Expositie: Voeten in de aarde, handen ten hemel
Evenement Navigatie
Vlak voor de Kerst opent in de karakteristieke kerkzaal van de Koppelkerk een nieuwe expositie die het aardse verbindt met hogere sferen. Hoe kunnen we de hemel, de geest, de eeuwigheid tastbaar, zichtbaar en voelbaar maken? Daar nodigen we graag kunstenaars voor uit.
Voeten in de aarde, handen ten hemel
Vaak lijkt spiritualiteit gepaard te gaan met ‘zweverig’; niet met beide benen op de grond staan. De kunstenaars wier werk te zien is in de expositie ‘Voeten in de aarde, handen ten hemel’ geven juist blijk van een intense fysieke beleving. Het lichaam is vaak onderwerp in hun werk. Hoe verhoudt ons aardse lichaam zich tot de eeuwigheid?
Kunstenaars
Het oeuvre van Rinke Nijburg wordt gekenmerkt door een beeldtaal die is geïnspireerd door religie en mythologie. In zijn werk verbindt hij dit met strips, sprookjes en de maatschappelijke actualiteit tot een duizelingwekkende kosmologie.
Een mooi interview uit Mister Motley (2023): https://www.mistermotley.nl/kan-niet-bestaat-niet-rinke-nijburg/
Op verzoek van Rinke Nijburg zijn ook de erven Henk Visser (1952-2019) benaderd. Zij hebben geregeld samen geëxposeerd en waren goed bevriend. In 2019 vond de overzichtsexpositie ‘Zonder verbeelding is er niets’ plaats in de Koppelkerk en daarin werd het werk van Henk Visser geëerd. Beide vrienden vonden elkaar in hun gedeelde verlangen naar mystiek en religiositeit. Tijdens een lezing vertelde Nijburg over de synchrone existentiële zoektocht die zij aangingen in hun levens, die bij beiden was gericht op een verzoening met henzelf, de ander en de kosmos.
Wellicht ten overvloede nog de korte docu ‘Alles wat er gezegd moet worden’: https://www.youtube.com/watch?v=wqGAE6DWeVM
Zolang ze zich kan herinneren, vertelt Fiona Lutjenhuis graag verhalen. Ze fantaseerde over UFOs, het heelal en bovennatuurlijke krachten, ideeën die voortkomen uit het heilige geloof van haar ouders in reïncarnatie, telepathie, buitenaards leven en de vaste overtuiging dat de wereld elk moment kon vergaan. Ze zegt: ‘Als kind geloofde ik daar net zo in als dat maandag de school weer begon en begreep ik niet waarom mensen deden alsof er niets gebeurde’. Via strips vond Lutjenhuis al snel een manier om haar eigen werkelijkheid te definiëren. Als kunstenaar heeft ze dat medium weer opgepakt en in een zoektocht naar waarheid brengt ze fantasie en werkelijkheid samen.
In de theologie schuilt meer verbeelding dan je zou denken en in de kunst vind je meer sporen van God dan je zou vermoeden. Dat is de ontdekking van theoloog en mediakunstenaar Arent Weevers. Voor hem zijn theologie en kunst de twee boezems van één hart. Beide worden doorstroomd door het verlangen naar een menswaardig bestaan. Arent Weevers exposeert in binnen- en buitenland, onder meer in Duitsland, Spanje, Argentinië en de Verenigde Staten. Zijn media-installaties zijn meermalen bekroond. Daarnaast werkt hij als studentenpastor aan de Saxion Hogescholen in Deventer en als predikant bij de Protestantse Gemeente in Hengelo.
In 2021 verscheen van hem het boek ‘Mijmeringen’. Over kunst, lichaam en religie’. Hierin wordt het werk dat in de Koppelkerk te zien zal zijn, de video-installatie ‘Triptych’, prachtig beschreven.
In wezen is alles met elkaar verbonden en soms is die onderlinge verbondenheid voelbaar en zichtbaar. Al haar hele leven is Henrike Gussinklo geïnteresseerd in wat zich onder de oppervlakte afspeelt; hoe de natuur groeit en vorm krijgt – maar ook wat zich bij mensen onderhuids afspeelt. In haar werk probeert ze onder die huid te kruipen, op zoek naar die essentie. Ze werkt graag met materialen zoals zand en klei omdat dit werkelijk van de aarde is. De cirkel is een krachtig en oeroud symbool, dat in vele culturen voorkomt en nog altijd werkt als teken van verbinding, heelheid en eeuwigheid. Henrike is in 1998 afgestudeerd in Kampen (Artez Zwolle) als ruimtelijk kunstenaar en docent. In haar atelier in Bredevoort werkt ze zowel aan eigen werk als aan verbinding met anderen door les te geven.