Laden Evenementen

Film: Hannah Arendt

  • Dit event is voorbij.

De film toont het verhaal van de Duits-Joodse filosofe Hannah Arendt, een eigenzinnige vrouw die tegen de stroom in durfde te gaan. Met haar boek ‘De banaliteit van het kwaad’, dat zij schreef naar aanleiding van het Adolf Eichmannproces, maakte zij een controverse los. Met haar ideeën veranderde ze de wereld. 

 

 

Tekst gaat verder onder de foto.

Film: Hannah Arendt

Arendt, gespeeld door Barbara Sukowa, vlucht voor de nazi’s naar Amerika waar ze gaat werken als journalist en docent. In de jaren zestig neemt ze een baan aan bij de krant ‘The New Yorker’ en mag ze verslag doen van het proces van de SS’er Adolf Eichmann in Israël. Ze omschrijft hem niet als een gruwelijk monster, maar als een nietszeggend mannetje. Iets dat bij veel mensen in het verkeerde keelgat schiet. Men zag het boek als een verdediging van Eichmann en een aanklacht tegen de Joodse leiders.

De banaliteit van het kwaad

In de film wordt op een boeiende manier de theorie van Hannah Arendt verteld. Zo sluit de film af met een slottoespraak, waarin Arendt aan een groep studenten vertelt dat het proces van Eichmann over een type misdaad ging dat voorheen nog niet bestond. Het was niet een systeem of een ideologie die werd berecht, het was alleen een man die terechtstond voor zijn daden. Eichmann toonde aan dat het grote kwaad wordt begaan door ‘niemand’, mensen zonder motieven of bedoelingen. Arendt omschreef dit als de banaliteit van het kwaad.

Hannah Arendt

Hannah Arendt

Hannah Arendt (Linden bij Hannover, 14 oktober 1906 – New York, 4 december 1975) was een Duits-Amerikaans Joods filosofe en politiek denker, die uit Duitsland vluchtte voor het nationaalsocialisme en de Jodenvervolging en zich met name verdiepte in totalitaire politieke systemen. Aanvankelijk schreef zij in het Duits, later vooral in het Engels. (Bron: Wikipedia)

Wanneer?

Datum:
26 augustus 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
€ 7.50 incl. ticketkosten en popcorn
 

Waar?

Koppelkerk
Boekencafé
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken