Laden Evenementen

Expositie: Gelatenboek – Thea Zweerink

  • Dit event is voorbij.

Thea Zweerink schildert mensen met een verhaal – welk verhaal is niet altijd duidelijk zichtbaar, maar wel voelbaar. Oude foto’s uit bijvoorbeeld fotoalbums, kranten en van internet zijn haar inspiratiebron en zo schildert ze veelal onbekende mensen.

Tekst gaat verder onder de foto.
Gelatenboek | Thea Zweerink

Daartoe hanteert ze verschillende technieken en materialen: vaak schildert ze in olieverf, maar ook tekeningen en werken in inkt, acryl, thinnerdrukken en installaties maken deel uit van haar werk. De duidelijk zichtbare lagen in de werken duiden op een tijd die geweest is; haar werken roepen dan ook een gevoel van herinnering en nagedachtenis op.

Begin 2022 lag Nederland nog plat vanwege corona. We hadden alle tijd om iets te bedenken en rustig aan het werk te blijven. Als schilder van gezichten kwam Thea Zweerink op het idee om een oproep te doen, gericht aan haar ‘vrienden’ op Facebook, ‘het boek van de gezichten’: mensen werden uitgenodigd om een foto van zichzelf op te sturen, om daar een eigen ‘Gelatenboek’ van te maken. Ze werd flink aan het werk gezet door de vele reacties. Om de uiteenlopende foto’s met elkaar te verbinden, heeft ze ervoor gekozen om elk portret op een rond doek te schilderen. Gedurende het hele jaar 2022 zijn er gestaag nieuwe werken bij gekomen en inmiddels zijn er circa 60 schilderijtjes gemaakt die gezamenlijk een mooie plek verdienen als ‘Gelatenboek’.

De bovenzaal van de Koppelkerk valt nu die eer ten deel. Niet alleen de schilderijen, maar ook het proces krijgt daar een plek; haar zoektocht naar de juiste vorm, werken op papier, het boekje met de foto’s en een overzichtsboekje met alle schilderijtjes. Zo is de cirkel weer rond: echte mensen met echte levens stuurden een digitale foto via Facebook, en zo belanden ze als schilderij in een fysiek Gelatenboek, waar ze weer gezien worden door echte mensen met echte levens – die er misschien wel een foto van plaatsen op Facebook.

Gelatenboek | Thea Zweerink

Wanneer?

Datum:
21 april 2023 t/m 29 mei 2023
Openingstijden:
Vrijdag: 11:00 - 17:00
Zaterdag: 11:00 - 17:00
Zondag: 11:00 - 17:00
Entree:
€ 6 incl. koffie of thee. Thea is zelf aanwezig op 23 april en 28 mei van 14-16 uur.
 

Waar?

Koppelkerk
Bovenzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken