Laden Evenementen

Expositie: Dichtbij het licht

 • Dit event is voorbij.

Ineke Weevers en
Dinie Wikkerink

een expositie geïnspireerd op het werk van Jan Mankes en Vilhelm Hammershøi

Ineke Weevers en Dinie Wikkerink maken werk waarin ‘licht ‘het belangrijkste thema is. Ineke tekent en schildert, Dinie fotografeert. Denkt Ineke vanuit het wit over licht, zo heeft Dinie juist het zwart nodig om het licht te laten stralen. Twee heel verschillende benaderingen. In de voorbereiding naar deze expositie werd duidelijk dat ze allebei grote bewondering hebben voor de schilders Jan Mankes en Vilhelm Hammershøi. De afspraak is toen gemaakt dat ze, los van elkaar, zich verdiepen in het werk van deze schilders. Daarbij denkend dat het mogelijk moet zijn zich te laten inspireren door beide grootheden, er iets van te leren en zo tot een gezamenlijke tentoonstelling te komen. Zogezegd zo gedaan.

In de boeken op tafel kunt u werk zien van de beide grootmeesters waardoor de exposanten zich hebben laten inspireren.

Tekst gaat verder onder de foto.
Dichtbij het licht 1

Ineke Weevers over haar werk:

”Wat mij boeit in Jan Mankes is dat hij de essentie van het onderwerp, vaak van alledaagse dingen, weet weer te geven. Het werk is realistisch aan de oppervlakte, maar het gaat hem om de binnenkant. Door het vereenvoudigen van het onderwerp en zijn manier van schilderen wordt er een onzichtbare werkelijkheid opgeroepen, een haast sprookjesachtige wereld.

Het werk van Vilhelm Hammershøi kende ik wel, maar ik had me er tot nu nooit zo erg in verdiept. Het spreekt me vooral aan doordat veel werken een leeg toneel lijken te zijn van een verhaal dat niet verteld wordt. Het stille en mysterieuze werk nodigt uit tot aandachtig kijken naar de uitgebalanceerde composities, de gevoelige penseelvoering en de subtiele nuances in grijze en witte tinten en zachte okers.

Beide kunstenaars hebben me er toe aangezet om, naast het abstracte werk, weer meer figuratief te gaan werken. De essentie van het landschap waar ik altijd naar op zoek ben, de beleving van het landschap, kan ik zo op een andere manier vormgeven.”

Dinie Wikkerink over haar werk:

“Voor het eerst maakte ik kennis met Vilhelm Hammershøi, ergens eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Ik zag in een museumwinkel het boek met de titel Solitude and Light van Hammershøi. Voor mij toen een volstrekt onbekende schilder. Ik werd getroffen door de afbeelding op het omslag en de andere werken in het boek.

Ruim twintig jaar later kwam ik in mijn boekenkast het boek van Vilhelm Hammershøi weer tegen. Ik was het vergeten, maar bij het weerzien was er een schok van herkenning. Het was duidelijk hoe in de loop van de tijd mijn werk op dat van Hammershøi is gaan lijken. Eenzelfde interesse voor licht en stille lege ruimtes. Het waren ook voor mij belangrijke thema’s geworden. 

De kennismaking met Mankes liep via het zien van zijn werk in museum More in Gorssel. Het zachte kwetsbare licht trof mij en heeft mij in de aanloop naar deze expositie opnieuw en anders leren kijken naar mijn fotografische onderwerpen. Beide schilders hebben mij beïnvloed. En in het geval van Mankes ook anders laten kijken naar het licht.

  Expositie: Cartooning Ukraine

  18 mei @ 11:00 - 14 jul @ 17:00

  Kunst kan een krachtige stem zijn in een wereld waar al te vaak de wapens worden opgepakt. Cartoonisten nemen de rol van tegenmacht met verve – en vaak met humor - op zich. Op vreedzame wijze, maar zonder zich te schikken in hun lot, drukken getalenteerde tekenaars op scherpe manier hun perspectief op de staat van de wereld uit.

  Expositie: Special Love – Grietje Bouman

  21 jun @ 11:00 - 4 aug @ 17:00

  ‘Special Love’ gaat over machtsverhoudingen binnen liefdevolle relaties. Hoewel de gefotografeerde mensen zich bewust waren van Grietjes aanwezigheid, heeft de fotograaf haar modellen gevraagd niet te poseren.

  Concert: De Niemanders – Gevangenisshow Reprise

  22 jun @ 20:30 - 22:30

  Songschrijvers Rocco Ostermann (Donnerwetter) en Wout Kemkens (Shaking Godspeed) speuren als embedded musicians gevangenissen af naar bijzondere verhalen en muzikanten. Op zoek naar de kantelpunten en sleutelmomenten in de levens van hen die de verkeerde keuzes hebben gemaakt.

Wanneer?

Datum:
3 mei 2024 t/m 16 juni 2024
Openingstijden:
Vrijdag: 11:00 - 17:00
Zaterdag: 11:00 - 17:00
Zondag: 11:00 - 17:00
Entree:
€ 7 incl. koffie of thee.
 

Waar?

Koppelkerk
Bovenzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken