Laden Evenementen

Meet Up: De kloof tussen stad en platteland

  • Dit event is voorbij.

De kloof tussen kansarm en kansrijk Nederland groeit. Banen, kapitaal en hoogopgeleiden concentreren zich in een aantal grote steden. Op andere plekken verdwijnt werkgelegenheid, krimpt de bevolking en moeten ziekenhuizen en scholen hun deuren sluiten. Met drie interessante gasten gaan we vrijdag 13 mei in gesprek over de kloof tussen stad en platteland tijdens de Meet Up in de Koppelkerk. Wat kan de Achterhoek doen om die kloof te dichten?

Tekst gaat verder onder de foto.

Meetup over de kloof tussen stad en platteland

Uithoek

De tegenstelling tussen steden en uithoeken zoals de Achterhoek is door sociaal geograaf en journalist Floor Milikowski beschreven in het boek ‘Een klein land met verre uithoeken’. In de Meet Up legt Milikowski uit hoe het komt dat banen, kapitaal en hoogopgeleiden zich concentreren in de grote steden. Daarbuiten krimpt de bevolking, sluiten ziekenhuizen en scholen. Het succes van de ene plek gaat ten koste van de welvaart elders.

Floor Milikowski

Floor Milikowski

Sociaal geograaf en journalist

Mark Boumans

Mark Boumans

Burgemeester Doetinchem

Hans Leeflang

Hans Leeflang

Burgerinitiatief Proeftuin Nettelhorst

Versterking

In de Meet Up krijgt de analyse van Milikowski antwoord van de Doetinchemse burgemeester Mark Boumans en Hans Leeflang van burgerinitiatief Proeftuin Nettelhorst. Boumans zet zich als voorzitter van de Regio Achterhoek in voor versterking van de Achterhoek. Hij ziet, ook aan de andere kant van de grens met Duitsland, vergrijzing en ontgroening, minder werkenden en meer ouderen. Er is geld van de rijksoverheid nodig om die nadelen te bestrijden, maar de regio moet volgens hem ook zelf volop investeren.

Proeftuin

Hans Leeflang heeft een leven als ambtenaar ruimtelijke ordening in Den Haag achter de rug. Na zijn pensioen ging hij in de Achterhoek wonen en raakte hij betrokken bij allerlei projecten. Een daarvan is ‘proeftuin Nettelhorst’ in het buitengebied van Borculo en Lochem. Dat is een denktank van bewoners, overheden, ondernemers, onderwijs en onderzoek voor slimme maatregelen rond veiligheid, gezondheid en duurzaamheid voor de N825, de Nettelhorsterweg tussen Borculo en Lochem.

De kloof tussen stad en platteland 1

Meet Up Bredevoort

De Meet Up in de Koppelkerk reikt Achterhoekers zinnige informatie aan over actuele ontwikkelingen in hun omgeving. Niet alleen de drie sprekers komen aan het woord, maar ook bezoekers krijgen de gelegenheid om hun kennis en ervaring te delen. De gespreksleiding is in handen van Anke Sitter.

Wanneer?

Datum:
13 mei 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Zaal open:
19:30 uur
Entree:
Gratis maar een vrije gift wordt op prijs gesteld
 

Waar?

Koppelkerk
Kerkzaal & online
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken