Laden Evenementen

Workshop: Socratisch gesprek

Om een goed gesprek te kunnen voeren, moet je vooral goed kunnen luisteren. Leren we dat wel, of wordt vooral van ons verwacht om ad rem te zijn en anderen te overtuigen van ons eigen standpunt? In een socratisch gesprek stellen we ons oordeel uit om te onderzoeken wat we denken en waarom.

Gespreksdeelnemers worden aangezet tot beter luisteren, de goede vragen stellen, vertragen, verdiepen en tot de essentie komen

Tekst gaat verder onder de foto.
Socratisch gesprek 1

De Denksmederij

Thijs Ringelberg is filosoof, docent en geeft via De Denksmederij workshops. Naast zijn dagelijkse werk als promovendus in de filosofie maakt hij als praktisch filosoof nuttige vaardigheden uit de filosofische gespreksvoering toegankelijk voor iedereen.

Op deze zondagmiddag 9 juni neemt Thijs een kleine groep mee in praktische gespreksvaardigheden. Hij neemt geen ingewikkelde theorieën mee – die blijven mooi op de universiteit – maar richt zich op de praktijk: wat is een goede vraag? Hoe stel je die op een goede manier? Hoe ontdek je de vragen, onzekerheden en waarden die onder de oppervlakte verborgen liggen? En vooral: hoe kom je in je gesprekken dichter bij de kern, zodat je kan bespreken waar het écht om gaat?

Praktische informatie

De workshop ‘Socratisch gesprek’ is onderdeel van het brede cultuurprogramma ‘Staat van de Macht’. Met theater, workshops, muziek, cartoons, cabaret, interactieve lezingen, film en meet-ups kijken we waar de huidige macht zich concentreert, hoe macht (en onmacht) werkt, welke rol we als burger kunnen spelen en hoe we de kloof tussen machtigen en onmachtigen kunnen verkleinen en tot meer verbondenheid kunnen komen.

Socratisch gesprek 2

Deze workshop maakt onderdeel uit van het programma ‘Staat van de Macht’.

In het programma ‘Staat van de Macht’ willen we gezamenlijk onderzoeken waar de huidige macht zich concentreert, welke vormen van tegenmacht er bestaan, welke rol burgerinitiatieven kunnen spelen en hoe we de kloof tussen burger en politiek kunnen verkleinen en tot meer verbondenheid kunnen komen.

Wanneer?

Datum:
9 juni 2024
Tijd:
13:30 - 17:00
Entree:
€ 50 excl. servicekosten
 

Waar?

Koppelkerk
Cursusruimte (entree via zij-ingang)
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken