Laden Evenementen

Tegenlicht Meet Up: Democratie onder druk

  • Dit event is voorbij.

Op deze avond staat de VPRO Tegenlicht Meet Up in het teken van onze veranderende democratie. Vertrekpunt is de documentaire ‘Weerbare Democratie’: “De polarisatie (…) groeit, de electorale steun voor populisten is erg groot. Overal zijn grote groepen ‘ontevredenen’ te vinden. Is onze democratie sterk genoeg om deze kloof te overbruggen?”

Tekst gaat verder onder de foto.
Democratie onder druk 1

Democratie in Nederland en in de Achterhoek

Gaat het wel goed met de Nederlandse democratie? We kiezen onze volksvertegenwoordigers en hopen dat zij ons dan ook vertegenwoordigen. Dat doen ze vaak wel, maar soms ook niet. Er is een kloof ontstaan tussen de gevestigde machten en degenen die zich niet vertegenwoordigd voelen, het zogenaamde afgehaakte Nederland. De populistische vertegenwoordigers krijgen steeds meer vat op het proces en daar dreigt een afglijden naar totalitarisme. Hoe komen we van de huidige praktijk tot een betere en democratischer versie van de beste weg? Hoe betrekken we in de Achterhoek meer inwoners bij de democratie?

De Meet Up

We zien dat de democratie op de huidige manier vastloopt, de polarisatie neemt toe. Tijdens de Meet Up gaat het gesprek over mogelijke oplossingen/alternatieven aan de ‘systeemkant’ en aan de ‘mensenkant’. We willen nadenken hoe de groepen met elkaar in gesprek komen, hoe de verbinding gezocht kan worden. Hoe voelen meer mensen zich vertegenwoordigd? Hoe creëert het systeem meer vertrouwen?

Democratie bedreigd | Cartoon: Arend van Dam

Democratie bedreigd | Cartoon: Arend van Dam

De gasten van deze avond zijn:

Robin Koster en Martin Pragt zijn de gasten van deze avond. Robin Koster is strategisch adviseur en directeur bij Moventem, zij zijn koploper in het organiseren van burgerberaden, een praktisch instrument als aanvulling op de democratie?

Martin Pragt is actief in armoedebestrijding en werkt met ervaringsdeskundigen op het gebied van sociale uitsluiting. Hoe komen de bubbels met elkaar contact?

Bent u gewoon nieuwsgierig naar deze andere kijk op de zaak? Heeft u ideeën voor aanvullingen op het huidige democratisch stelsel? Ervaring in het overbruggen van de kloof? Praat mee!

De Meet Up vindt plaats op 2 februari 2024, 20:00 uur bij de Koppelkerk in Bredevoort. Tijdens deze avond gaan de gasten met het publiek in gesprek over kaders, kansen en ontwikkelingen in de democratie in het algemeen én in onze regio. De Tegenlicht-uitzending “De Weerbare Democratie” is te terug te kijken via de VPRO.

Tegenlicht Meet-up

De Meet Up vindt plaats op 2 februari, 20:00 uur bij de Koppelkerk te Bredevoort.

Het helpt ons in onze technische voorbereiding, wanneer u even de moeite neemt om zich aan te melden.

Een vrije gift voor de organisatie wordt op prijs gesteld.

Wanneer?

Datum:
2 februari 2024
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
Gratis , een vrije gift wordt op prijs gesteld
 

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken