Tolerantie College: 2. De grenzen van tolerantie

‘Als we ongelimiteerd tolerant zijn, zelfs tegenover hen die zelf intolerant zijn, dan zal de tolerante mens te gronde gaan, en met hem de tolerantie’, aldus Popper in 1945. Waar liggen de grenzen van tolerantie? Daarover spreekt Hoogleraar Verdraagzaamheid en Rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema in het tweede Tolerantie College, op vrijdag 20 mei in de Koppelkerk.
Weerbare democratie

Hoe ver reikt democratische tolerantie? Op verschillende plekken in de wereld staat de democratie onder druk. Maar moet een democratie zichzelf verdedigen tegen antidemocratische partijen? Of moet een democratie juist neutraal blijven? Deze vragen staan centraal in het debat over de weerbare democratie. Rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema bespreekt deze traditie van denken over de grenzen van verdraagzaamheid tijdens het tweede Tolerantie College in de Koppelkerk. Dat doet hij aan de hand van vele voorbeelden, van de Verenigde Staten tot Nederland, en in dialoog met het publiek.

Bastiaan Rijkema

Rechtsfilosoof en jurist

Bastiaan Rijpkema (1987) is bijzonder hoogleraar Verdraagzaamheid en universitair hoofddocent aan respectievelijk de faculteiten Geesteswetenschappen en Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Zijn bekendste boek is Weerbare democratie (2015). Voor zijn onderzoek naar democratische zelfverdediging won hij de Prinsjesboekenprijs 2016 en de New Scientist Wetenschapstalent-prijs 2017. Rijpkema schrijft een driewekelijkse column voor De Groene Amsterdammer.

Tolerantie College: 3. Religie en tolerantie

9 jun @ 20:00 - 22:00

De tolerantie in onze maatschappij staat onder druk. Om die reden staat de Koppelkerk dit jaar met vier prominente wetenschappers stil bij wat tolerantie betekent, en wat het van ons als burger vraagt. In het derde Tolerantie College op donderdag 9 juni gaat historicus, theoloog en predikant Leen den Besten in op het thema ‘Religie en tolerantie’. Hoe leven we vreedzaam samen in een samenleving met een veelvoud aan religies?

Tolerantie College: 4. De dialoog tussen andersdenkenden

22 sep @ 20:00 - 22:00

De Koppelkerk staat in het kader van het herdenkingsjaar 1572 met vier Tolerantie Colleges van prominente wetenschappers stil wat tolerantie betekent en van ons als burger vraagt. De polarisatie vierde hoogtij in 1572, maar ook nu staan partijen lijnrecht tegenover elkaar - denk alleen maar aan het coronadebat. Op donderdag 22 september sluit Hoogleraar Taal en Communicatie Hedwig te Molder de Tolerantie Colleges af met de vraag hoe we de dialoog kunnen bevorderen tussen andersdenkenden.

20 mei 2022
€ 12.50 (excl. ticketkosten), livestream tickets: gratis