredevoort. Aan het eind van deze interactieve avond horen we graag van je of je mee wil doen en dan kun je je gelijk aanmelden voor de reeks workshops.
Staat van de macht: Kick-off theaterstuk ‘Ik, alleen’
Theatergroep Smeedwerk en Stichting Koppelkerk gaan het project ‘Staat van de Macht samen aan. Naast de voorstellingen wordt een aanvullend programma rond het thema macht en onmacht ontwikkeld. Te denken valt aan lezingen, exposities, MeetUps, filmvertoningen en workshops.