Laden Evenementen

Tegenlicht meet up: Gendergelijkheid – zijn wie je bent

We worden, nog voor we geboren zijn, in hokjes als jongen-meisje geplaatst, maar wat als je niet in zo’n standaard hokje past? Met twee interessante gasten gaan we vrijdag 30 september in gesprek over gendergelijkheid – zijn wie je bent tijdens de Meet Up in de Koppelkerk in Bredevoort. Wat betekenen gender en identiteit in de wereld van vandaag? Wat zijn maatschappelijke knelpunten en kansen?

Tekst gaat verder onder de foto.

Gendergelijkheid - zijn wie je bent 1

Gendergelijkheid

‘Dames en heren’ is op het perron vervangen door ‘Beste reizigers’, op steeds meer plekken zijn genderneutrale toiletten te vinden en sinds enkele jaren worden er paspoorten uitgegeven met een ‘X’-vermelding waar normaal gesproken ‘man’ of ‘vrouw’ staat. De grenzen tussen man en vrouw vervagen. Er komt steeds meer ruimte voor mensen die zich niet met het één of het ander identificeren.

Toch gaat het allemaal niet vanzelf. Zo moet iemand die aangeduid wil worden met een ‘X’ in het paspoort eerst naar de rechter, komen transgenders minder makkelijk aan een baan en krijgt de LHBTIQ+ gemeenschap nog regelmatig te maken met geweld. Het stigma is nog steeds groot. Hoe kan men in de Achterhoek voor meer acceptatie en gelijkheid zorgen?

LHBTI++

Seksuele geaardheid kent vele gradaties, sommige zijn bekender dan andere. Sommige zijn al breder geaccepteerd, getolereerd, worden gezien, besproken. Anders zijn dan de massa is net als op andere onderwerpen regelmatig een issue. Waarom eigenlijk? Wat doen we er zelf (actief) mee? Voor deze Meet Up nemen we de Tegenlicht-documentaire “Beste Reiziger” als basis.

In gesprek met ervaringsdeskundigen

In de Tegenlicht Meet Up Bredevoort gaan we deze avond op onderzoek naar wat ‘gelijke kansen voor iedereen’ in deze context zou betekenen. Dit doen we in gesprek met elkaar en een tweetal interessante gasten. Te gast zijn Kirsten Visser en Derek Westerveld. Met hen spreken we over het vieren van diversiteit, inclusie en overal zichtbaar jezelf mogen zijn.

Kirsten Visser haar dochter bleek in 2011 toch echt een jongen te zijn. Sinds enkele jaren begeleidt ze met haar bedrijf ‘Trans-Parents’ ouders van transgender kinderen. Vanuit haar ervaringen vertelt ze meer over de diversiteit in gender, genderidentiteit en hoe ingewikkeld het leven kan zijn voor transpersonen.

Derek Westervelt, geboren in een buurtschap van de gemeente Aalten, deelt zijn ervaringen over opgroeien als homoseksuele jongen in de Achterhoek en daarbuiten. Na zijn middelbare schooltijd was Derek onder meer actief als onderdeel van het voorlichtingsteam van COC Regio Nijmegen dat voorlichtingen geeft op allerlei scholen over genderidentiteit en seksuele diversiteit.

Meet Up Bredevoort

De Meet Up in de Koppelkerk reikt Achterhoekers informatie aan over actuele ontwikkelingen in hun omgeving. Niet alleen de twee sprekers komen aan het woord, maar ook bezoekers krijgen de gelegenheid om hun kennis en ervaring te delen. De avond is onderdeel van het nevenprogramma van de tentoonstelling ‘Vrijheid, gelijkheid en eigenheid’, waarmee de Koppelkerk laat zien dat iedereen mag zijn die men wil zijn. De gespreksleiding is in handen van Anke Sitter.

Gendergelijkheid - zijn wie je bent 2

Wanneer?

Datum:
30 september 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
Gratis een vrije gift wordt op prijs gesteld
 

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken