Kenniscafé: Huilprofessor Ad Vingerhoets
- Dit event is voorbij.
Evenement Navigatie
GEANNULEERD. Er wordt naar een vervangende datum gezocht.
De wetenschap van waterlanders of: het mysterie van de traan
Wanneer hebt u voor het laatst gehuild? Wat was de aanleiding? Voelde u zich daarna beter? Kan de wetenschap het mysterie van de traan ontrafelen? Ad Vingerhoets, hoogleraar emotie en welbevinden, heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar menselijk huilen.
Huilen is menselijk gedrag; dieren doen het niet, weet de professor van Tilburg University. Er zijn wel dieren die in de kindertijd vocaal huilen. Mensen huilen hun hele leven, waarbij het vocale huilen in de loop der jaren plaats maakt voor stilletjes huilen met tranen. In de babytijd huilen meisjes en jongens evenveel, terwijl er bij volwassen huilers juist wel verschil is tussen mannen en vrouwen. Wat ook verandert is de reden waarom mensen huilen: tranen om fysieke pijn vloeien bij jonge kinderen rijkelijk , bij volwassenen veel minder.
Vingerhoets onderzocht huilgedrag onder duizenden mensen in tientallen landen. Op basis van zijn onderzoek stelt de wetenschapper dat het bij huilen gaat om het maken van verbinding. Hij zegt: ‘Tranen zijn vooral een signaal dat we behoefte hebben aan contact en hulp, omdat we alleen zijn of ons machteloos voelen en dus behoefte hebben aan hulp en troost.’
Ad Vingerhoets
voorm. hoogleraar aan Tilburg Univerity
Psycholoog Ad Vingerhoets was tot en met 2019 hoogleraar aan Tilburg Univercity. Na zijn emeritaat zette hij zijn wetenschappelijk onderzoek naar huilen voort.
In het Kenniscafé deelt Ad Vingerhoets bevindingen uit verschillende huilonderzoeken. De resultaten vertellen bijvoorbeeld meer over waar, wanneer en met wie we huilen. Ook valt er veel te vertellen over het verschil tussen huilen bij negatieve emoties enerzijds en vreugdetranen anderzijds; en over hoe we huilende mensen waarderen: oordelen we positiever als we bij iemand tranen zien; leiden tranen tot een negatiever beeld of maakt het niets uit?