Leesclub: Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper – Jaap Scholten

• Dit event is voorbij.

Op woensdag 17 mei staat in de leesclub van de Koppelkerk het boek ‘Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper’ van Jaap Scholten centraal. In het boek doet Scholten verslag van zijn betrokkenheid bij de huidige oorlog in Oekraïne. In de leesclub gaat een kleine groep lezers in gesprek over het boek.

Jaap Scholten | Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper

Turbulente roadtrip door Oekraïne

Een turbulente roadtrip door Oekraïne tijdens de eerste honderd dagen van de oorlog. Zo zou je het boek kunnen omschrijven. Maar ook als een uniek verslag van de moed, veerkracht en eensgezindheid die de invasie bij de bevolking heeft losgemaakt.

Als op 24 februari 2022 Russische tanks Oekraïne binnen rollen, begeeft Jaap Scholten zich vanuit Hongarije naar de grens om een jong gezin uit Kyiv te helpen. In de weken die volgen raakt hij meer en meer betrokken bij de strijd. Scholten zamelt geld in voor drones, reist in zijn pick-up door het land in oorlog en bezoekt een begrafenis in Irpin met de directrice van een Kyivse cake-fabriek. Van een Amerikaanse sniper hoort Scholten over het leven aan het front en over de reddingsactie van een zes dagen oude baby uit een ondergronds ziekenhuis in Marioepol.

Jaap Scholten

Schrijver

Jaap Scholten (1963, Enschede) woont sinds 2003 in Hongarije, afwisselend in Boedapest en op het platteland. Scholten debuteerde in 1990 met de verhalenbundel Bavianehaar en chipolatapudding, gevolgd in 1995 met de roman Tachtig, die de longlist voor de AKO Literatuurprijs bereikte, evenals Morgenster (2000). De wet van Spengler (2008) werd door Selexyz uitgeroepen tot Boek van het Jaar. Met Kameraad Baron kwam hij op de shortlist voor de Bob den Uyl-prijs en won hij de Libris Geschiedenis Prijs 2011. Zijn boeken en verhalen zijn vertaald in het Engels, Duits, Frans, Hongaars, Kroatisch en Roemeens. In 2014 publiceerde Scholten Horizon City bij AFdH Uitgevers. Zijn roman Suikerbastaard – waarin Frederik Spengler, het hoofdpersonage uit De wet van Spengler, weer zijn opwachting maakte – verscheen in april 2020, bij AFdH en Uitgeverij Pluim. De roman werd in 2021 bekroond met de fictieprijs Overijssel Verwoord. Afgelopen jaar verscheen zijn nieuwste boek.

Foto: Annina Romita

Tip

Koop het boek bij uw lokale boekhandel!

17 mei 2023
Zaal open:
Gratis , een vrije gift is altijd welkom!

Boekencafé