Laden Evenementen

Kenniscafé: Nieuwe Koude Oorlog of Nieuwe Wereldorde?

  • Dit event is voorbij.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne is de term ‘Nieuwe Koude Oorlog’ weer in zwang. Rusland en het Westen staan lijnrecht tegenover elkaar, de vrees voor nucleaire wapens is weer terug en Poetin lijkt op een nieuwe Stalin. Maar is dit wel een nieuwe Koude Oorlog? Laurien Crump, voormalig universitair hoofddocent en expert in het Oekraïneconflict, geeft een lezing in het Kenniscafé.

Tekst gaat verder onder de foto.
Nieuwe Koude Oorlog of Nieuwe Wereldorde?

Is het Oekraïneconflict een botsing van ideologieën? Staan er twee bondgenootschappen tegenover elkaar? Hoe zit het met de theorie van ‘Mutually Assured Destruction’: de militaire strategie die ervan uitgaat dat gebruik van nucleaire wapens op grote schaal door één van twee zijden resulteert in de totale vernietiging van zowel de aanvaller als de verdediger? En wat is er precies ‘koud’ aan deze oorlog?

Of begin van een Nieuwe Wereldorde?

In deze lezing werpt Laurien Crump een kritisch licht op alle bovenstaande vragen. Ze zal putten uit haar archiefonderzoek naar de Koude Oorlog en uit verschillende gesprekken met diplomaten om de huidige crisis in Europese veiligheid te duiden. Daarbij zal ze ook de vraag stellen of er niet veeleer sprake is van het begin van een Nieuwe Wereldorde en, zo ja, wat daar de contouren van zouden kunnen zijn.

Dr. Laurien Crump

Dr. Laurien Crump

Laurien Crump is voormalig universitair hoofddocent Geschiedenis en Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is ze een veel geziene gast in de Nederlandse media als expert in het Oekraïneconflict. Onlangs verruilde Crump de Randstad voor de Achterhoek. Pendelen tussen Utrecht en de Achterhoek was goed te doen, maar ze wilde geen Randstedeling zijn die hier wel woont, maar niet werkt. Thans is ze rector van middelbare school Schaersvoorde in Aalten.

Wanneer?

Datum:
8 december 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 10.00 (excl. ticketkosten). Scholieren/Studententicket: € 7,50 (excl. ticketkosten).
 

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken