Laden Evenementen

Tegenlicht Meet Up: De prijs van AI

  • Dit event is voorbij.

Op deze vrijdagavond 8 september duikt de Meet-up van de Koppelkerk te Bredevoort in de wereld van de kunstmatige intelligentie (AI). Kansen en bedreigingen komen aan de orde. Wat is AI, hoe hebben we er mee te maken, waarvoor moeten we opletten en betekent het echt een omwenteling zoals de uitvinding van de stoommachine of internet?

Tekst gaat verder onder de foto.
De prijs van AI 1

Nieuwste generatie AI

Generative AI is het nieuwste buzzword in Silicon Valley. In Silicon Valley zoemt het enthousiasme over de potentie van de nieuwste generatie van deze technologie,  gebaseerd op grootschalige taalmodellen. Af en toe staat er ook iemand op die waarschuwt voor de gevaren – deze krachtige technologie staat op het punt om álles te veranderen.

Ware kosten

In Silicon Valley heeft men liever dat we spreken over onze documenten ‘in de cloud’ en dat we niet nadenken over de eindeloze rijen stroom slurpende servers op een industrieterrein aan de andere kant van de planeet waar onze data staan, of de Syriers die die data labelen voor de volgende generatie generative AI.

Achter het recente succes van AI gaat het gebruik van alsmaar grotere datasets en steeds grotere rekenkracht schuil. Steeds meer data, steeds meer processoren: wie even uitzoomt, ziet dat AI óók een steeds hongeriger beest is, dat gevoed moet worden: met grondstoffen, data, en heel veel niet- of slechtbetaalde arbeid. Een systeem van uitbuiting op industriële schaal, met grote gevolgen voor de aarde en de mens.

De prijs van AI 2

De mens geketend

Van het zweet van mijnwerkers die het silicium voor de computerchips winnen, de mensen in lagelonenlanden die de afbeeldingen voor de databases labelen tot uiteindelijk ons allemaal, de vorm van de onbetaalde arbeid die we veelal onbewust met onze online foto’s, ons online gebabbel, geklik en geswype, als gratis grondstof aan de grote techbedrijven leveren – bewust of onbewust dragen we eraan bij.

De VPRO Tegenlicht uitzending “De prijs van AI” die de basis voor deze meet up geeft mensen een gezicht, waarvan Big Tech liever niet heeft dat u ze ziet, en spreekt met mensen die zich bezighouden met het ontleden van de wereldwijde AI-industrie.

 Ethiek

Een dimensie, die we naast de vragen, die de documentaire opwerpt en aanbiedt, ook nog toe willen voegen is: welke ethische /morele kaders heeft AI nodig om mens en maatschappij te dienen? Wat

Binnenkort maken we onze gasten bekend.

Tegenlicht Meet-up

De Meet Up vindt plaats op 8 september 2023, 20:00 uur bij de Koppelkerk te Bredevoort.

Het helpt ons in onze technische voorbereiding, wanneer u even de moeite neemt om zich via de website aan te melden.

Een vrije gift voor de organisatie wordt op prijs gesteld.

De prijs van AI 3

Wanneer?

Datum:
8 september 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
Gratis , een vrije gift wordt op prijs gesteld
 

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken