Expositie: Cartooning Ukraine

Dit jaar staat in het teken van  het programma ‘Staat van de Macht’. Tijdens dit project onderzoeken we gezamenlijk waar de huidige macht zich concentreert, welke vormen van tegenmacht er bestaan, welke rol burgerinitiatieven kunnen spelen en hoe we de kloof tussen burger en politiek kunnen verkleinen en tot meer verbondenheid kunnen komen.

Kunst kan een krachtige stem zijn in een wereld waar al te vaak de wapens worden opgepakt. Cartoonisten nemen de rol van tegenmacht met verve – en vaak met humor – op zich. Op vreedzame wijze, maar zonder zich te schikken in hun lot, drukken getalenteerde tekenaars op scherpe manier hun perspectief op de staat van de wereld uit.

Sinds de Russische invasie op 24 februari 2022 steunden de Oekraïense cartoonisten de strijd voor vrijheid met hun tekeningen. Ze willen niet lijden onder de dictatuur van Vladimir Poetin. Oekraïne is een onafhankelijk en democratisch land met vrijheid van meningsuiting. De meeste kunstenaars wonen nog steeds in Oekraïne, onder de dreiging van bombardementen, terwijl miljoenen burgers het land zijn ontvlucht.

Politieke en redactionele cartoons leveren altijd kritiek of maken een regering of politieke beweging belachelijk, ongeacht hun bedoelingen. Oekraïense cartoonisten willen vrij zijn en vechten voor vrijheid van meningsuiting.

“By drawing a few simple lines you can summarize a certain case, mock a political situation or expose lies”

Mwafaq Katt

(Syrië)

De expositie ‘Cartooning Ukraine’ is tot stand gekomen in samenwerking met Ronald Bos, die al jarenlang media-aandacht genereert voor de indringende cartoons van kunstenaars uit zowel Oekraïne als Syrië. Hij publiceerde de bundels ‘Cartooning Syria’ en ‘Cartooning Ukraine’.

Deelnemende cartoonisten: Anna Sarvira, Valery Momot, Oleg Gutsol, Andryi Petrenko, Vladimir Kazanevsky, Viktor Holub, Viacheslav Kazanevsky, Sherhii Fedko, Leonid Storozhuk, Alexander Dubovsky, Valeriy Chmyriov, Oleksiy Kustovsky, Oleh Smal en Max Moshovsky.

Cartooning Ukraine 1

In het programma ‘Staat van de Macht’ willen we gezamenlijk onderzoeken waar de huidige macht zich concentreert, welke vormen van tegenmacht er bestaan, welke rol burgerinitiatieven kunnen spelen en hoe we de kloof tussen burger en politiek kunnen verkleinen en tot meer verbondenheid kunnen komen.

Het project ‘Staat van de Macht’ door de Koppelkerk en Tg Smeedwerk wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Vfonds, VSBfonds en het Cultuurfonds

Expositie: Cartooning Ukraine

18 mei @ 11:00 - 14 jul @ 17:00

Kunst kan een krachtige stem zijn in een wereld waar al te vaak de wapens worden opgepakt. Cartoonisten nemen de rol van tegenmacht met verve – en vaak met humor - op zich. Op vreedzame wijze, maar zonder zich te schikken in hun lot, drukken getalenteerde tekenaars op scherpe manier hun perspectief op de staat van de wereld uit.

Excursie: Brussel – EU in één dag

31 mei @ 06:30 - 22:00

De EU voelt vaak als een ver-van-mijn-bed-show. Om de Europese Unie van dichtbij te ervaren, organiseert culturele vrijplaats de Koppelkerk samen met EUROPE DIRECT Bocholt op vrijdag 31 mei een excursie naar Brussel. Een unieke kans voor een kijkje achter de Brusselse schermen.

Film: De wereld van Carlijn

1 jun @ 20:30 - 22:30

Carlijn Kingma gaf filmmaker Ariane Greep toestemming haar te volgen vanaf de eerste dag dat ze begon met het tekenen van haar nieuwste project ‘Het Waterwerk van ons geld’, een gedetailleerde kaart van ons financiële stelsel. Het levert een boeiend document op waar geduld het sleutelwoord is.

Kenniscafé: Menno Hurenkamp | Democratie als mensenwerk

7 jun @ 20:00 - 22:00

Menno Hurenkamp (1971) is hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek. Hij studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Binnen het programma ‘Staat van de Macht’ is een gesprek over de staat van de democratie van groot belang. Immers: het zijn geen makkelijke tijden voor de democratie, die lokaal, nationaal en internationaal onder druk staat.

Workshop: Socratisch gesprek

9 jun @ 13:30 - 17:00

Om een goed gesprek te kunnen voeren, moet je vooral goed kunnen luisteren. Leren we dat wel, of wordt vooral van ons verwacht om ad rem te zijn en anderen te overtuigen van ons eigen standpunt? In een socratisch gesprek stellen we ons oordeel uit om te onderzoeken wat we denken en waarom.

Theater: Ik, alleen – door Tg Smeedwerk

14 jun @ 20:30 - 16 jun @ 22:30

'Ik, alleen' is een gloednieuw koningsdrama over koning Willem I. In dit theaterstuk worstelt Willem met zijn koninklijke macht en met wie hij is als mens. In juni te zien in het Vestingpark in Bredevoort. Daarna vervolgt het stuk zijn tocht naar Huis Landfort en kasteel Middachten.

Concert: De Niemanders – Gevangenisshow Reprise

22 jun @ 20:30 - 22:30

Songschrijvers Rocco Ostermann (Donnerwetter) en Wout Kemkens (Shaking Godspeed) speuren als embedded musicians gevangenissen af naar bijzondere verhalen en muzikanten. Op zoek naar de kantelpunten en sleutelmomenten in de levens van hen die de verkeerde keuzes hebben gemaakt.

18 mei 2024 t/m 14 juli 2024
Openingstijden:
Vrijdag: 11:00 - 17:00
Zaterdag: 11:00 - 17:00
Zondag: 11:00 - 17:00
€ 7 incl. koffie of thee.

Kerkzaal