Laden Evenementen

Leesclub: Rechten voor de natuur – Jessica den Outer

>

Evenement Navigatie

Kan de natuur rechten krijgen? Op donderdag 16 november staat het boek ‘Rechten voor de natuur’ centraal in de leesclub van de Koppelkerk. In het boek presenteert milieujurist Jessica den Outer de snelst groeiende juridische beweging van de 21e eeuw: Rechten voor de Natuur. In de leesclub gaat een kleine groep lezers daarover met elkaar in gesprek.

 

Tekst gaat verder onder de foto.

Op steeds meer plaatsen in de wereld worden rivieren, bossen en bergen aangewezen als rechtspersonen, zoals ook bedrijven dat zijn. De natuur heeft recht om te bestaan, te floreren, te gedijen en ecologische processen in stand te houden. Deze Rechten voor de Natuur-beweging kan een belangrijke rol spelen in de landbouwtransitie, stelt milieujurist Jessica den Outer.

Bezorgde burgers geven de natuur een stem

Jessica den Outer dook in de verhalen achter de juridische emancipatie van kwetsbare ecosystemen in zeven landen – van de mystieke Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland tot het immense Amazone-regenwoud in Colombia. Het zijn bijna altijd bezorgde burgers geweest die hebben gezorgd voor veranderingen in de wet. In Spanje hebben 639.826 handtekeningen geleid tot de erkenning van rechten voor een ernstig vervuilde zoutwaterlagune, de Mar Menor. Ook in Nederland en België staan steeds meer mensen op voor de natuur.

“We vinden het heel normaal dat bedrijven, waterschappen en gemeenten rechtspersonen zijn.
Waarom zou een bos of rivier niet diezelfde status in het recht kunnen krijgen?”
 

Jessica den Outer

Jessica den Outer

Milieujurist

Den Outer studeerde Internationaal en Europees Recht en Internationaal Milieurecht. Tijdens haar studie ontdekt ze dat bestaande wet- en regelgeving de natuur onvoldoende beschermt, en dat er ook een andere aanpak mogelijk is. Sinds 2017 is ze betrokken bij de Rechten voor de Natuur-beweging. In 2019 werd ze aangewezen als één van de jongste experts op het gebied binnen het Harmony with Nature-netwerk van de Verenigde Naties. Daarnaast is Den Outer één van de initiatiefnemers van het project Maas in de Wet, dat pleit voor de rechtspersoonlijkheid van de Maas. De jonge mileujurist en auteur heeft onlangs het ‘Duurzame Lintje’ in ontvangst mogen nemen.

Tip

Koop het boek bij uw lokale boekhandel!

Wanneer?

Datum:
16 november 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
Gratis , een vrije gift is altijd welkom!
 

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken