Laden Evenementen

Breekijzer Soos: Anja Ligtenberg

  • Dit event is voorbij.

Op woensdag 2 november is fotografe Anja Ligtenberg te gast in de Koppelkerk tijdens de openbare Soosavond van het kunstenaarscollectief Breekijzer. Ligtenberg vertelt deze avond meer over haar werk ‘Seeing The Unseen’, een project rondom fotografie met blinden, slechtzienden en zienden.

 

Tekst gaat verder onder de foto.
Fotografe Anja Ligtenberg

Anja Lichtenberg

Anja Lichtenberg (1967) studeerde aan het International Center of Photography in New York richting documentaire fotografie en fotojournalistiek. Vanaf 2003 heeft ze het project ‘Seeing The Unseen’ gestart. Sindsdien geeft ze met deze techniek uiteenlopende workshops. Daarnaast organiseert ze langlopende projecten in samenwerking met jongeren op scholen en met musea zoals FOAM Fotografiemuseum in Amsterdam, het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Nederlands Foto Museum in Rotterdam. 

Anja Ligtenberg 1

Lightpainting

Om te kunnen fotograferen met blinden en slechtzienden maakt Anja Ligtenberg gebruik van de methode ‘lightpainting’. Door te schilderen met licht kunnen zij een foto maken en werken met een medium dat voor hen op het eerste gezicht onmogelijk lijkt.
Daarnaast zorgt deze bijzondere werkwijze voor een gelijkwaardige samenwerking. De werkwijze is namelijk voor blinden en zienden gelijk. Hierdoor ontstaat er wederzijds begrip en verdwijnen vooroordelen.

Demonstratie

Tijdens de lezing zal Anja Ligtenberg meer inzicht geven in fotograferen met blinden. Ze laat diverse foto’s zien en vertelt de bijbehorende verhalen. Ten slotte zal ze een demonstratie geven van de techniek door ter plekke een foto te maken met liefhebbers uit het publiek.

Eindresultaat van de demonstratie | Anja Ligtenberg
Anja Ligtenberg 2

Breekijzer Soos

Iedere maand organiseert het Kunstenaarscollectief Breekijzer een Soos. Dit is een avond waarbij de kunst en het kunstenaarschap centraal staat. Elke avond heeft een ander thema; van een lezing van een bekende kunstenaar en een avond over subsidies tot een bijeenkomst over beeldrechten. Kunstenaars uit de Achterhoek en over de grens zijn van harte welkom om elkaar tijdens deze avonden te ontmoeten.

Wanneer?

Datum:
2 november 2022
Tijd:
19:30 - 21:30
Zaal open:
19:00 uur
Entree:
Gratis maar een vrije gift is zéker welkom!
 

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken