Tegenlicht meet up: De ontgroeiers

De overheid en het bedrijfsleven richten zich steevast op economische groei. Als de economie groeit, wordt alles beter. Maar klopt die aanname wel? En kan het ook anders? Daar praten we over in de Tegenlicht Meet Up ‘De ontgroeiers’ op vrijdag 11 februari in de Koppelkerk in Bredevoort. De avond is zowel online als live in de zaal te volgen, afhankelijk van de corona-maatregelen.

Welzijnseconoom Katherine Trepeck. (c) Robert Ormerod

Groeiverslaving

De economie moet groeien, toch? Want als we het BNP elk jaar met een paar procent laten stijgen, kunnen we alle problemen in de samenleving oplossen. Van ongelijkheid tot klimaatverandering. Het lijkt zo logisch. Maar is economische groei wel de oplossing van al onze problemen? Zien we iets over het hoofd als we focussen op groeipercentages? Kunnen we nog van onze economische groeiverslaving af?

50 jaar na Club van Rome

De zucht naar economische groei zit tot diep in de haarvaten van de maatschappij. Maar waarom eigenlijk? Gaat meer economische groei helpen om problemen als klimaatverandering en ongelijkheid op te lossen? Vijftig jaar na het kritische rapport ‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome lijken we nog altijd overtuigd dat economische groei het hoogst na te jagen doel is binnen overheid en bedrijfsleven.

Welvaart is niet automatisch welzijn

Waarom worden de mensen in Westerse landen ongelukkiger, zelfs als het BNP groeit? In VPRO Tegenlicht-uitzending ‘De ontgroeiers’ komen denkers en doeners aan bod die kritische vragen stellen bij de eeuwige economische groei: van ondernemers tot wetenschappers, van pioniers tot studenten.

In gesprek met ontgroeiers

In de Tegenlicht Meet Up Bredevoort spreken we op vrijdagavond 21 januari met elkaar en een aantal een interessante ‘ontgroeiers’ over onze groeiverslaving en over mogelijk gezondere en verstandiger economische modellen dan economische groei. Gespreksleider van deze avond is Anke Sitter.

11 februari 2022
Gratis , een vrije gift is natuurlijk van harte welkom!
Zaal open:

Kerkzaal & online