Laden Evenementen

Kenniscafé: Inge Vleemingh over Kringloopworstelingen & natuurinclusieve dromen

  • Dit event is voorbij.

Huttentutolie, rauwe natuurhoning, zwigjes en langzaam groeiende kippen die afval eten.

Klinkt dit ouderwets – of is het juist de toekomst? ‘We leven hier als God in Frankrijk met weinig. Een eenvoudig leven in het teken van de seizoenen, goed eten en vrijheid’.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het runnen van een boerenbedrijf is niet makkelijk, zeker wanneer de boer ervoor kiest alles anders te doen dan de huidige normen voorschrijven. Daartegenover staat het boerenleven op het Achterhoekse platteland dat eenvoudig en simpel is. Iedereen vindt iets van de boerensector en waar kun je nou beter je boerengevoel toetsen dan op het boerenerf zelf? Inge Vleemingh van de Goed Gevulde Boerderij vertelt  over de tegenstellingen waar ze als boer mee te maken heeft. Hoe kun je als koplopende kringloopboer met een ouderwets gemengd bedrijf de zevenkoppige draak die regelgeving heet te lijf gaan – en wat blijft er over van de idealistische droom die je ooit had?

Inge Vleemingh over Kringloopworstelingen & natuurinclusieve dromen 1

Inge Vleemingh & Heimen Vos van de Goed Gevulde Boerderij delen hun dromen, kennis en idealen graag met anderen: ‘Op onze natuurinclusieve kringloopboerderij De Goed Gevulde in Halle (Achterhoek) maken wij sinds 2017 diverse producten door natuur, plant, dier en boer met elkaar in verbinding te brengen. We leven hier als God in Frankrijk met weinig. Een eenvoudig leven in het teken van de seizoenen, goed eten en vrijheid. We voorzien in ons eigen voedsel en energie en proberen weinig te verbruiken.’

Leven met wat het land biedt, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar op de Goed Gevulde Boerderij komt die droom tot leven. ‘Op ruim 17 hectare telen wij onder andere bak- en brouwwaardig graan voor whiskey, bier en brood. Daarnaast telen wij huttentut: een bijzonder gewas voor de arme Achterhoekse zandgrond, dat een gezonde bodem, knuffelolie en eiwitrijk voer oplevert. Andere teelten zijn quinoa, amarant en kruidenrijk gras. De gewassen rouleren en leveren nectar voor nuttige plaagbestrijders en bijen (honing!). Alles wordt uitgevoerd zonder kerende grondbewerkingen, geen drijf- of kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen.’

Kennis, ervaring en mooie verhalen delen doet Inge heel graag op de boerderij die ze samen met Heimen vormgaf, en daarnaast neemt ze het verhaal van de Goed Gevulde Boerderij heel graag mee het land in. Op vrijdag 20 oktober is Inge Vleemingh bij de Koppelkerk voor een lezing over deze idealistische manier van een boerenbedrijf runnen.

Deze Kenniscafé-avond hoort tot het project ‘Bouwen aan de Toekomst’. Deze is mede mogelijk gemaakt door ­financiële ondersteuning door de Provincie Gelderland.

Inge Vleemingh over Kringloopworstelingen & natuurinclusieve dromen 2

Wanneer?

Datum:
20 oktober 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 10.00 in voorverkoop (excl. ticketkosten). Aan de deur € 12,50
 

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken