Expositie: Cartooning Ukraine
- Dit event is voorbij.
Evenement Navigatie
Dit jaar staat in het teken van het programma ‘Staat van de Macht’. Tijdens dit project onderzoeken we gezamenlijk waar de huidige macht zich concentreert, welke vormen van tegenmacht er bestaan, welke rol burgerinitiatieven kunnen spelen en hoe we de kloof tussen burger en politiek kunnen verkleinen en tot meer verbondenheid kunnen komen.
Kunst kan een krachtige stem zijn in een wereld waar al te vaak de wapens worden opgepakt. Cartoonisten nemen de rol van tegenmacht met verve – en vaak met humor – op zich. Op vreedzame wijze, maar zonder zich te schikken in hun lot, drukken getalenteerde tekenaars op scherpe manier hun perspectief op de staat van de wereld uit.
Sinds de Russische invasie op 24 februari 2022 steunden de Oekraïense cartoonisten de strijd voor vrijheid met hun tekeningen. Ze willen niet lijden onder de dictatuur van Vladimir Poetin. Oekraïne is een onafhankelijk en democratisch land met vrijheid van meningsuiting. De meeste kunstenaars wonen nog steeds in Oekraïne, onder de dreiging van bombardementen, terwijl miljoenen burgers het land zijn ontvlucht.
Politieke en redactionele cartoons leveren altijd kritiek of maken een regering of politieke beweging belachelijk, ongeacht hun bedoelingen. Oekraïense cartoonisten willen vrij zijn en vechten voor vrijheid van meningsuiting.
“By drawing a few simple lines you can summarize a certain case, mock a political situation or expose lies”
De expositie ‘Cartooning Ukraine’ is tot stand gekomen in samenwerking met Ronald Bos, die al jarenlang media-aandacht genereert voor de indringende cartoons van kunstenaars uit zowel Oekraïne als Syrië. Hij publiceerde de bundels ‘Cartooning Syria’ en ‘Cartooning Ukraine’.
Deelnemende cartoonisten: Anna Sarvira, Valery Momot, Oleg Gutsol, Andryi Petrenko, Vladimir Kazanevsky, Viktor Holub, Viacheslav Kazanevsky, Sherhii Fedko, Leonid Storozhuk, Alexander Dubovsky, Valeriy Chmyriov, Oleksiy Kustovsky, Oleh Smal en Max Moshovsky.
In het programma ‘Staat van de Macht’ willen we gezamenlijk onderzoeken waar de huidige macht zich concentreert, welke vormen van tegenmacht er bestaan, welke rol burgerinitiatieven kunnen spelen en hoe we de kloof tussen burger en politiek kunnen verkleinen en tot meer verbondenheid kunnen komen.
Het project ‘Staat van de Macht’ door de Koppelkerk en Tg Smeedwerk wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Vfonds, VSBfonds en het Cultuurfonds