Laden Evenementen

Leesclub: Zorg. Een betere kijk op de mens – Lynn Berger

  • Dit event is voorbij.

Op maandag 26 juni staat in de leesclub van de Koppelkerk het boek ‘Zorg. Een betere kijk op de mens’ van schrijver en journalist Lynn Berger (De Correspondent) centraal. Het boek laat zien hoe allesomvattend zorg is, maar ook hoe onzichtbaar. Daardoor denderen we ongemerkt af op het grootste zorginfarct ooit. In de leesclub gaat een kleine groep lezers in gesprek over het boek.

Tekst gaat verder onder de foto.

Iedereen heeft zorg nodig. Zonder zorg worden kinderen niet groot, zieken niet beter en ouderen niet oud. Zorg is waar de menselijke beschaving mee begon. En wat de maatschappij iedere dag draaiende houdt. Zorg is wat mensen mensen maakt. Maar als zorg zo belangrijk is, waarom zorgen we er dan zo slecht voor?

Grootste zorgcrisis ooit

Op dit moment werkt ongeveer één op de zes werkenden in de zorg. Als onze zorgbehoefte zich blijft ontwikkelen zoals verwacht, zal dat in 2060 één op de drie moeten zijn. Ondertussen zal het aantal beschikbare mantelzorgers per 85-plusser afnemen van ongeveer vijftien in 2015 naar nog maar zes in 2040, volgens de Sociaal-Economische Raad. We denderen af op de grootste zorgcrisis ooit.

Protesterende huisartsen

Waarom staat dit niet iedere dag op de voorpagina van alle kranten? De sector slaat steeds vaker alarm, zoals huisartsen die demonstreren tegen de te hoge werkdruk. En als huisartsen demonstreren is er écht iets aan de hand. Dat doen ze namelijk vrijwel nooit. In 2021 verlieten 138 jonge huisartsen het vak vanwege de oplopende werkdruk.  Dat was het hoogste aantal in een decennium. Toch is er relatief weinig aandacht voor in de media, samenleving en politiek.

Lynn Berger

Lynn Berger

Journalist en schrijver

Journalist en schrijver Lynn Berger (verbonden aan het journalistieke platform De Correspondent) schreef een urgent boek over de staat van de Nederlandse zorg, in de breedste zin van het woord. Over waarom ‘zorg’ zo fundamenteel en belangrijk is, en we het toch zo vaak over het hoofd zien. En verwaarlozen.

Zorg. Een betere kijk op de mens - Lynn Berger 1

We stevenen af op een immens zorginfarct. Wat kan het tij nog keren?

Een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show! Dit keer zonder Jesse, maar mét correspondent Zorg Lynn Berger. In haar nieuwe boek legt ze uit waarom zorg – in de breedste zin van het woord – onder druk staat én wat we daaraan kunnen doen.
 
 

Tip

Koop het boek bij uw lokale boekhandel!

Wanneer?

Datum:
26 juni 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
Gratis , een vrije gift is altijd welkom!
 

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken