Laden Evenementen

Kenniscafé: Suzanna Jansen: De omwenteling of de eeuw van de vrouw

  • Dit event is voorbij.

Suzanna Jansens debuut, Het Pauperparadijs (2008), was een groot succes. In haar nieuwe boek De omwenteling of de eeuw van de vrouw beschrijft ze het leven van haar eigen moeder, Betsy. ‘We moeten weten hoe lang er strijd is geleverd om gelijke rechten te krijgen, omdat we anders het risico lopen ze kwijt te raken.’

Tekst gaat verder onder de foto.
Suzanna Jansen | Foto: Mark Uyl

De eeuw van de vrouw – dus van ons allemaal

Betsy is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Toch tellen ze amper mee: ze krijgen minder loon, worden op hun trouwdag ontslagen en zijn bij wet handelingsonbekwaam. Honderd jaar later heeft Betsy’s dochter meer rechten en is haar wereld groter dan de huiskamer. In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo sterk – en daarmee dat van ons allemaal. Ook in De omwenteling kiest Suzanna Jansen voor een ‘kleine’ geschiedenis om de ‘grote’ te vertellen: haar moeder, haar vader, haar oudere zus en zijzelf vormen de rode draad. Met dit verhaal legt ze de achtergrond bloot van de genderverhoudingen van onze tijd.

Gewone mensenlevens – grote maatschappelijke ontwikkelingen

Suzanna Jansen is schrijfster en verteller. In haar boeken onderzoekt ze het verleden omdat ze het heden wil begrijpen. Het gaat haar om gewone mensenlevens, en hoe grote maatschappelijke ontwikkelingen daarop ingrijpen – armoede, de positie van vrouwen, de noodzaak om kunst te maken tegen de keer in, of wat er gebeurt als er in je land een oorlog uitbreekt. Als spreekster over haar werk biedt ze haar luisteraars een ander perspectief op onze tijd. In samenwerking maakte ze ook een audiotour, ze creëert luisterwandelingen door het decor van haar boeken, maakt en werkt mee aan theater en vertelvoorstellingen, en heeft nog veel meer plannen.

NRC over ‘De omwenteling’: ‘Een meeslepend verhaal dat uitnodigt nog eens na te denken over gezinsverhoudingen, toen en nu. Voor vrouwen en voor mannen.’
 
Suzanna Jansen bij Khalid & Sophie: ‘We moeten weten hoe lang er strijd is geleverd om gelijke rechten te krijgen, omdat we anders het risico lopen ze kwijt te raken.’

Suzanna Jansen: De omwenteling of de eeuw van de vrouw 1

Deze lezing is onderdeel van het brede programma ‘Staat van de Macht’ en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds.

Wanneer?

Datum:
26 april 2024
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 10 in voorverkoop (excl. servicekosten). Aan de deur €12,50.
 

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken