Laden Evenementen

Leesclub: Jonathan Holslag – Van muur tot muur

  • Dit event is voorbij.

Op donderdag 24 november staat in de leesclub van de Koppelkerk het boek ‘Van muur tot muur’ van de Vlaamse politicoloog Jonathan Holslag centraal. In zijn omvangrijke boek beschrijft hij de wereldpolitiek tussen de val van de Berlijnse muur en de bouw van de muur van Trump. Een kleine groep lezers gaat met elkaar in gesprek over het boek.

 

 

Tekst gaat verder onder de foto.

Jonathan Holslag | Van muur tot muur

Het einde van een gouden tijdperk

Het jaar 1989 luidde een nieuwe periode van vrijheid en welvaart in. Dertig jaar later lijkt dit gouden tijdperk voorbij. Waar ging het mis? Hoe kan het dat het ideaal van globalisering en van internationale verbondenheid teloorging?

Hoe het Westen aan zichzelf ten onder ging

Jonathan Holslag navigeert langs de kalme zeeën en kolkende stromen die de wereldpolitiek sinds 1989 gekend heeft. Hij vertelt hoe de westerse hegemonie ten onder ging aan groeiend consumentisme, ongelijke handel en halfbakken diplomatieke betrokkenheid. Holslag laat zien hoe tegelijkertijd andere machten, zoals China en Rusland, konden groeien. Met verve ontrafelt hij de draden van dit verhaal, en toont dat het niet zozeer de ambitie van China, de sluwheid van Poetin of de hebzucht van Afrikaanse heersers was die tot deze donkerte geleid heeft; het was de onkunde van het Westen.

Lessen voor de toekomst

‘Van muur tot muur’ is een boek dat diepgaande vragen stelt. Hoe zijn we op dit punt gekomen? En welke lessen kunnen we leren van de politieke arrogantie en zelfgenoegzaamheid in onze recente geschiedenis?

Jonathan Holslag

Jonathan Holslag

Politicoloog

Jonathan Holslag (Sint-Niklaas, 1981) is een Belgische politicoloog en Chinakenner. Hij promoveerde in 2011 tot doctor aan de Vrije Universiteit Brussel op het proefschrift ‘Een onderzoek naar de limieten van de economische en militaire macht van China’. Van zijn hand verschenen verder o.a. ‘De Nieuwe Zijderoute: China op het economische strijdpad’ (2019) en ‘Vrede en oorlog: een wereldgeschiedenis’ (2018).

Tip

Koop het boek bij uw lokale boekhandel!

Wanneer?

Datum:
24 november 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
Gratis , een vrije gift is altijd welkom!
 

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken