Leesclub: Een nieuw sociaal contract – Pieter Omtzigt

• Dit event is voorbij.

In de veertiende leesclub leest de Koppelkerk ‘Een nieuw sociaal contract’ van Pieter Omtzigt. In zijn legt hij niet alleen de problemen bloot die hij ontwaart bij de overheid – en die zo pijnlijk aan het licht kwamen door de Toeslagenaffaire – maar doet hij ook concrete voorstellen om het “betonrot in onze rechtsstaat te herstellen”.

Omtzigt - Een nieuw sociaal contract

Macht en tegenmacht

Heel lang geloofden we dat Nederland af was. Maar schijn bedriegt, stelt Pieter Omtzigt. In zijn boek ‘Een nieuw sociaal contract’ laat hij zien dat er in Nederland grote problemen zijn met macht en tegenmacht. De mechanismen van de rechtsstaat functioneren niet goed meer, zoals uit het kinderopvangtoeslagenschandaal is gebleken. Omtzigt pleit vanuit zijn eigen ervaringen in de politiek voor een nieuw sociaal contract

Een nieuw sociaal contract

Het is nodig om het vertrouwen tussen overheid en burgers te herstellen. Dat is zeker niet eenvoudig. We moeten instituties herbouwen door checks-and-balances te hernieuwen. Het vraagt ook om een andere mentaliteit van de overheid én van de burgers zelf. Er is geen simpele oplossing. Het hele weefsel van de rechtsstaat moet worden onderzocht en gerepareerd. In dit boek doet Omtzigt een aantal voorstellen daartoe.

11 maart 2022
Gratis een vrije gift wordt op prijs gesteld

Boekencafé