Laden Evenementen

Tegenlicht Meet Up: Gendergelijkheid – zijn wie je bent

  • Dit event is voorbij.

We worden, nog voor we geboren zijn, in hokjes als jongen-meisje geplaatst, maar wat als je niet in zo’n standaard hokje past? Met drie interessante gasten gaan we vrijdag 30 september in gesprek over gendergelijkheid – zijn wie je bent – tijdens de Meet Up in de Koppelkerk in Bredevoort. Wat betekenen gender en identiteit in de wereld van vandaag? Wat zijn maatschappelijke knelpunten en kansen?

Global Goal-Gendergelijkheid

Gendergelijkheid

‘Dames en heren’ is op het perron vervangen door ‘Beste reizigers’, op steeds meer plekken zijn genderneutrale toiletten te vinden en sinds enkele jaren worden er paspoorten uitgegeven met een ‘X’-vermelding waar normaal gesproken ‘man’ of ‘vrouw’ staat. De grenzen tussen man en vrouw vervagen. Er komt steeds meer ruimte voor mensen die zich niet met het één of het ander identificeren.

Toch gaat het allemaal niet vanzelf. Zo moet iemand die aangeduid wil worden met een ‘X’ in het paspoort eerst naar de rechter, komen transgenders minder makkelijk aan een baan en krijgt de LHBTIQ+ gemeenschap nog regelmatig te maken met geweld. Het stigma is nog steeds groot. Hoe kan men in de Achterhoek voor meer acceptatie en gelijkheid zorgen?

LHBTI++

Seksuele geaardheid kent vele gradaties, sommige zijn bekender dan andere. Sommige zijn al breder geaccepteerd, getolereerd, worden gezien en besproken. Anders zijn dan de massa is net als op andere onderwerpen regelmatig een issue. Waarom eigenlijk? Wat doen we er zelf (actief) mee? Voor deze Meet Up nemen we de Tegenlicht-documentaire ‘Beste Reiziger‘ als basis.

In gesprek met ervaringsdeskundigen

In de Tegenlicht Meet Up Bredevoort gaan we deze avond onderzoeken wat ‘gelijke kansen voor iedereen’ in deze context zou betekenen. Dit doen we in gesprek met elkaar en een drietal interessante gasten. Te gast zijn Kirsten Visser, Noor Hamstra en Ricardo Brouwer. Met hen spreken we over het vieren van diversiteit, inclusie en overal zichtbaar jezelf mogen zijn. 

Kirsten Visser haar dochter bleek in 2011 toch echt een jongen te zijn. Sinds enkele jaren begeleidt ze met haar bedrijf ‘Trans-Parents’ ouders van transgender kinderen. Vanuit haar ervaringen vertelt ze meer over de diversiteit in gender, genderidentiteit en hoe ingewikkeld het leven kan zijn voor transpersonen. 

Noor Hamstra is huisarts in de Achterhoek en actief in ‘Roze in Wit‘. Roze in Wit staat voor meer zichtbaarheid van LHBTI+ in de zorgsector. Bestuur en achterban zijn artsen, artsen in opleiding en basisartsen.

Ricardo Brouwer, geboren in Leeuwarden, identificeert zichzelf als cisgender en homosexueel. Ricardo deelt zijn ervaringen over opgroeien als homoseksuele jongen in de provincie. Ricardo is sinds 1 juli voorzitter van het COC Midden-Gelderland dat onder andere voorlichtingen geeft op scholen over genderidentiteit en seksuele diversiteit.

De gasten voor vanavond zijn:

Kirsten Visser

Kirsten Visser

Directeur 'Trans-Parents'

Noor Hamstra

Noor Hamstra

Huisarts en actief in 'Roze in Wit'

Ricardo Brouwer

Ricardo Brouwer

voorzitter van het COC Midden-Gelderland

Wanneer?

Datum:
30 september 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
Gratis ,maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijsgesteld
 

Waar?

Koppelkerk
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken