Laden Evenementen

Literair Café: Hanna Bervoets

  • Dit event is voorbij.

GEANNULEERD

Gevoel voor de tijdgeest & menselijke relaties

In 2021 schreef Hanna Bervoets het Boekenweekgeschenk ‘Wat wij zagen’. Dat was een mooie aanleiding om haar uit te nodigen voor het Literair Café bij de Koppelkerk. Het bezoek werd in verband met coronamaatregelen steeds uitgesteld, maar op vrijdag 24 mei is het dan toch zo ver.

Tekst gaat verder onder de foto.

Hanna Bervoets | Foto: Klaas-Hendrik Slump

Hanna Bervoets (1984, Amsterdam) is schrijver, essayist en scenarist. Zij publiceerde diverse romans, verschillende scenario’s, toneelstukken, korte verhalen en essays. Zij geeft hierin blijk van haar gevoel voor de tijdgeest. Overduidelijk bleek dat in het coronajaar 2020: kort daarvoor, in 2019, was Bervoets’ zevende roman verschenen, ‘Welkom in het rijk der zieken’. In deze roman staat de chronisch zieke Clay centraal. Hij komt in contact komt Marla, die eveneens lijdt aan een chronische aandoening. Bervoets, die zelf een bindweefselaandoening heeft, wil in deze roman bewust niet ingaan op ziektes die slechts tijdelijk zijn: de hoofdpersoon moet leren leven met zijn aandoening.

Die herkenbaarheid is ook al te vinden in Bervoets roman ‘Alles wat er was’ (2013). Acht personages in een gebouw komen in een lock-down terecht nadat er een explosie te horen is geweest. De roman opent met de vraag wie de ontstane situatie als eerste ‘de nieuwe situatie’ ging noemen. De formulering doet direct denken aan het jargon van de corona-persconferenties. Het ‘nieuwe normaal’ is bij Bervoets vooral beklemmend. Haar romanpersonages zijn geen individuen die alleen op de wereld staan. Uiteindelijk is dat een terugkerend motief in haar werk. Ook Bervoets’ bekroonde verhalenbundel ‘Een modern verlangen’ (2021) draait om menselijke relaties: tussen geliefden, vrienden, maar ook tussen mens en dier, ouder en kind, mens en ding. De bundel won in 2022 de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel van het jaar.

In Hanna Bervoets’ nieuwe roman Leer me alles wat je weet (2023) komt ‘medisch beschermheilige’ Daniel op voor alle zieken die niet voor zichzelf kunnen opkomen. Het is het verhaal van een tijdperk; zoals Bervoets in de VPRO Gids zegt: ‘Zo loopt Daniels opmars als held min of meer parallel aan de opkomst van het internet, en daarmee de patiëntenemancipatie. Maar het is net zo goed een universeel verhaal over liefde, vriendschap, pijn en eenzaamheid.’

Literair Café met Hanna Bervoets over thema’s als menselijke relaties, heldenstatus en de macht van kennis.

Hanna Bervoets 1

Deze lezing is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Lira Fonds.

Hanna Bervoets 2

In het programma ‘Staat van de Macht’ willen we gezamenlijk onderzoeken waar de huidige macht zich concentreert, welke vormen van tegenmacht er bestaan, welke rol burgerinitiatieven kunnen spelen en hoe we de kloof tussen burger en politiek kunnen verkleinen en tot meer verbondenheid kunnen komen.

Het project ‘Staat van de Macht’ door de Koppelkerk en Tg Smeedwerk wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Vfonds, VSBfonds en het Cultuurfonds.

Het programma ‘Staat van de Macht is een initiatief van een flinke groep bevlogen mensen. Er zitten heel wat vrijwillige uren in en ons streven is om kostendekkend te zijn. Tegelijkertijd willen we toegankelijk zijn voor iedereen en het laagdrempelig houden. Daarom stellen we een beperkt aantal gratis kaarten beschikbaar voor hen die op dit moment niet de financiële ruimte hebben een kaartje te kopen. Wil je gebruik maken van deze regeling? Stuur dan een kort mailtje naar hiske@koppelkerk.nl. Je staat op de gastenlijst zodra je een bevestiging per mail hebt ontvangen.

Wanneer?

Datum:
24 mei 2024
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 10.00 in voorverkoop (excl. ticketkosten). Aan de deur € 12,50
 

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken