Laden Evenementen

Workshop: Kalligrafie met Carien Engelhard

  • Dit event is voorbij.

De eerste expositie van 2024 in de bovenzaal zal zijn van Carien Engelhard (Amsterdam 1949), die sinds 2016 met veel plezier woont en werkt in Zutphen.

Carien Engelhard heeft de avondopleiding Rietveld Beeldhouwen gedaan en daarnaast volgde zij lessen schilderen, etsen en lithografie. Haar kunstzinnige vorming ging hand in hand met een wens om vergaarde kennis van de menselijke geest op te doen: ze heeft psychologie gestudeerd en als psychotherapeut gewerkt.

Tekst gaat verder onder de foto.

In 2016/2017 verbleef ze als ‘artist in residence in Xiamen (China) waar zij de beginselen van Chinese kalligrafie en schilderen leerde. In 2018 kreeg zij les in Nara (Japan) met name in Japanse vormen van kalligrafie. Naast het kalligraferen zelf leerde ze veel over de filosofische kanten van kalligrafie. Een echte kalligraaf worden vereist vele, vele jaren hard werk, dus naar eigen zeggen zal ze dat nooit worden, maar toch verbreedt de kunst van kalligrafie ook haar eigen tekenmogelijkheden.

De schoonheid van kalligraferen en de kunst die daaruit voortvloeit deelt Carien graag met anderen. Tijdens de expositieperiode zal daarom ook een workshop kalligrafie worden gegeven.

“In deze tijd van snelle technologische ontwikkelingen voelen we ons nederig worden als we de penseel opnemen. We voelen ons bevoordeeld dat we deel kunnen zijn van een oude en creatieve beschaving.”

Kazuaki Tanahashi (Japanse kalligrafiemeester)

Ervaring is voor deze workshop niet nodig; het is een mooie middag voor iedereen die:

  • graag tekent of schildert, nieuwsgierig is naar nieuwe technieken en deze wil oefenen;
  • de basiselementen en penseelstreken van de kalligrafie wil leren kennen en oefenen;
  • het prettig vindt om geconcentreerd en met aandacht te tekenen of te schilderen, of dit graag wil leren.

Carien zelf vertelt over haar workshop: 
‘We beginnen met een kleine en korte ‘aanwezigheidsoefening’: wat hebben mijn lichaamshouding en adem met de penseelstreek te maken? Hoe houd ik mijn penseel vast en hoe ziet een lijn met energie eruit? We oefenen een paar onderdelen van een karakter, om die tenslotte tot het karakter van Water bij elkaar te voegen. Het is veel voor een korte workshop; de bedoeling is dat je het het plezier van kalligraferen kan laten voelen. Met dat beleefde plezier, met de verworven technische vaardigheden en met enige kennis en respect voor de eeuwen oude traditie kun je later experimenteren in eigen werk.

Mijn kennis heb ik opgedaan in lessen die ik kreeg tijdens mijn 3 maanden durende verblijf in Xiamen (China) en later in Japan. In Japan gebruikt men vaak op Chinees schrift lijkende karakters, maar de penseel en de bewegingen worden anders gebruikt.’

Wil je meer dan één workshop?
In februari begint weer een cursus in het mooie atelier van Carien in Zutphen.
Voor meer informatie zie de website: www.carienengelhard.nl 

Wanneer?

Datum:
7 januari 2024
Tijd:
14:00 - 16:30
Entree:
€ 12.5 incl. materialen
 

Waar?

Koppelkerk
Bovenzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken