Laden Evenementen

Kenniscafé: Jacco Pekelder – Ware vrijheid. Nederland tussen burgerparticipatie en populisme

  • Dit event is voorbij.

De verkiezingen op allerlei niveaus vliegen ons om de oren: Nederlandse verkiezingen afgelopen najaar, Europese verkiezingen, en daarbij hebben verkiezingen buiten ons bereik toch invloed. We leven in een democratie, en idealiter verschaft ons dat de vrijheid om zelf onze wereld mede vorm te geven. Voelen wij dat ook zo? Wat verstaan we eigenlijk onder vrijheid en is dat begrip altijd en voor iedereen hetzelfde?

Tekst gaat verder onder de foto.
Jacco Pekelder | Foto: Peter Leßmann

Burgerparticipatie en populisme

Het woord ‘vrijheid’ wordt vaak genoemd in de politiek, in het nieuws en als het gaat om het uiten van meningen en standpunten. Wat wordt verstaan onder ‘vrijheid’ is echter aan verandering onderhevig. Op vrijdag 12 juli neemt Jacco Pekelder ons mee in het Nederlandse denken over vrijheid door de eeuwen heen.

Jacco Pekelder

Jacco Pekelder

hoogleraar voor nieuwere en nieuwste geschiedenis van Nederland

Prof. dr. Jacco Pekelder is hoogleraar voor nieuwere en nieuwste geschiedenis van Nederland aan de Universität Münster in Duitsland en directeur van het universitaire Zentrum für Niederlande-Studien. Zijn standplaats in Duitsland  maakt hem een belangrijke spreker over het vrijheidsdenken in Nederland: hoe wij als Nederlanders daarnaar kijken heeft invloed op hoe wij ‘Europa’ ervaren en op de manier waarop wij de betrekkingen met onze directe buren vormgeven.

Jacco Pekelder - Ware vrijheid. Nederland tussen burgerparticipatie en populisme 1

Deze lezing is onderdeel van het brede programma ‘Staat van de Macht’ en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds.

Het programma ‘Staat van de Macht is een initiatief van een flinke groep bevlogen mensen. Er zitten heel wat vrijwillige uren in en ons streven is om kostendekkend te zijn. Tegelijkertijd willen we toegankelijk zijn voor iedereen en het laagdrempelig houden. Daarom stellen we een beperkt aantal gratis kaarten beschikbaar voor hen die op dit moment niet de financiële ruimte hebben een kaartje te kopen. Wil je gebruik maken van deze regeling? Stuur dan een kort mailtje naar hiske@koppelkerk.nl. Je staat op de gastenlijst zodra je een bevestiging per mail hebt ontvangen.

Wanneer?

Datum:
12 juli 2024
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 10 in voorverkoop (excl. servicekosten). Aan de deur €12,50.
 

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken