Laden Evenementen

Kunstlezing: Cobra

  • Dit event is voorbij.

Op vrijdagavond 30 juni geeft kunsthistorica Maria Driessen een kunstlezing in de Koppelkerk in Bredevoort. Ditmaal is het onderwerp de invloedrijke na-oorlogse avant-gardebeweging van kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland: Cobra

 

Tekst gaat verder onder de foto.
Oranje Object  - Egill Jacobsen 1940

Inspiratie uit kindertekeningen

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Cobra werd opgericht. Ver vóór de oprichting van Cobra, in de jaren dertig, was er in Denemarken al een groep jonge kunstenaars actief met experimentele kunstuitingen. Onder andere Asger Jorn, Eljer Bille, Egill Jacobsen en Sonja Ferlov zetten zich af tegen de gevestigde orde en haalden hun inspiratie uit kindertekeningen, volkskunst, werken van psychiatrische patiënten en de Scandinavische mythologie. Ook kunstenaars uit hun eigen tijd waren van invloed, zoals Miró, Picasso en Klee.

Muurschildering met o.a. Karel Appel | Nationaal Archief

Blijvende invloed van een kortstondig broederschap

Na 1945 kwamen jonge Nederlandse kunstenaars in contact met hun Deense kunstbroeders in de zoektocht naar vernieuwing. Karel Appel, Constant en Corneille zijn het meest bekend. Op 8 november 1948 werd in Café Notre Dame in Parijs het pamflet la cause était étendue ondertekend en daarmee was de beweging een feit. Hoewel de groep al in 1951 ophield te bestaan, is de invloed tot op heden zichtbaar in de beeldende kunst.

Praktische informatie

Dit jubileumjaar wordt de 75e verjaardag van de Cobra-beweging gevierd. Een mooie aanleiding om deze kunstlezing bij te wonen!

Wanneer?

Datum:
30 juni 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 10 in voorverkoop (excl. ticketkosten). Aan de deur € 12,50
 

Waar?

Koppelkerk
Kerkzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken