Laden Evenementen

Leesclub: Het tij tegen – Herman Tjeenk Willink

  • Dit event is voorbij.

Op woensdag 4 oktober staat het boek ‘Het tij tegen’ van Herman Tjeenk Willink centraal in de leesclub van de Koppelkerk. In het boek spreekt de Minister van Staat opnieuw zijn zorgen uit over de staat van de Nederlandse democratie. Wat is de eigenlijke verantwoordelijkheid van de politiek? En hoe kan het vertrouwen in de democratie worden hersteld? In de leesclub gaat een kleine groep lezers in gesprek over het boek.

Tekst gaat verder onder de foto.

Herman Tjeenk Willink waarschuwt de Nederlandse politiek al decennialang voor het feit dat het vertrouwen in de democratie wegsijpelt. Hoe is dat gebeurd? Volgens Herman Tjeenk Willink komt dat doordat politici in een andere taal zijn gaan spreken: de taal van economen en managers. Hiermee is de aandacht in de politiek verschoven van waarden naar koopwaar; van rechtvaardigheid naar rendement.

De eigenlijke functie van de politiek

De overheid moet volgens Herman Tjeenk Willink in haar beleid én functioneren voldoen aan de eisen van democratie en recht. Die bieden burgers zekerheid: de zekerheid dat ieder zijn zegje kan doen en wordt gehoord, de zekerheid dat ieder gelijk is voor de wet en rechtsbescherming geniet, de zekerheid dat de overheid zegt wat zij doet en doet wat zij moet doen. 

Uitholling van de democratische rechtstaat

Door de dominantie van het geld als ijkpunt voor beleid en het managementdenken zijn die zekerheden gestaag uitgehold, bepleit Tjeenk Willink. Dáártegen komen burgers in opstand. Juist nu ingrijpende veranderingen nodig zijn, ontbreken vertrouwen en draagvlak. In ‘Het tij tegen’ gaat Tjeenk Willink na hoe het zover kon komen, en vooral: wat eraan te doen valt, en door wie.

Herman Tjeenk Willink

Herman Tjeenk Willink

Minister van Staat

Minister van Staat Herman Tjeenk Willink (1942) was onder meer voorzitter van de Eerste Kamer, vicepresident van de Raad van State en meermaals kabinetsinformateur. Hij publiceerde recentelijk de boeken ‘Groter denken, kleiner doen’ (PrinsjesBoekenPrijs 2019) en ‘Kan de overheid crises aan?’. In 2022 ontving hij de PrinsjesPrijs vanwege zijn bijzondere betekenis voor het parlement en de democratie in Nederland.

Tip

Koop het boek bij uw lokale boekhandel!

Wanneer?

Datum:
4 oktober 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
Gratis , een vrije gift is altijd welkom!
 

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken