Laden Evenementen

Concert: Joost Lijbaart ft. Kika Sprangers & Wolfert Brederode

  • Dit event is voorbij.
>

Evenement Navigatie

Free is het eerste solo-album van slagwerker, percussionist en improvisator Joost Lijbaart en de vervulling van een lang gekoesterde wens: een volledig solo-album waarbij Lijbaart naast de drums alle andere instrumenten ook zelf speelt. Op zaterdag 12 februari treedt de slagwerker op met Kika Sprangers op saxofoon en Wolfert Brederode op harmonium.

Tekst gaat verder onder de foto.

Joost Lijbaart

‘Alleen drums, is dat niet saai? Niet zoals Lijbaart hier te werk gaat. Ieder stuk kent een eigen spanningsboog waarin ritmiek vaak ondergeschikt is aan melodie en harmonie…Het is een zorgvuldig lijnenspel waarmee Lijbaart de luisteraar steeds meer in vervoering brengt. Prachtplaat.’ Zo omschreef De Volkskrant de soloplaat van Joost Lijbaart.

Naast drums is er ruimte voor veel gestemde percussie zoals glockenspiel, buisklokken en vibrafoon, maar ook meer Afrikaanse en Aziatische percussie zoals odaiko drums, anklung en balafon. De muziek is voor een solo slagwerk album opvallend toegankelijk en melodieus.

Reis naar binnen

Lijbaart gaat op dit uiterst persoonlijke album de dialoog met zichzelf aan. ‘Free’ is een reis naar ‘binnen’. Daarbinnen zijn Lijbaart zijn inspiratie uit alle delen van de wereld en muzikale invloeden nooit ver weg maar ‘free’ is een diepere reis. Een reis die ook gaat over alleen zijn, over reflectie, mannelijkheid, ontwikkeling en het terugvinden van Lijbaart zijn eigen zelf in een turbulente tijd.

Tekst gaat verder onder de foto.

Joost Lijbaart ft. Kika Sprangers & Wolfert Brederode

Gastmusici Kika Sprangers en Wolfert Brederode

Voor het concert in de Koppelkerk zal Lijbaart triobezetting spelen met saxofoniste Kika Sprangers die, naast diverse saxofoons, deze avond ook het klokkenspel bespeelt. De tweede gast deze avond is zijn jarenlange muzikale partner Wolfert Brederode. Met Brederode speelt hij al jaren in het Yuri Honing Acoustic Quartet maar ook als duo treden zij regelmatig op.

‘Je evolueert van een drumset naar een klankuniversum. Je gaat steeds meer vanuit de muziek denken, steeds minder vanuit het drummen. Om schaamteloos te spelen, heb je járen nodig. Enne… als ik erover kan dromen, weet ik dat het goed is,’ aldus Joost Lijbaart in een interview met JazzNU.

Wanneer?

Datum:
12 februari 2022
Tijd:
20:30 - 22:00
Zaal open:
20:00 uur
Entree:
€ 15 (excl. ticketkosten)
 

Waar?

Koppelkerk
Kerkzaal
Koppelstraat 35
Bredevoort, 7126 AG Nederland
Verdieping
Kunsten
Boeken