Laden Evenementen

Tolerantie College: De grenzen van tolerantie – Bastiaan Rijpkema

  • Dit event is voorbij.

‘Als we ongelimiteerd tolerant zijn, zelfs tegenover hen die zelf intolerant zijn, dan zal de tolerante mens te gronde gaan, en met hem de tolerantie’, aldus Popper in 1945. Waar liggen de grenzen van tolerantie? Daarover spreekt Hoogleraar Verdraagzaamheid en Rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema in het Tolerantie College.

Weerbare democratie

Hoe ver reikt democratische tolerantie?

Op verschillende plekken in de wereld staat de democratie onder druk. Maar moet een democratie zichzelf verdedigen tegen antidemocratische partijen? Of moet een democratie juist neutraal blijven? Deze vragen staan centraal in het debat over de weerbare democratie. Rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema bespreekt deze traditie van denken over de grenzen van verdraagzaamheid tijdens het tweede Tolerantie College in de Koppelkerk. Dat doet hij aan de hand van vele voorbeelden, van de Verenigde Staten tot Nederland, en in dialoog met het publiek.

Bastiaan Rijpkema

Bastiaan Rijpkema

Rechtsfilosoof en jurist

Bastiaan Rijpkema (1987) is bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid en universitair hoofddocent aan respectievelijk de faculteiten Geesteswetenschappen en Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Zijn bekendste boek is Weerbare democratie (2015). Voor zijn onderzoek naar democratische zelfverdediging won hij de Prinsjesboekenprijs 2016 en de New Scientist Wetenschapstalent-prijs 2017. Rijpkema schrijft een driewekelijkse column voor De Groene Amsterdammer.

Wanneer?

Datum:
13 oktober 2022 t/m 31 december 2022
Entree:
Gratis
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken