Laden Evenementen

Literair Café: Hanna Bervoets

  • Dit event is voorbij.

UITGESTELD – Helaas hebben wij moeten besluiten om het interview met Hanna Bervoets uit te stellen.
Samen zoeken wij naar een alternatieve datum.

 

Gevoel voor de tijdgeest & menselijke relaties

In 2021 schreef Hanna Bervoets het Boekenweekgeschenk ‘Wat wij zagen’. Dat was een mooie aanleiding om haar uit te nodigen voor het Literair Café bij de Koppelkerk. Het bezoek werd in verband met coronamaatregelen steeds uitgesteld, maar op vrijdag 23 juni is het dan toch zo ver.

Tekst gaat verder onder de foto.

Hanna Bervoets | Foto: Klaas-Hendrik Slump

Hanna Bervoets (1984, Amsterdam) is schrijver, essayist en scenarist. Zij publiceerde diverse romans, verschillende scenario’s, toneelstukken, korte verhalen en essays. Zij geeft hierin blijk van haar gevoel voor de tijdgeest. Overduidelijk bleek dat in het coronajaar 2020: kort daarvoor, in 2019, was Bervoets’ zevende roman verschenen, ‘Welkom in het rijk der zieken’. In deze roman staat de chronisch zieke Clay centraal. Hij komt in contact komt Marla, die eveneens lijdt aan een chronische aandoening. Bervoets, die zelf een bindweefselaandoening heeft, wil in deze roman bewust niet ingaan op ziektes die slechts tijdelijk zijn: de hoofdpersoon moet leren leven met zijn aandoening.

Die herkenbaarheid is ook al te vinden in Bervoets roman ‘Alles wat er was’ (2013). Acht personages in een gebouw komen in een lock-down terecht nadat er een explosie te horen is geweest. De roman opent met de vraag wie de ontstane situatie als eerste ‘de nieuwe situatie’ ging noemen. De formulering doet direct denken aan het jargon van de corona-persconferenties. Het ‘nieuwe normaal’ is bij Bervoets vooral beklemmend. Haar romanpersonages zijn geen individuen die alleen op de wereld staan. Uiteindelijk is dat een terugkerend motief in haar werk. Ook Bervoets’ bekroonde verhalenbundel ‘Een modern verlangen’ (2021) draait om menselijke relaties: tussen geliefden, vrienden, maar ook tussen mens en dier, ouder en kind, mens en ding. De bundel won in 2022 de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel van het jaar.

Tijdens het Literair Café op 23 juni zal Bervoets worden geïnterviewd over deze belangrijke en herkenbare thema’s.

Wanneer?

Datum:
23 juni 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 10.00 in voorverkoop (excl. ticketkosten). Aan de deur € 12,50
 

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken