Laden Evenementen

Kenniscafé: Dirk De Wachter

Waar vind je troost als het noodlot je treft?

Op vrijdagavond 18 augustus was de bekende Vlaamse ‘verdrietdokter’ Dirk de Wachter te gast in culturele vrijplaats de Koppelkerk – hij geeft aan: ‘bij leven en welzijn’. In het dagelijks leven staat De Wachter mensen bij in de moeilijke situaties in het leven, maar nu trof het noodlot hemzelf: kanker. Tijdens zijn ziekbed onderzocht De Wachter hoe hij in confrontatie met de levensbedreigende ziekte troost vond.

 

Tekst gaat verder onder de foto.

Dirk De Wachter. (c) KU Leuven

Een ‘verdrietdokter’, zo noemt psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter zichzelf. Al jaren roept hij op om niet het grote geluk na te jagen, maar ook de mindere kanten van het leven te omarmen. Nu trof de mindere kant van het leven hemzelf in alle hevigheid: uitgezaaide kanker. De vooruitzichten zijn onzeker. Waarin vindt en vond De Wachter troost?

Troost vinden

Voordat het noodlot De Wachter trof was hij altijd groot pleitbezorger van lijfelijk contact, wezenlijke verbinding aangaan met de ander, kunst, literatuur en het koesteren van ‘het kleine goede’. Hoe verhouden zijn gedachten over de grote vragen van het leven zich tot zijn eigen ervaring van verdriet en onzekerheid? Waar vindt hij houvast en hoop in periodes met medische tegenslagen en ‘ongelukkigheid’? En: hoe heeft de ziekte zijn denken veranderd?

De Wachter vertelt uit eigen ervaring wat hij in zijn eigen ziekbed als het meest wezenlijk en troostrijk heeft ervaren. Welke lessen trekt hij hieruit voor het menszijn? Deze inzichten en ervaringen schreef hij op in zijn boek ‘Vertroostingen’.

Tekst gaat verder onder de video.

Criticus van de westerse consumptiemaatschappij

Dirk De Wachter (1960) is een Vlaams psychiater, psychotherapeut, systeem- en gezinstherapeut en hoogleraar aan de KU Leuven. Al jaren schrijft hij artikelen en publicaties voor diverse kranten. Bij het brede publiek werd hij bekend met zijn boek ‘Borderline Times’ uit 2012 waarin hij kritiek uitte op de westerse samenleving. Daarna volgde een aantal boeken waarin hij zijn visie op het leven, op geluk, en op de liefde in onze consumptiemaatschappij deelt, zoals ‘De kunst van het ongelukkig zijn’. De Wachter is een graag geziene gast op culturele podia en de Vlaamse en Nederlandse televisie.

Wanneer?

Datum:
18 augustus 2023 t/m 31 december 2024
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken