Laden Evenementen

Leesclub: De asielloterij – Ruud Koopmans

  • Dit event is voorbij.

Op maandag 14 augustus leest de Koppelkerk het boek ‘De asielloterij’ van Ruud Koopmans in de leesclub. In het boek laat Koopmans (hoogleraar sociologie en migratie) zien waarom het Europese asielbeleid contraproductief is, maar ook hoe het beter zou kunnen, als we daarvoor de politieke moed hebben. In de leesclub gaat een kleine groep lezers samen in gesprek over het boek.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het kabinet is er onlangs om gevallen: het asielvraagstuk. Het Europese asielrecht heeft het dodelijkste migratiesysteem ter wereld in het leven geroepen. Meer dan twintigduizend mensen zijn onderweg naar Europa om het leven gekomen. Velen wagen desondanks de tocht, want wie binnen is, kan meestal blijven.

Loterij

De beste kansen in deze asielloterij hebben jonge mannen die zich de diensten van mensensmokkelaars kunnen veroorloven. Velen die onze hulp harder nodig hebben blijven achter. Kansloze asielzoekers zijn sterk oververtegenwoordigd in de criminaliteit, en de asieltoestroom veroorzaakt telkens overbelasting van de opvang- en integratiecapaciteiten.

Maatschappelijke splijtzwam

Dat maakt het asielvraagstuk tot een maatschappelijke splijtzwam die wezenlijk aan de opkomst van het rechtspopulisme heeft bijgedragen. Bovendien maakt het ons chantabel door autoritaire heersers als Erdoğan, Loekasjenko en Poetin. Waarom is het asielbeleid contraproductief? Hoe zou het beter kunnen? En: wat is daarvoor nodig? Die antwoorden beantwoordt Ruud Koopmans in zijn boek.

Ruud Koopmans

Ruud Koopmans

hoogleraar sociologie

Ruud Koopmans (1961) is hoogleraar sociologie en migratie aan de Humboldt Universiteit en onderzoeksdirecteur aan het Wissenschaftszentrum in Berlijn (WZB). Hij is auteur van boeken en opiniestukken in binnen- en buitenland over migratie, sociale bewegingen en Europese integratie. Hij schreef eerder Het vervallen huis van de islam (2019, 7de druk).

 

Foto: David Ausserhofer

Tip

Koop het boek bij uw lokale boekhandel!

Wanneer?

Datum:
14 augustus 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
Gratis , een vrije gift is altijd welkom!
 

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken