Liefdeslezing: Frank Meester

Op vrijdagavond 19 augustus komt Frank Meester naar de Koppelkerk voor een lezing over de huidige staat van de liefde. Frank Meester is filosoof, schrijft voor Filosofie Magazine, de Volkskrant en geeft les bij The School of Life in Amsterdam.

Frank Meester - foto: Valerie Granberg

Heden ten dagen is de basis voor de liefdesrelatie vooral gelegen in het gevoel. Dat was een halve eeuw geleden wel anders. Toen gaven religie en economische belangen met name de doorslag bij het ja-woord. Welke consequenties heeft deze verandering gehad op onze kijk op de liefde? En hoe werken onze ideeën door in de verwachtingen die we van de liefde hebben? Dit zal in de lezing van Frank Meester worden verkend. Behalve ingaan op het heden zal hij ook een blik op de toekomst werpen: technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op zullen waarschijnlijk een grote invloed hebben op ons liefdesleven. Een relatie met een robot, is dat een reëel toekomstscenario?

Breed liefdesprogramma in Bredevoort

De lezing is onderdeel van het project ‘De staat van de liefde’ waarin culturele vrijplaats de Koppelkerk samen met Dorst Theater deze nazomer met een breed cultureel programma stilstaat hoe de liefde in de loop der tijd is veranderd. We zijn zelfstandiger en onafhankelijker van elkaar dan ooit na de pijlsnelle vooruitgang in de vorige eeuw, die ruim baan gaven aan zelfverwezenlijking, economische vooruitgang, ontkerkelijking, internet, vrouwenemancipatie en de pil, maar zijn daarvan de gevolgen voor de liefde?

Over Frank Meester

Van de hand van Frank Meester  verschenen eerder verschillende boeken. Hij schreef een boek over ijdelheid – Zie mij – en samen met zijn broer Maarten Meester schreef hij over de geschiedenis van filosofie en religie. Onlangs verscheen zijn laatste boek Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen. Pleidooi voor inconsequentie, over de onmogelijkheid om consequent te zijn, hoe graag we dat ook zouden willen.

Frank Meester 1

Mede mogelijk gemaakt door

Het programma ‘Staat van de Liefde’ wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsors, de Gemeente Aalten, het Letterenfonds, het Lirafonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en verschillende Bredevoortse sponsors: The English Bookshop, De Heerlyckheid, Twee Bruggen en goudsmid Elcerlyck.

De overige evenementen in het programma 'De staat van de liefde'

Expositie: Pop Up De Taal van de liefde

29 jul @ 11:00 - 11 sep @ 17:00

Volop kunstenaars in diverse genres en stijlen: vanaf 29 juli verandert de bovenzaal van de Koppelkerk in een tijdelijke Pop Up museum van de liefde. Uit een veelvoud aan inzendingen selecteert de Koppelkerk zo’n 40 werken die te zien zijn in de tentoonstelling 'De taal van de liefde'.

Cursus: Argentijnse tango (3 lessen)

21 aug @ 19:30 - 4 sep @ 21:30

De Argentijnse tango is de ultieme dans van de liefde. Net als bij de liefde, draait de tango niet om vaste regels, maar vooral om het gevoelsmatig en lichamelijk aanvoelen van de ander. Op drie achtereenvolgende zondagavonden vanaf 21 augustus geeft internationale tangodanseres en -docent Lizelot de Stiger samen met haar danspartner Jillis de Winter in de Koppelkerk in Bredevoort een basiscursus in Argentijnse tango. Geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Theater: Hij en Zij komen op in een bootje

25 aug @ 20:00 - 22:00

Van 25 tot en met 28 augustus wordt de voorstelling ‘Hij en Zij komen op in een bootje’ opnieuw gespeeld op de Grote Gracht in Bredevoort. Vorig jaar al te zien en in een mum van tijd uitverkocht. Een nieuwe kans om dit juweeltje te aanschouwen en te beleven.

Kenniscafé: Stine Jensen over zelfliefde

2 sep @ 20:00 - 22:00

Op vrijdag 2 september komt Stine Jensen naar de Koppelkerk in Bredevoort voor een interactieve lezing over zelfliefde. Deze nazomer wordt in Bredevoort met een breed cultureel programma 'De staat van de liefde' nader onderzocht vanuit allerlei disciplines. Ook het actief deelnemen aan deze lezing is hier onderdeel van.

Concert: Aznavour mon amour

3 sep @ 20:30 - 22:30

Op zaterdag 3 september brengt zangeres Britta Maria met haar driekoppige band een ode aan de bekende Franse chansonnier, componist en tekstschrijver Charles Aznavour (1924-2018) in de Koppelkerk in Bredevoort. De man die Frankrijk en uiteindelijk de hele wereld veroverde met zijn prachtige chansons d’amour, waarvan waarschijnlijk ‘La bohème’ en ‘She’ de bekendste zijn.

19 augustus 2022
Zaal open:
€ 10 (excl. ticketkosten)

Kerkzaal