Laden Evenementen

Expositie: In het diepe

  • Dit event is voorbij.
>

Evenement Navigatie

Van 9 juli tot en met 3 september laat de Koppelkerk werk van pas afgestudeerde kunstenaars zien in de expositie ‘In het diepe’. Vanaf 2023 gaat de kunstcommissie van de Koppelkerk elk jaar actief op zoek naar jong talent met spannend werk voor de zomerexpositie.

Tekst gaat verder onder de foto.

De Koppelkerk is een kunstpodium waar zowel beginnende kunstenaars als gevestigde namen zich kunnen laten zien en waar kunst een actieve dialoog aangaat: de uiteenlopende werken gaan onderling een interactie aan, en omdat er in de Koppelkerk ook andere activiteiten plaatsvinden, worden alle bezoekers actief uitgenodigd om met een frisse blik naar kunst te kijken: men komt voor een concert, een lezing of een boekenmarkt, voor koffie & taart en gezellig bijkletsen, en men gaat naar huis met een bredere blik.

Jonge kunst, oude stad

Het idee van ‘In het diepe’ is juist te prikkelen door een veelheid aan materiaal, media en verschijningsvormen. Wat de kunstenaars van ‘In het diepe’ bindt, is hun geheel eigen manier van werken, een werkwijze die zij allen in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld, in een tijd die fundamenteel anders is dan de tijd waarin kunstenaars met een lange staat van dienst hun eerste kennis en ervaring opdeden. Wat doet dat met het werk, met de thematiek, met het medium? Middenin het historische stadje Bredevoort, in het monument Koppelkerk, aan de rand van het land, laten we graag jonge, uitgevlogen kunstenaars zien die ons misschien wel op een nieuwe manier naar de wereld laten kijken.

Diepere lagen

De titel ‘In het diepe’ heeft betrekking op het beruchte ‘zwarte gat’ waar mensen die iets afronden soms in vallen. Jarenlang ben je gevoed door een opleiding of een andere intensieve periode, en dan loopt het af. Je kijkt er naar uit: je wil naar de finish, je wil het volbracht hebben, je snakt naar meer eigen ruimte en eigen invulling, en als het eenmaal zover is, dan ontbreekt soms elke motivatie. ‘In het diepe’ verwijst ook naar diepere lagen. Op het moment dat een bezoeker oog in oog staat met een kunstwerk, dan kan het een oppervlakkige ontmoeting zijn. In de tentoonstelling worden bezoekers juist uitgenodigd om een trede dieper te gaan. Soms raakt een werk iemand meteen, soms is daar iets meer voor nodig. Elk weekend biedt de Koppelkerk zelf instaprondleidingen aan. Op deze manier leert een bezoeker meer over het werk van de kunstenaar, maar soms ook over zijn of haar eigen manier van kijken.

Thema

Hoewel er geen overkoepelend thema is vastgesteld voor deze expositie, zien we misschien toch iets van een rode draad binnen de verscheidenheid van de werken. Er worden zeer persoonlijke verhalen verteld: over familie, over relaties met andere mensen en de eigen omgeving; over vervreemding, het absurde & de banaliteit van het dagelijks leven. Wat ook opvalt, is dat een grote nieuwsgierigheid naar materialen en werkwijzen uit het werk spreekt, bijvoorbeeld in het werk van Frida Berntsen, die met veel geduld planten stoomt tussen zijde, of Roman Knol, die zijn olieverfschilderijen verder bewerkt met houtskool en pastelkrijt; Bobby Veldhuizen mixt zowel materialen als stijlen en gaat zo als alchemist met filosofische blik de wereld in.

Deelnemende kunstenaars

In de expositie is het werk te zien van de volgende kunstenaars: Willemijn Bolks, Stijn van Casteren, Sara van Vliet, Roman Knol, Paul Verheul, Frida Berntsen, Eddy Eustache en Bobby Veldhuizen. Hun werk viel op tijdens de afstudeerexposities in 2022 van de Gerrit Rietveld Academie, AKI Enschede, Artez Arnhem, Minerva Groningen en Sint Joost Breda.

Wanneer?

Datum:
9 juli 2023 t/m 3 september 2023
Openingstijden:
Vrijdag: 11:00 - 17:00
Zaterdag: 11:00 - 17:00
Zondag: 11:00 - 17:00
Entree:
€ 6 incl. koffie of thee. Rondleidingen om 14.00 en 15.00 uur.
 

Waar?

Koppelkerk
Kerkzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken