De staat van de liefde

Breed liefdesprogramma in Bredevoort

Deze nazomer gaan de Koppelkerk en Dorst Theater op een gezamenlijke zoektocht naar de staat van de liefde. In deze tijden van transitie is namelijk ook de liefde aan verandering onderhevig. Met een breed programma onderzoeken we de liefde anno 2022.

We zijn zelfstandiger en onafhankelijker van elkaar dan ooit door economische vooruitgang, emancipatie, ontkerkelijking en technologie. Maar wat zijn daarvan de gevolgen voor de liefde? In minder dan een eeuw is onze kijk op de prototype liefdesrelatie – het huwelijk – totaal veranderd. Vroeger trouwden we nog vanuit de kerk en economische belangen, nu is de basis voor de liefdesrelatie vooral gelegen in het gevoel.

Anno 2022 strandt vier op de tien huwelijken, is er altijd wel een nieuwe match op Tinder en zijn er meer singles dan ooit. Kortom, de liefde is in transitie. Een transitie vraagt om reflectie, bewustzijn, kennis en ervaring: daarom wordt de huidige staat van de liefde van zoveel mogelijk kanten belicht.

Staat van de liefde

De overige evenementen in het programma 'De staat van de liefde'

Expositie: Pop Up De Taal van de liefde

29 jul @ 11:00 - 11 sep @ 17:00

Volop kunstenaars in diverse genres en stijlen: vanaf 29 juli verandert de bovenzaal van de Koppelkerk in een tijdelijke Pop Up museum van de liefde. Uit een veelvoud aan inzendingen selecteert de Koppelkerk zo’n 40 werken die te zien zijn in de tentoonstelling 'De taal van de liefde'.

Liefdeslezing: Frank Meester

19 aug @ 20:00 - 22:00

Op vrijdagavond 19 augustus komt Frank Meester naar de Koppelkerk voor een lezing over de huidige staat van de liefde. Frank Meester is filosoof, schrijft voor Filosofie Magazine, de Volkskrant en geeft les bij The School of Life in Amsterdam.

Cursus: Argentijnse tango (3 lessen)

21 aug @ 19:30 - 4 sep @ 21:30

De Argentijnse tango is de ultieme dans van de liefde. Net als bij de liefde, draait de tango niet om vaste regels, maar vooral om het gevoelsmatig en lichamelijk aanvoelen van de ander. Op drie achtereenvolgende zondagavonden vanaf 21 augustus geeft internationale tangodanseres en -docent Lizelot de Stiger samen met haar danspartner Jillis de Winter in de Koppelkerk in Bredevoort een basiscursus in Argentijnse tango. Geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Theater: Hij en Zij komen op in een bootje

25 aug @ 20:00 - 22:00

Van 25 tot en met 28 augustus wordt de voorstelling ‘Hij en Zij komen op in een bootje’ opnieuw gespeeld op de Grote Gracht in Bredevoort. Vorig jaar al te zien en in een mum van tijd uitverkocht. Een nieuwe kans om dit juweeltje te aanschouwen en te beleven.

Kenniscafé: Stine Jensen over zelfliefde

2 sep @ 20:00 - 22:00

Op vrijdag 2 september komt Stine Jensen naar de Koppelkerk in Bredevoort voor een interactieve lezing over zelfliefde. Deze nazomer wordt in Bredevoort met een breed cultureel programma 'De staat van de liefde' nader onderzocht vanuit allerlei disciplines. Ook het actief deelnemen aan deze lezing is hier onderdeel van.

Concert: Aznavour mon amour

3 sep @ 20:30 - 22:30

Op zaterdag 3 september brengt zangeres Britta Maria met haar driekoppige band een ode aan de bekende Franse chansonnier, componist en tekstschrijver Charles Aznavour (1924-2018) in de Koppelkerk in Bredevoort. De man die Frankrijk en uiteindelijk de hele wereld veroverde met zijn prachtige chansons d’amour, waarvan waarschijnlijk ‘La bohème’ en ‘She’ de bekendste zijn.

De staat van de liefde 1

Mede mogelijk gemaakt door

Het programma 'Staat van de Liefde' wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Aalten, het Letterenfonds, het Lirafonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en verschillende Bredevoortse sponsors: The English Bookshop, De Heerlyckheid, Twee Bruggen en goudsmid Elcerlyck.