Theater: Ik, alleen – door Tg Smeedwerk

In het voorjaar en de zomer van 2024 werken de Koppelkerk en Theatergroep Smeedwerk intensief samen aan breed programma waarin het theaterstuk ‘Ik, alleen’ het hartstuk vormt.  De voorstelling ‘Ik, alleen’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Sophie Zijlstra, wordt op drie prachtige buitenlocaties opgevoerd: het Vestingpark in Bredevoort, Huis Landfort in Megchelen én Kasteel Middachten in Rheden.

Ik, alleen door Tg Smeedwerk | Foto: Peter de Vos

Koningsdrama

‘Ik, alleen’ is een koningsdrama, een herinnering aan het verleden met verwijzingen naar het heden. Als koning Willem I op een avond vraagt zijn kroon te gaan halen, blijkt dat niet zo eenvoudig te zijn. Willem merkt aan alle kanten dat er aan de poten van zijn koninklijke macht gezaagd wordt. Door zijn zoon Guillot die vindt dat het tijd wordt dat zijn vader plaats maakt voor hem. Maar ook door de ministers die de grondwet willen herzien en meer verantwoordelijkheid eisen. Koning Willem I – de papieren Koning – wil van niets weten en neemt in zijn werkkamer op Paleis Noordeinde besluit op Koninklijk Besluit. De staatskas raakt zienderogen leeg en het volk juicht hem bij parades niet meer zo hartelijk toe.

Als de koning tot overmaat van ramp afkondigt dat hij gaat trouwen met zijn Katholieke hofdame Henriëtte d’Oultremont, dan valt dat – op zijn zachtst gezegd – niet in goede aarde. Kroonprins Guillot ruikt zijn kans en beetje bij beetje glipt de grip van Willem op zijn macht weg en weet hij niet meer wie hij kan vertrouwen. Moet hij kiezen voor zijn macht of voor zijn liefde?

Als in de donkerste uren van de nacht de geesten van overledenen hem bezoeken vlucht hij in paniek de stormachtige onweersnacht in. Daar wordt hij, door God en iedereen verlaten, geconfronteerd met zijn diepst angst: moederziel alleen achter te blijven. Maar dan verschijnt er iemand die hem een nieuw inzicht brengt.

Maar of hij daar naar kan luisteren…?

Praktische informatie

Dit theaterstuk wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Ik, alleen - door Tg Smeedwerk 1
Ik, alleen - door Tg Smeedwerk 2

In het programma ‘Staat van de Macht’ willen we gezamenlijk onderzoeken waar de huidige macht zich concentreert, welke vormen van tegenmacht er bestaan, welke rol burgerinitiatieven kunnen spelen en hoe we de kloof tussen burger en politiek kunnen verkleinen en tot meer verbondenheid kunnen komen.

Het project ‘Staat van de Macht’ door de Koppelkerk en Tg Smeedwerk wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie, Vfonds, VSBfonds, het Cultuurfonds

Het programma ‘Staat van de Macht is een initiatief van een flinke groep bevlogen mensen. Er zitten heel wat vrijwillige uren in en ons streven is om kostendekkend te zijn. Tegelijkertijd willen we toegankelijk zijn voor iedereen en het laagdrempelig houden. Daarom stellen we een beperkt aantal gratis kaarten beschikbaar voor hen die op dit moment niet de financiële ruimte hebben een kaartje te kopen. Wil je gebruik maken van deze regeling? Stuur dan een kort mailtje naar hiske@koppelkerk.nl. Je staat op de gastenlijst zodra je een bevestiging per mail hebt ontvangen.

De komende evenementen in het programma 'Staat van de macht'

Expositie: Cartooning Ukraine

18 mei @ 11:00 - 14 jul @ 17:00

Kunst kan een krachtige stem zijn in een wereld waar al te vaak de wapens worden opgepakt. Cartoonisten nemen de rol van tegenmacht met verve – en vaak met humor - op zich. Op vreedzame wijze, maar zonder zich te schikken in hun lot, drukken getalenteerde tekenaars op scherpe manier hun perspectief op de staat van de wereld uit.

Excursie: Brussel – EU in één dag

31 mei @ 06:30 - 22:00

De EU voelt vaak als een ver-van-mijn-bed-show. Om de Europese Unie van dichtbij te ervaren, organiseert culturele vrijplaats de Koppelkerk samen met EUROPE DIRECT Bocholt op vrijdag 31 mei een excursie naar Brussel. Een unieke kans voor een kijkje achter de Brusselse schermen.

Film: De wereld van Carlijn

1 jun @ 20:30 - 22:30

Carlijn Kingma gaf filmmaker Ariane Greep toestemming haar te volgen vanaf de eerste dag dat ze begon met het tekenen van haar nieuwste project ‘Het Waterwerk van ons geld’, een gedetailleerde kaart van ons financiële stelsel. Het levert een boeiend document op waar geduld het sleutelwoord is.

Kenniscafé: Menno Hurenkamp | Democratie als mensenwerk

7 jun @ 20:00 - 22:00

Menno Hurenkamp (1971) is hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek. Hij studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Binnen het programma ‘Staat van de Macht’ is een gesprek over de staat van de democratie van groot belang. Immers: het zijn geen makkelijke tijden voor de democratie, die lokaal, nationaal en internationaal onder druk staat.

Workshop: Socratisch gesprek

9 jun @ 13:30 - 17:00

Om een goed gesprek te kunnen voeren, moet je vooral goed kunnen luisteren. Leren we dat wel, of wordt vooral van ons verwacht om ad rem te zijn en anderen te overtuigen van ons eigen standpunt? In een socratisch gesprek stellen we ons oordeel uit om te onderzoeken wat we denken en waarom.

Theater: Ik, alleen – door Tg Smeedwerk

14 jun @ 20:30 - 16 jun @ 22:30

'Ik, alleen' is een gloednieuw koningsdrama over koning Willem I. In dit theaterstuk worstelt Willem met zijn koninklijke macht en met wie hij is als mens. In juni te zien in het Vestingpark in Bredevoort. Daarna vervolgt het stuk zijn tocht naar Huis Landfort en kasteel Middachten.

Concert: De Niemanders – Gevangenisshow Reprise

22 jun @ 20:30 - 22:30

Songschrijvers Rocco Ostermann (Donnerwetter) en Wout Kemkens (Shaking Godspeed) speuren als embedded musicians gevangenissen af naar bijzondere verhalen en muzikanten. Op zoek naar de kantelpunten en sleutelmomenten in de levens van hen die de verkeerde keuzes hebben gemaakt.

14 juni 2024 t/m 16 juni 2024
€ 25 (incl. servicekosten)

Vestingpark
St. Bernardus in Bredevoort