Laden Evenementen

Kunstlezing: Antony Gormley

  • Dit event is voorbij.

Antony Gormley is een van de meest beroemde en invloedrijke beeldhouwers van dit moment. Met zijn metershoge sculpturen en installaties weet hij keer op keer het menselijk lichaam opnieuw te verbeelden. Op vrijdag 2 december vertelt kunsthistorica Maria Driessen meer over het leven en werk van Gormley. De lezing vindt plaats ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Calling on the body’, die tot eind februari 2023 te zien zal zijn in het Lehmbruckmuseum in Duisburg.

 

Tekst gaat verder onder de foto.
Exposure van Antony Gromley |Fotograaf Bram Schilling

Mensfiguren

Het menselijk lichaam staat in bijna al het werk van Antony Gormley (1950) centraal. Hij benadert dit eeuwenoude onderwerp op zijn eigen, unieke wijze. Met zijn sculpturen en installaties stelt hij fundamentele vragen over de relatie tussen de mens met de natuur en de kosmos. Hij onderzoekt de ruimte die de mens inneemt in zijn omgeving; tussen het bewustzijn in een menselijk lichaam en het menselijk lichaam in de wereld.

De meeste van Gormleys mensfiguren zijn levensgroot, in de verhoudingen van zijn eigen lichaam. Naast de mensfiguren ontwikkelt Gormley verrassende installaties waarbij hij door ingrepen in de ruimte de kijker dwingt zich tot die gecreëerde ruimte te verhouden.

Exposure

Een bekend werk van hem is “Angel of the North” dat in 1998 werd geplaatst in Gateshead in Engeland. Het is een baken van buitengewone proporties voor Noordoost Engeland en ontdoet de omgeving van zijn alledaagsheid. Hetzelfde effect heeft het beeld “Exposure” nabij Lelystad: een gigantisch gehurkt mensfiguur in een stalen constructie die aan een elektriciteitsmast doet denken. Het is een kolossaal kunstwerk dat onder de hemel ver boven de bezoeker uittorent, en daarmee nietig en gigantisch tegelijk is.

Wanneer?

Datum:
2 december 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 10 (excl. ticketkosten) Studenten/scholieren betalen € 7,50.
 

Waar?

Koppelkerk
Kerkzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken