Laden Evenementen

Leesclub: Verschuivingen – Stefan Hertmans

  • Dit event is voorbij.

Op donderdag 5 januari staat in de leesclub van de Koppelkerk het boek ‘Verschuivingen’ van schrijver Stefan Hertmans centraal: een essay over de tijd waarin wij leven. Een kleine groep lezers gaat met elkaar in gesprek over het boek.

 

 

 

Tekst gaat verder onder de foto.

Jonathan Holslag | Van muur tot muur

Poging de eigen tijd te duiden

‘De tijdgenoot weet niets,’ zei de Duits-Joodse schrijver Victor Klemperer tijdens het nazibewind. Wat kun je zeggen over de eigen tijd? Eén ding voelen we allen, denkt Stefan Hertmans: dit is een tijd van overgang naar iets wat we nog maar heel gedeeltelijk beginnen te begrijpen. Het besef dat we niets weten, ontslaat ons volgens Hertmans niet van de taak om op zijn minst te proberen, om tendensen te herkennen, om kritisch naar de macht te kijken, onze eigen privileges te bevragen, om te speuren naar de verschuivingen die aan de gang zijn. Hertmans’ eigen poging resulteerde in zijn boek ‘Verschuivingen’.

Een tijd van klimaatcrisis, neoliberalisme en migratie

Het boek ‘Verschuivingen’ is te lezen als een twintigtal afzonderlijke korte essays, maar ook te zien als één stevig doorwrocht boek vol bedenkingen over de staat van de wereld. Die gedachten cirkelen rond de drie ontwikkelingen die Hertmans signaleert als de belangrijkste tendensen van onze tijd: de klimaatcrisis, de wankelende neoliberale wereldorde en migratie, en de verwevenheid tussen die drie.

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans

Schrijver

Stefan Hertmans (1951) publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. Zijn werk werd veelvuldig beloond met prijzen in zowel Vlaanderen en Nederland. Hij vestigde zijn naam als dichter met de bundels ‘Muziek voor de overtocht’ en ‘Goya als hond’, en als romancier met werken als ‘Naar Merelbeke’, ‘Gestolde wolken’ en ‘Oorlog en terpentijn’.

 

Foto: Saskia Vanderstichele

Tip

Koop het boek bij uw lokale boekhandel!

Wanneer?

Datum:
5 januari 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
Gratis , een vrije gift is altijd welkom!
 

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken