Laden Evenementen

Literair Café: Jan Brokken

  • Dit event is voorbij.

Schrijver Jan Brokken verwierf internationale faam met zijn grensverleggende boeken zoals ‘De rechtvaardigen’, ‘De vergelding’ en ‘Baltische zielen’. Op zaterdag 19 februari is de schrijver te gast in het Literair Café in de Koppelkerk in Bredevoort. Adrian Borggreve gaat met hem in gesprek. De avond is zowel live, als online via livestream bij te wonen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Jan Brokken - foto Jelmer de Haas

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met ‘De provincie’ en schreef onder andere ‘De regenvogel’, ‘De blinde passagiers’, ‘De droevige kampioen’, ‘Mijn kleine waanzin’, ‘Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin’ en ‘In het huis van de dichter’. Werk van Jan Brokken is in veertien talen uitgebracht, met groot succes in Duitsland en Italië. Drie van zijn boeken zijn verfilmd, twee worden dat. Als schrijver heeft hij internationale faam verworven. Met ‘Baltische zielen’ schreef hij een baanbrekend en grensverleggend boek, met ‘De vergelding’, ‘De Kozakkentuin’ en ‘De rechtvaardigen’ bewees hij zich opnieuw als een verteller van formaat.

Van Nederland naar de Cariben

Brokken groeide op in het Zuid-Hollandse Rhoon, studeerde Journalistiek in Utrecht en Bordeaux, ging reizen, trouwde met een Française en schreef romans waarin de plaatsen waar hij kwam het decor vormden voor zijn boeken. Januari 2020 kwam zijn boek Stedevaart uit: 22 steden aan de hand van 22 markante persoonlijkheden: beeldend kunstenaars, schrijvers, componisten, architecten, geleerden of een boekbinder. September 2020 verscheen Het eiland van Jean Rhys: waarin Brokken het Caribische eiland Dominica bezoekt. Zijn meest recente werk (februari 2021) is De Tuinen van Buitenzorg waarin hij op zoek gaat naar de geschiedenis van zijn moeder, die in 1935 naar Nederlands-Indië verhuisde en in 1947 terugkeerde naar een verwoest Nederland.

Tekst gaat verder onder de foto.

Jan Brokken - De tuinen van Buitenzorg

Een reis door boeken en plaatsen

Adrian Borggreve interviewt Jan Brokken deze avond in de Koppelkerk. Het wordt een levendig gesprek met name over de plekken waar Brokken woonde, de boeken die hij daar schreef en de betekenis van muziek in zijn leven. Van zijn jeugd in Rhoon naar het Amsterdam van de jaren 70-80 en zijn bijzondere vriendschap met pianist Youri Egorov: In het huis van de dichter. In 1992 verhuist Brokken naar het Caribische gebied en schreef onder andere de op Curaçao spelende roman De droevige kampioen, recent verfilmd en op TV uitgezonden. Door de geschiedenis van de Caribische muziek te achterhalen, probeerde hij de wortels van de Antilliaanse samenleving bloot te leggen.

Ad Borggreve

Ad Borggreve

interviewt Jan Brokken deze avond. Ad is neerlandicus en werkte als docent aan de Bibliotheek- en Documentatie Academie te Deventer, hogeschool Saxion en de Hochschule Hannover. Hij werkt(e) daarnaast frequent als gastdocent voor interculturele communicatie en conflict management aan instituten voor hoger onderwijs in verschillende EU-landen, China, Indonesië en Vietnam.

Wanneer?

Datum:
19 februari 2022 t/m 31 december 2023
Entree:
€ 10
 

Waar?

Online event.
Verdieping
Kunsten
Boeken