Laden Evenementen

Kenniscafé: Menno Hurenkamp | Democratie als mensenwerk

Binnen het programma ‘Staat van de Macht’ is een gesprek over de staat van de democratie van groot belang. Immers:  het zijn geen makkelijke tijden voor de democratie, die lokaal, nationaal en internationaal onder druk staat.

Tekst gaat verder onder de foto.
Menno Hurenkamp | Foto: Werry Crone

Idealen

Zorgen over democratie zijn natuurlijk onvermijdelijk. Ieder maatschappelijk verschijnsel is imperfect en betwistbaar. Aan de hand van de vier overlappende idealen die democratie vormgeven kunnen hedendaagse zorgen wel afgebakend worden. Die vier idealen zijn: afwezigheid van overheersing, eigenaarschap van de instituties, participatie in besluitvorming en wederkerigheid ten opzichte van medeburgers. Die idealen liggen onder vuur van mensen die zéggen de democratie een warm hart toe te dragen, maar met weinig oog voor de gevolgen. Valse vrienden zorgen zo voor ‘democratiearmoede’. Het goede nieuws is: daar kunnen we met z’n allen iets aan doen.

Menno Hurenkamp

Menno Hurenkamp

hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek

Menno Hurenkamp (1971) is hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek. Hij studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde daar ook. Als schrijver was hij onder meer hoofdredacteur van Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken en Socialisme & Democratie, columnist voor De Groene Amsterdammer en medewerker van NRC Handelsblad. Als onderzoeker publiceerde hij over burgerinitiatief, politieke partijen, sociale cohesie en democratie,  met hier en daar ook een kinderboek (over Napoleons veldtocht in Rusland) of een bundel columns.

Menno Hurenkamp | Democratie als mensenwerk 1

Deze lezing is onderdeel van het brede programma ‘Staat van de Macht’ en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds.

Het programma ‘Staat van de Macht is een initiatief van een flinke groep bevlogen mensen. Er zitten heel wat vrijwillige uren in en ons streven is om kostendekkend te zijn. Tegelijkertijd willen we toegankelijk zijn voor iedereen en het laagdrempelig houden. Daarom stellen we een beperkt aantal gratis kaarten beschikbaar voor hen die op dit moment niet de financiële ruimte hebben een kaartje te kopen. Wil je gebruik maken van deze regeling? Stuur dan een kort mailtje naar hiske@koppelkerk.nl. Je staat op de gastenlijst zodra je een bevestiging per mail hebt ontvangen.

Wanneer?

Datum:
7 juni 2024
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 10 in voorverkoop (excl. servicekosten). Aan de deur €12,50.
 

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken