Bouwen aan de toekomst
Het is duidelijk dat de weg van eindeloze economische groei niet langer houdbaar is voor mens, maatschappij en planeet. Hoe moeten we de toekomst dan vormgeven? Welke waarden staan centraal in een toekomst waarin mens, maatschappij en natuur meer met elkaar in evenwicht zijn? De tijd dringt om over deze kwesties na te denken, erover in gesprek te gaan met elkaar en een toekomstperspectief te verbeelden. Wie anders dan de kunsten zijn hiertoe beter in staat?
Van september tot en met november 2023 staat de Koppelkerk, vrijplaats voor kunst en cultuur, daarom stil bij het maatschappelijke thema ‘Bouwen aan de toekomst’ met een activistischer programma dan gebruikelijk. In verschillende culturele publieksactiviteiten verkennen we de toekomst van wonen, werken, technologie, de natuur, ons geldsysteem en de zorg. Met dit programma willen we bezoekers en deelnemers inspireren, informeren, met elkaar in gesprek te brengen én in beweging zetten.
Dit programma is mede mogelijk gemaakt door een financiële ondersteuning door de Provincie Gelderland.
Tekst gaat verder onder de foto.
De komende evenmenten in het programma ‘Bouwen aan de toekomst’
Expositie: Dancing with the lines
Narjes Mohammadi is een visual artist die gespecialiseerd is in animatie, illustraties en het schrijven en illustreren van haar eigen boeken. Narjes is geboren in Iran, maar woont en werkt in Nederland, waar zij momenteel bezig is met haar nieuwe boek.
Expositie: NU EN (N)OOIT: Bouwen aan de Toekomst
Expositie: Nu of (n)ooit Bouwen aan de toekomst’.Onvermijdelijk leidt denken over de toekomst tot de vraag wie ‘we’ dan zijn; óf we er nog wel zijn. Kunnen we onze toekomst wel vormgeven, met onze beperkte, menselijke blik?
Muziek: Filmconcert: Jaco Benckhuijsen – Man in het Wild
Jaco Benckhuijsen, musicus en schrijver, verkent met zijn zeekajak de rafelranden van de wereld en zet zijn ervaringen om in boeken, beelden en muziek. Man in het Wild is een live filmconcert met unieke beelden van de onbewoonde kusten die Jaco Benckhuijsen met de zeekajak bezocht.
Kenniscafé: Inge Vleemingh over Kringloopworstelingen & natuurinclusieve dromen
Huttentutolie, rauwe natuurhoning, zwigjes en langzaam groeiende kippen die afval eten. Klinkt dit ouderwets - of is het juist de toekomst? ‘We leven hier als God in Frankrijk met weinig. Een eenvoudig leven in het teken van de seizoenen, goed eten en vrijheid’.
Theater: Zeikwijf met Pauline Redlich
Maak kennis met mediator, zelfzorgcoach, theatermaker en zorgmoeder Pauline Redlich en haar bijzondere project ‘geen mantelzorg zonder goede zelfzorg’. Redlich: ‘In het vliegtuig moet je eerst zelf een zuurstofmasker opzetten, voordat je iemand anders kunt helpen. Mantelzorgers zijn er vaak eerst voor de ander.
Leesclub: Rechten voor de natuur – Jessica den Outer
Kan de natuur rechten krijgen? In het boek presenteert milieujurist Jessica den Outer de snelst groeiende juridische beweging van de 21e eeuw: Rechten voor de Natuur. In de leesclub gaat een kleine groep lezers daarover met elkaar in gesprek.